50 yıldır süpürgecilik yapan Hamdi Gaspar, süpürgecilik mesleğine 15 yaşında başladığını o günden beri bu güne devam ettirdiğini söyledi. Gaspar, “Mesleği öğrenmem aile sorunlarından dolayı zor şartlarda oldu. Ailem çiftçilik yapıyordu daha sonrasın bu mesleği öğrenmek için çırak olarak çalışmaya başladım. Sonra kalfa olarak bir müddet daha çalıştım. Ardından askerliğimi yaptıktan sonra 1971 senesinde bu işyerini açmaya karar verdim. Ve o günden bugüne dek süpürgecilik yapıyorum. Süpürgecilik mesleği bir zamanlar çok popülerdi. 1970’li yıllarda ben işyerimi açtığım zaman bu mesleği yapan yaklaşık 350 tane dükkan vardı. Bu işyerlerinden en az 250 tanesi faal çalışıyordu. O zamanlar bir işyerinde en az 5 kişi çalışıyordu. O dönemlerde ekonomiye çok büyük katkı sağlanıyordu. Bu süpürgeyi ürettiğimiz ürün tabi ki bir tarım ürünü. Çiftçinin tarlasına ektiği ürünü biz süpürgecilerde açık arttırma usulü borsadan kilogram üzerinden alıyoruz. Daha sonrasında el emeği göz nuru el işçiliği ile işlemlerden geçtikten sonra süpürge haline geliyor.” Dedi.
“GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SÜPÜRGECİLİK”
50 yıldır süpürgecilik yapan Gaspar, Bu sektöre başladığında bu tarım ürünü olan süpürgenin birçok ülkeye ihraç edildiğini söyledi.
Gaspar, “Bakıldığı zaman üretici o zaman fazla ürün yetiştiriyordu. Şuan ise bölgemizde ekim alanlarında neredeyse hiç yok gibi bir durum söz konusu. Sadece Uzunköprü bölgesinde yetiştiriliyor. Bizlerde ham maddeyi bu bölgeden temin ediyoruz. yetmediği takdirde şuanda dışarıdan ithal bile geliyor. Bu işte istikrar yok ne tabanı ne tavanı var. Üretici açısından değerlendiriyorum. Bu yılda üreticinin geçen yıla göre yüzü güldü. Geçen yıla göre süpürgenin kilogramını Bu yıl en azından bir yüzde 13 yüzde 14 arttı. Bu demektir ki; geçen yıl aldığımız 8-10 liraya aldığımız süpürgenin hammaddesini bu yıl 17-18 lira olarak alıyoruz. Çok emek isteyen, kilogram üzerinden alıyorsun, üretiyorsun, süpürgeyi hazır hale getiriyorsun aldığımız ürünün içinde yüzde on yüzde yirmi kira var yani maliyetlerinin çok çok yüksek olduğu ama karşı taraftan üretilmiş bir ürün değerinin üzerinden satamadığımızda ortada sonuç olarak.” Şeklinde konuştu.
“ESKİYE GÖRE SATIŞLAR NASIL?”
50 yıldır süpürgecilik yapan Gaspar, geçmiş yıllara nazaran süpürge üretiminde yüzde 90 düşüş olduğunu belirtti.
Gasplar , “ İlk işyerimi açtığım zamanda 250-300 işyeri varken şuana baktığımızda 10 tane süpürgeci kaldı. Tam faal çalışan ise 5 tane diyebilirim. Bizim en büyük sorunumuz pazarlamada güçlük çekiyoruz. Aracı kurum aracılığı ile ürettiğimiz ürünleri satıyoruz. Bize de kar marjımız çok düşük olduğundan dolayı zaman geliyor zararına bile çalışıyoruz. Teknolojik ürünlerin gelişmesiyle teknoloji bizi süpürdü. Kullanım alanlarına baktığımızda şuanda daha çok kırsal alanlarda kullanılıyor. Önceki yıllara göre süpürge üretimi yüzde 90 düştü. Tüketimi ise yüzde 15-20 seviyelerinde olduğu için eski günler geride kaldı.” İfadelerine yer verdi.
“ÇIRAK YETİŞİYOR MU?”
50 yıldır süpürgecilik yapan Gaspar, artık süpürgecilik mesleğinin istiktarı olmadığını belirten Gaspar, mesleğin yok olmaya yüz tutan meslekler arasında olduğunu söyledi.
Gaspar, “Benim bir oğlum var. Oğlumu dükkâna sokmadım. Bu işi yapamaz sadece getir götür yapabilir. Bir aile evladını bu işe nasıl versin nasıl yetiştirsin. Çünkü istikrarı olmayan bir işle uğraşıyoruz. Bugün var yarın yok. Günümüz şartlarında mevsim itibari ile kış aylarında ve pandemi nedeniyle satışlar yüzde 10’a düştü.” Dedi. (Haber –Fotoğraf: Umut IŞIK)
“GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SÜPÜRGECİLİK”
50 yıldır süpürgecilik yapan Gaspar, Bu sektöre başladığında bu tarım ürünü olan süpürgenin birçok ülkeye ihraç edildiğini söyledi.
Gaspar, “Bakıldığı zaman üretici o zaman fazla ürün yetiştiriyordu. Şuan ise bölgemizde ekim alanlarında neredeyse hiç yok gibi bir durum söz konusu. Sadece Uzunköprü bölgesinde yetiştiriliyor. Bizlerde ham maddeyi bu bölgeden temin ediyoruz. yetmediği takdirde şuanda dışarıdan ithal bile geliyor. Bu işte istikrar yok ne tabanı ne tavanı var. Üretici açısından değerlendiriyorum. Bu yılda üreticinin geçen yıla göre yüzü güldü. Geçen yıla göre süpürgenin kilogramını Bu yıl en azından bir yüzde 13 yüzde 14 arttı. Bu demektir ki; geçen yıl aldığımız 8-10 liraya aldığımız süpürgenin hammaddesini bu yıl 17-18 lira olarak alıyoruz. Çok emek isteyen, kilogram üzerinden alıyorsun, üretiyorsun, süpürgeyi hazır hale getiriyorsun aldığımız ürünün içinde yüzde on yüzde yirmi kira var yani maliyetlerinin çok çok yüksek olduğu ama karşı taraftan üretilmiş bir ürün değerinin üzerinden satamadığımızda ortada sonuç olarak.” Şeklinde konuştu.
“ESKİYE GÖRE SATIŞLAR NASIL?”
50 yıldır süpürgecilik yapan Gaspar, geçmiş yıllara nazaran süpürge üretiminde yüzde 90 düşüş olduğunu belirtti.
Gasplar , “ İlk işyerimi açtığım zamanda 250-300 işyeri varken şuana baktığımızda 10 tane süpürgeci kaldı. Tam faal çalışan ise 5 tane diyebilirim. Bizim en büyük sorunumuz pazarlamada güçlük çekiyoruz. Aracı kurum aracılığı ile ürettiğimiz ürünleri satıyoruz. Bize de kar marjımız çok düşük olduğundan dolayı zaman geliyor zararına bile çalışıyoruz. Teknolojik ürünlerin gelişmesiyle teknoloji bizi süpürdü. Kullanım alanlarına baktığımızda şuanda daha çok kırsal alanlarda kullanılıyor. Önceki yıllara göre süpürge üretimi yüzde 90 düştü. Tüketimi ise yüzde 15-20 seviyelerinde olduğu için eski günler geride kaldı.” İfadelerine yer verdi.
“ÇIRAK YETİŞİYOR MU?”
50 yıldır süpürgecilik yapan Gaspar, artık süpürgecilik mesleğinin istiktarı olmadığını belirten Gaspar, mesleğin yok olmaya yüz tutan meslekler arasında olduğunu söyledi.
Gaspar, “Benim bir oğlum var. Oğlumu dükkâna sokmadım. Bu işi yapamaz sadece getir götür yapabilir. Bir aile evladını bu işe nasıl versin nasıl yetiştirsin. Çünkü istikrarı olmayan bir işle uğraşıyoruz. Bugün var yarın yok. Günümüz şartlarında mevsim itibari ile kış aylarında ve pandemi nedeniyle satışlar yüzde 10’a düştü.” Dedi. (Haber –Fotoğraf: Umut IŞIK)