Ürünün sık ekildiği takdirde nem oranının da artması sarı pas görülme nedenleri arasında olduğu belirtildi.
EZO’dan yapılan açıklama ile çiftçilerin sarı pasa karşı ne yapması gerektiği ifade edilirken, bunların başında buğdayda sık ekimden kaçınmak olduğu vurgulandı. Yapılan sık ekimin ürünün havalanmasını engellediğinden nemliliği de arttırdığı belirtildi. Buna göre EZO’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“ Değerli üreticilerimiz sıcaklıkların yükselmeye başlaması ve sürekli nemli giden havalar nedeniyle hububatta pas hastalığı yavaş yavaş baş göstermeye başlamıştır. Peki nedir bu sarı pas?
Buğday tarlalarında ilkbaharda en erken görülen pas türüdür. Sıcaklığın 10-15 ⁰C civarında seyretmesi ve yüksek nem oranları pas hastalığının gelişmesi için uygun ortamı sağlamaktadır. Sarı pas hastalığının ilk belirtileri yaprakların üst yüzeylerinde makina dikişine benzer püstüller oluşmasıdır. Bir sıra üzerinde noktalar şeklinde kendini gösterir. Bu noktaların rengi sarı ya da portakal renginde olur. Sarı pas en erken görülen pas türüdür ve diğer paslara göre daha fazla zarar yapmaktadır. Pas hastalığının oluşmasını engellemek ya da zararını azaltmak için bazı kültürel önlemler vardır. Bunlardan en önemlisi buğdayda sık ekimden kaçınmaktır, sık ekim yapılması havalanmayı engellediği ve nemliliği arttırdığı için hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle pas, külleme ve septorya gibi hastalıklardan etkilenmemek için sık ekimden kaçınılmalıdır.
Yabancı ot mücadelesinin de tekniğe uygun ve zamanında yapılması büyük önem arz etmektedir. Gübreleme de uygun zamanda uygun miktarda yapılmalıdır. Azotlu gübrelerin fazla ve düzensiz kullanımı da sarı pasın görülme ihtimalini arttırmaktadır.
Sarı pasın kontrolünde kimyasal mücadelenin önemi büyüktür. Hastalığın ilk görülmeye başladığı buğday alanlarında aksatmadan mutlaka yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır. İlk ilaçlamadan sonra hastalığın seyri takip edilmeli, havanın nemli ve sıcak gitmesi durumunda pas tekrar gelişebilir bu durumda ikinci ilaçlamada gerekebilir.
Değerli üreticilerimiz önümüzdeki günlerde sıcaklıkların artmasıyla birlikte hastalıklarında gözükme ihtimali artacaktır. Bu nedenle üreticilerimizin arazi kontrollerini ihmal etmeyerek geç kalmadan ruhsatlı ilaçlar ve doğru dozlarda ilaçlamalarını yapmalarını rica ederiz. Her türlü teknik bilgi ve sorunuz için odamız mühendisleri ile irtibata geçebilirsiniz.” (Haber merkezi)
EZO’dan yapılan açıklama ile çiftçilerin sarı pasa karşı ne yapması gerektiği ifade edilirken, bunların başında buğdayda sık ekimden kaçınmak olduğu vurgulandı. Yapılan sık ekimin ürünün havalanmasını engellediğinden nemliliği de arttırdığı belirtildi. Buna göre EZO’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“ Değerli üreticilerimiz sıcaklıkların yükselmeye başlaması ve sürekli nemli giden havalar nedeniyle hububatta pas hastalığı yavaş yavaş baş göstermeye başlamıştır. Peki nedir bu sarı pas?
Buğday tarlalarında ilkbaharda en erken görülen pas türüdür. Sıcaklığın 10-15 ⁰C civarında seyretmesi ve yüksek nem oranları pas hastalığının gelişmesi için uygun ortamı sağlamaktadır. Sarı pas hastalığının ilk belirtileri yaprakların üst yüzeylerinde makina dikişine benzer püstüller oluşmasıdır. Bir sıra üzerinde noktalar şeklinde kendini gösterir. Bu noktaların rengi sarı ya da portakal renginde olur. Sarı pas en erken görülen pas türüdür ve diğer paslara göre daha fazla zarar yapmaktadır. Pas hastalığının oluşmasını engellemek ya da zararını azaltmak için bazı kültürel önlemler vardır. Bunlardan en önemlisi buğdayda sık ekimden kaçınmaktır, sık ekim yapılması havalanmayı engellediği ve nemliliği arttırdığı için hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle pas, külleme ve septorya gibi hastalıklardan etkilenmemek için sık ekimden kaçınılmalıdır.
Yabancı ot mücadelesinin de tekniğe uygun ve zamanında yapılması büyük önem arz etmektedir. Gübreleme de uygun zamanda uygun miktarda yapılmalıdır. Azotlu gübrelerin fazla ve düzensiz kullanımı da sarı pasın görülme ihtimalini arttırmaktadır.
Sarı pasın kontrolünde kimyasal mücadelenin önemi büyüktür. Hastalığın ilk görülmeye başladığı buğday alanlarında aksatmadan mutlaka yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır. İlk ilaçlamadan sonra hastalığın seyri takip edilmeli, havanın nemli ve sıcak gitmesi durumunda pas tekrar gelişebilir bu durumda ikinci ilaçlamada gerekebilir.
Değerli üreticilerimiz önümüzdeki günlerde sıcaklıkların artmasıyla birlikte hastalıklarında gözükme ihtimali artacaktır. Bu nedenle üreticilerimizin arazi kontrollerini ihmal etmeyerek geç kalmadan ruhsatlı ilaçlar ve doğru dozlarda ilaçlamalarını yapmalarını rica ederiz. Her türlü teknik bilgi ve sorunuz için odamız mühendisleri ile irtibata geçebilirsiniz.” (Haber merkezi)