Düzenli kullanım ile bağışıklık sistemini güçlendirir, cildi aydınlatır ve kırışıklıkları önler. Kandaki melatonin seviyesini yükselterek uyku ritmini destekler. İçerdiği melatonin ve polifenol bileşikleri sayesinde güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir.
Ceviz hangi koşullarda saklanmalıdır?
Sonbahar ve kış aylarında tazeliğini uzun süre koruyan ceviz, çiğ olarak hemen yenmeyecekse uygun koşullarda kurutulduktan sonra kabuğuyla birlikte saklanmalıdır. Serin ve kuru yerde muhafaza edildiğinde tazeliğini uzun süre korur. Kabuğu kırılmış ise uygun hava almayan kaplarda buzdolabında 6 ay, derin dondurucuda 1 yıl saklanmalıdır.
Çiğ ve kavrulmuş ceviz hemen hemen aynı miktarda kalori, protein, yağ, karbonhidrat ve lif içerir. Uygun koşullarda çiğ ve kuru yemişler arasındaki besin değeri farklılıkları minimum düzeydedir. Ancak cevizi çiğ yemek her zaman daha sağlıklıdır. Çiğ değil de kavrulmuş olarak yenecekse maksimum 1 0 derecede 15-25 dakika kadar kavurun. Yüksek sıcaklıklarda kavurma sırasında zararlı maddeler (akrilamid, trans yağlar) oluşabilir. Bu sıcaklıkta kavrularak cevizin besin değeri minimuma indirilir. Yağ asitleri hemen hemen zararsızdır ve amino asitler ile şekerler arasında bir reaksiyon olarak tanımlanan akrilamid oluşumu daha az olasıdır. Araştırmalar akrilamidin kansere neden olduğunu göstermiştir. Kavrulmuş cevizler sadece birkaç gün bekletilmelidir. Çünkü kavrulmuş kuruyemişlerin dayanıklılığı oldukça düşüktür.
Ceviz alırkennelere dikkat edilmelidir?
Kurutulmuş veya kavrulmuş ceviz alırken rengine, kokusuna ve tadına dikkat edilmelidir. Özellikle ülkemizde kavrulmuş kuruyemişler genellikle yağlı, tuzlu veya şekerli ambalajlarda satılmaktadır. Bu nedenle paket içeriğini dikkatlice incelemeli ve zararlı katkı maddeleri içeren ürünleri almamalısınız. Ceviz öğütme işlemi mutlaka evde yapılmalıdır.
Ham yemişlerin bakteri ile kontamine olma olasılığı düşüktür. Ancak çiğ ve kavrulmuş yemişler uygun şekilde kurutulmazsa küf toksinleri gelişebilir. Gıda denetimi, ithal kuruyemişlerin bozulma olasılığının daha yüksek olduğunu tespit etti. Homeotoksini uzaklaştırmak için her zaman önlemler alınmalıdır.
Araştırmalar cevizin vücut üzerindeki olumlu etkilerini göstermiştir. Cevizin besin değeri orta çağdan ilk zamanlara kadar bilim insanlarını büyülemiştir. Yaklaşık 90 besin içeren ceviz, insan sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Magnezyum, çinko, bakır, demir, fosfor ve çeşitli vitaminler içeren cevizler; İyi yağlar, folik asit, demir ve potasyum açısından zengindir. Sağlıklı ve dengeli beslenme söz konusu olduğunda gerçek bir süper besindir. Bol miktarda antioksidan içermesi nedeniyle yaşlanmaya bağlı hastalıkları, kanseri ve kalp-damar hastalıklarını önlediği bilinmektedir. Ceviz, glütensiz beslenme için de uygundur. Vejeteryanlar ve veganlar için çeşitli besin takviyeleri ve vitamin takviyeleri sunar. Çalışmalar, kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL'nin düzenli olarak ceviz tüketenlerde yemek sonrası oksidatif hasarı önlediğini göstermiştir.
Cevizbağırsaklara iyi gelir mi?
Ceviz yapraklarının mide ve bağırsak sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. Ceviz yaprakları, değerli oldukları kadar, Orta Çağ'da tıbbi amaçlar için kullanılıyordu. Mukozal inflamasyonla savaşabilen yüksek acılık ve tanen içeriğine sahiptir. Ceviz yapraklarından yapılan çay idrar söktürücü etkiye sahiptir, mide bulantısı ve ishale iyi gelir. Ceviz yaprakları ayrıca cilt sorunları, soğuk algınlığı ve aşırı terlemede destekleyici tedavi olarak kullanılmaktadır. Kadınların ceviz çayının adet düzensizliklerine iyi geldiği ve adet sancılarını hafiflettiği tespit edilmiştir.
Ceviz kilo vermede etkili midir? Cevizde kaç kalori var?
Akşamları canınız televizyon karşısında cips ya da çikolata yemek istiyorsa daha sağlıklı olan ceviz yiyebilirsiniz. Lezzetli ve doyurucu olduğu için açlık hissini azaltır. Araştırmalar cevizin açlığı azalttığını ve iştahı azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Sağlıklı yağ oranının yüksek olması nedeniyle 100 gram ceviz yaklaşık 67 kalori içerir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve ağırlıklı olarak kaloriye odaklanmak için ceviz tüketirken çok dikkatli olmalısınız. Günde 8 tam ceviz yiyebilirsiniz.
Şeker Hastaları Ne Kadar Ceviz Yemeli?
Bol miktarda protein ve yağ içeren ceviz vücuda bol miktarda enerji verir ve uzun süreli tokluk hissi yaratır. Şeker hastaları için ilginç bir detay ise cevizin karbonhidrat içeriğinin düşük olması nedeniyle kan şekerini kontrol altında tutmasıdır. Az miktarda ceviz bile diyabet riskini azaltır. Çalışmalar, haftada sadece bir avuç ceviz yemenin diyabet geliştirme riskini dörtte bir oranında azaltabileceğini göstermiştir.
Cevizin kolesterolaçısından önemi nedir?
Cevizin kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Birçok hastalıkla ilişkilendirilen yüksek kolesterol hafızayı da olumsuz etkiler, strese neden olur ve koroner kalp hastalığı riskini artırır. Ayrıca kolesterolün kanser ve inme riski ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kolesterol düzeyine dikkat etmek ve diyet yardımıyla düşürmek sağlık açısından önemlidir. Ceviz alfa-linolenik asit (omega-3 yağ asitleri) ve alfa-linoleik asit (omega-6 yağ asitleri) açısından zengindir. Yağ oranı, kolesterol bilinçli sağlıklı bir diyetin sürdürülmesinde önemlidir. Cevizin LDL kolesterolü yağlı deniz balıklarından daha fazla düşürdüğü bulunmuştur.
Ceviz yaprakları yüksek tanen içeriğine sahiptir. Pişirilerek elde edilen ceviz suyu; Akne, egzama ya da cilt hastalıklarının yanı ülser, ağız ve boğaz mukoza zarlarının yüzeysel iltihaplanmalarının tedavisinde kullanılabilir. El ve ayakların aşırı terlemesine iyi gelir. 2-3 gram kuru ceviz yaprağı 100 ml suda 10-15 dakika kaynatıldıktan sonra kullanılmalıdır.
Cevizin kabuğu tüketilmeli midir?
Ceviz kabuğu Anadolu'da yüzyıllardır kök boyası olarak kullanılmaktadır. Ancak ceviz kabuğu kullanılması önerilmez.
Ceviz yağı sağlıklı mı, kullanmaya değer mi?
Cevizin yağı soğuk presleme ile elde edilir. Son yıllarda ceviz yağı ülkemizde lezzetli ve değerli bir yağ olarak ortaya çıkmıştır. Ceviz yağı, olgun ve kısmen kavrulmuş cevizlerden yapılır. Yoğun ve lezzetli bir tada sahip olan bu yağ, dünya çapında sağlıklı bir yağ olarak kabul edilmektedir. Ceviz yağı yaklaşık olarak çoklu doymamış yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri ve yaklaşık olarak doymuş yağ asitlerinden oluşur. Omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra özellikle yüksek B ve E vitamini içeriği ile dikkat çekiyor. Antihipertansif ceviz yağı da yağ metabolizmasını harekete geçirir, cilt tahrişlerinde kullanılır ve ciltte mantar oluşumunu engeller. Ceviz yağının dezenfektan etkisi de vardır. Ceviz yağı besin değerlerinin kaybolmaması için mutlaka belirli bir sıcaklıkta saklanmalıdır. Ceviz yağı kızartmaya uygun değildir.
Cevizin kalbe iyi geldiği bilinmektedir. Pek çok çalışma, cevizin besinsel bileşiminin kardiyovasküler sistem üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ceviz kan basıncını düzenlediği için yüksek tansiyon hastalarında etkisi kanıtlanmıştır. Antioksidanlar ve omega-3 yağ asitlerinin mükemmel sinerjistik kombinasyonu sayesinde
Yazarın Diğer Yazıları
- Kitap Okumanın Gücü: Bilgi, İfade, Yaratıcılık ve Daha Fazlası - 08 Kasım 2023
- Velhâsıl; Boyun Eğmedik...3 - 12 Eylül 2023
- Velhâsıl; Boyun Eğmedik...2 - 07 Eylül 2023
- Velhâsıl; Boyun Eğmedik...1 - 02 Eylül 2023
- -Vesselâm- Bölüm-3 - 15 Ağustos 2023
- -Vesselâm- Bölüm-2 - 11 Ağustos 2023
- Vesselâm- Bölüm-1 - 10 Ağustos 2023
- Bu hikaye sen oku diye yazıldı...9 - 04 Ağustos 2023
- Bu hikaye sen oku diye yazıldı...8 - 01 Ağustos 2023
- Bu hikaye sen oku diye yazıldı...7 - 25 Temmuz 2023
- Bu hikaye sen oku diye yazıldı...5 - 18 Temmuz 2023
- Bu hikaye sen oku diye yazıldı...4 - 13 Temmuz 2023
- Bu hikaye sen oku diye yazıldı...3 - 11 Temmuz 2023
- Bu hikaye sen oku diye yazıldı...2 - 08 Temmuz 2023
- Bu hikaye sen oku diye yazıldı...1 - 04 Temmuz 2023
- Bölüm bilmem kaç gibi bir şey…2 - 23 Haziran 2023
- Bölüm bilmem kaç gibi bir şey…1 - 20 Haziran 2023
- Bambaşka bir hikaye…2 - 15 Haziran 2023
- Çığlık sadece duyulduğunda bir çığlıktır - 09 Haziran 2023
- Lisa Barn. - 08 Haziran 2023