Tarihte Edirne önemli bir yere sahip olmuş. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Traklara, Odrislere, Makedonlara, Romalılara, Bizanslara Osmanlılara ev sahipliği yapan önemli bir kent Edine. Şimdide Türkiye’nin önemli bir şehri.
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, açıklamasıyla Karaağaç’ta bulunan 3 katlı Katolik mezarlığının Edirne’deki tek Katolik mezarlığı olduğunu geçtiğimiz gün gazetemizde çıkan haberle hepimiz öğrendik.
Edirne tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmasından dolayı şehirde gün yüze çıkmış ve çıkmamış birçok tarihi eser mevcuttur.
Bin 585 tescilli tarihi eseriyle, İtalya’nın Floransa kentinden sonra metrekareye en çok tarihi eserin düştüğü ikinci Avrupa kenti Edirne.
Osmanlı’nın başkenti olduğu için Osmanlı’ya ait tarihi yapıları kentte görebiliyoruz. Ama Edirne sadece Osmanlı kenti değil. Şehirde yaşamış diğer toplulukların izlerini de kentte görebiliyoruz.
Edirne’nin Karaağaç mahallesindeki Katolik mezarlığı Edirne’de bulunan tek Katolik mezarlığı. Mezarlar koruma altında olmadığı için defineciler tarafında tahrip edilmiş. Şu anda Katolik mezarlığı atıl durumda duruyor.
Biz değerlerimize ne kadar sahip çıkıyoruz. Edirne’yi sevmek sadece uzaktan mı sevmek midir?
Edirne’de yaşamış bu kentte bir şeyler bırakılmış bu eserleri korumak gerekmez mi?
Şeyh Edabili’nin Osman Gazi’ye dediği gibi ‘Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez.’
Edirne geçmişini bilmeli ki geleceğe daha sağlam basmalı.
Edirne bu kadar tarih esere sahip olup bir o kadar da tarihe uzak.
Avrupa’nın en fazla tarihi eseri olan şehri Floransa’yı yılda 13,5 milyon kişi ziyaret ediyor. Avrupa’nın metre kareye en çok tarihi eserin düştüğü ikinci Avrupa şehrine neden bu kadar turist gelmiyor?
Gün yüzüne çıkmamış tarih eserleri düzenleyip gün yüzüne çıkararak turizm potansiyelini artırabiliriz. Şehirde Traklara, Odrislere, Makedonlara, Romalılara, Bizanslara Osmanlılara ait daha fazla izler görülse şehir tarihle daha fazla çok bütünleşmez mi?
Şehre daha fazla turist nasıl gelir tarihle nasıl iç içe yaşanır diye biraz düşünmek gerekiyor belkide..