Birleşmiş Milletler’in her yıl yaptığı Dünya Mutluluk Raporu’nun 2022 yılı sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Raporda 149 ülke arasından Finlandiya son 5 yılda olduğu gibi geleneği bozmayarak yeniden dünyanın en mutlu ülkesi seçildi. Türkiye ise geçen yıl yer aldığı sıralamadan epey geriye giderek 112. sırada yerini aldı.
Rapor ülkelerin gayrisafi milli gelirlerini, bireylerin sağlıklı yaşam sürelerini ve kendi hayatlarıyla ilgili karar alabilme özgürlüklerini, sosyal desteği, cömertliği ve yolsuzluk seviyelerini baz alarak değerlendirildi.
İlk 10’a giren ülkelerin 9’u Finlandiya, Danimarka, İsviçre, Hollanda ve İzlanda gibi Avrupa ülkeleri olurken; listenin son sıralarında yer alanlar ise Afganistan, Zimbabwe, Ruanda ve Tanzanya gibi ülkeler oldu.
Covid-19 salgınının 2020 ve 2022 listeleri arasında yarattığı etki ise raporu okuyanlar tarafından biraz garip karşılandı. Çünkü içlerinde Çin’in de bulunduğu ve çoğunlukla Asya ülkelerini barındıran 22 ülke, salgının ardından her şeyin çok daha iyi olduğunu belirtti ve Dünya Mutluluk Raporu’nda üst sıralara yükseldi.
Salgının baş verdiği Asya ülkeleri bile her şeye rağmen mutlu olmaya, listede üst sıralara yükselmeye devam ederken akıllara ister istemez Türkiye’nin neden mutsuz olduğu sorusu takıldı. Bazı uzmanlara göre bunun cevabı Covid-19 salgını, bazı uzmanlara göre ise ekonomik sorunlar.
Bu mutsuzluğa tam olarak bir sebep göstermek elbette mümkün değil ama uzman kişiler tarafından sorunların kaynağının belirlenmesi ve bu alanlarda iyileştirmeler yapılması mümkün. Umarım Dünya Mutluluk Raporu’nda her yıl istikrarlı bir şekilde geriye giden sıralamamız, gelecek yıllarda toplum sorunlarına bakarak ve üzerinde çalışarak daha iyi yerlere getirilir.
insanlar mutsuz ve nedenini belirtmek ne yazık ki zor değil. ekonomi hayatın her tarafında, baştakilerin artık halkı düşünme vakti geldi de geçiyor bile..