Son yıllarda sofralarımızda tükettiğimiz tüm gıdalar bir şekilde değişime uğrayarak önümüze geliyor. Bu değişim sağlık açısından da önemlidir. Ürününe göre zararları da oluyor. Mesela GDO’lu mısır gibi tabi bu bizim bildiğimiz belki de bilmediğimiz hibrit tohumlarda da olabilir.
Son yıllarda üreticilere yani tarımla uğraşanlara satılan tohumların hepsi hibrit tohum. Çünkü eski ata tohumuna göre daha verimli ve çok daha kazandırıyor. Hal böyle olunca üretici hibrit tohumu tercih ediyor. Şunu da açmak istiyorum; Hibrit tohumların, çabuk büyümesi ve çok sayıda üretilmesi için tarım endüstrisinin ve laboratuvar teknolojisinin ilerlemesiyle, bu tohum çeşitleri değişikliğe uğrayan tohumdur.
Buna karşılık ata tohumu, DNA’sını koruyan, uzun yıllardır Anadolu’da ve Trakya’da kullanılan bir tohum çeşididir. Halk ararsında atalık tohum olarak da geçer. Son dönemde sağlıklı yaşam açısından da sıkça tercih edilmeye başlamıştır. Ata tohumunun en önemli özelliği ise laboratuvar ortamında işlenmemiş, asıl genetiğiyle oynanmamış, tamamen doğal yollarla üretilen, besin değeri yüksek organik gıdalardan olmasıdır. Doğal haline müdahale edilmemesi, katkısız besin olması tohum üretiminin artmasına da olumlu etki sağlar. Sağlıklı yaşam açısından da önemi büyüktür, bu sebeple de özellikle tercih edilmektedir.
Bu tohumun rengi, boyutu birbirinden farklı olabileceği için anlaşılması kolay değildir. Bu sebeple tohumun en az üç kere ekilmesi ve ona göre karşılaştırıp, kontrol edilmesi gerekir. Eğer bu ayrı ekimlerde aynı sonuç alınıyorsa bu tohum yerli ve kaliteli ürün demektir.
Ata tohumu tamamen doğal yollarla üretilen katkısız besinlerdir. Bu sebeple bu tohumla üretilen bitkiler yüksek derecede vitamin ve mineraller içeren bitkilerdir. Ata tohumuyla üretilen bitkiler sağlıklı beslenme açısından önemli ve sağlıklı yaşam koşullarına uygun olarak üretilir.
Şimdi bunları size aktarmamın sebebi, Cumartesi günü Edirne Belediyesi Takas tohum şenliği adı altında bu yıl 3’cüsünü yapmak kaydıyla çok güzel bir etkinlik gerçekleştirdi. Bu etkinliğin asıl amacı, günümüzde değerli olan ata doğumlarını takas aracılığıyla hem çoğaltmak hem de sağlıklı beslenmenin yolunu açmak. Gelişen teknoloji hayatımıza kolaylıklar getirse de zararları da olabiliyor. Kullandığımız gıdalar hibrit tohumla üretilmiş gıdalar. Artık öyle bir hale geldik ki küçücük bir toprağı olan ve sağlıklı beslenmeye önem verenler bu ata tohumuyla kendi soğanını, kendi maydonoz ya da marulunu yetiştiriyor. Y ada doğal ürünleri üretenleri tercih ediyorlar.
Tohum takas şenliğine katılım az denildi ama sağlık her şeyin önünde olduğundan bu etkinliği gerçekleştiren Belediye Başkanı Recep Gürkan’a teşekkürlerimi sunuyorum. Umarım yerine gelecek belediye başkanı da bu gibi etkinliklere hassasiyet gösterir diyor, sağlıcakla kalın diyorum…