Merhaba sevgili okurum her mevsimin bir güzelliği olduğu gibi yaz ve kış aylarında vücudumuz da mevsimsel geçişlere ayak uydurmaya çalışıyor ve kimi zaman hastalanıyoruz yada varsa kronik problemlerimizi yaşıyoruz. Ancak yaşımız yerinde olduğundan bu geçişler organlarımızı çok yoruyor ve bunların başında KALP başta geliyor. Sıcak yaz aylarında aşırı sıcaklarda kan dolaşımının hızlanması için düşük tansiyona karşı aşırı hızlı çalışma sergiliyor, dahası da var elbette ve uzmanlar uyarıyor; 'bedeninizi iyi gözlemleyin' diye . Peki o zaman sevgi dolu bizim ve çevremiz için pır pır atan kalbimize neler iyi geliyormuş, hadi hep birlikte okuyalım.
Hastalıklara karşı beslenmenize dikkat etmeniz çok önemli. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyle pek çok hastalık riskini düşürebilirsiniz. Kalp ve damar sağlığınızı korumada da süper bir besin olmadığını bilin ama kalbinizi ve damarlarınız için kalkan olacak besinler mevcut.
Kronik hastalıklar içerisinde kalp ve damar hastalıkları dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Artık çocukluk yaşlarına kadar inen hareketsizlik, obezite ve sağlıksız beslenme kalp hastalıklarına tam anlamıyla davetiye çıkarıyor. Hazır gıda tüketimi, aşırı alkol alımı ve sigaranın yanı sıra stres de kalbi vuran faktörler arasında. Bu nedenle kalp hastalıklarının görülme sıklığı son yıllarda hızla artıyor. Tedavisinde sağlıklı beslenme büyük önem taşırken, fayda sağlayan ve kaçınılması gereken besinler var.
Sarımsak
Damar tıkanıklığını önlüyor, kan basıncını ve kan yağlarının düşmesini sağlıyor. Ancak pıhtılaşma önleyici veya tansiyon ilaçları kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışınız.
Fındık, ceviz, badem
Kötü kolesterolü düşürüyor, iyi kolesterolü artırıyor, kanda pıhtılaşmayı azaltıyor, trigliserid seviyesinin düşmesini sağlıyor. Her gün 2-3 ceviz, 8-10 adet çiğ badem ya da fındık tüketin.
Domates
Domatese kırmızı rengini veren likopen kalp hastalıkları riskini azaltıyor, kolesterolü düzenliyor. Yapılan çalışmalara göre, domatesi pişirerek tüketmek daha faydalı.