Edirne’de faaliyet gösteren ziraat odası başkanları, tarımsal üretimde yaşanan zorluklara dikkat çekerek üreticilerin desteklenmesi çağrısında bulundu. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda bir araya gelen temsilciler, ortak basın açıklamasıyla taleplerini kamuoyuyla paylaştı.
Açıklamayı yapan Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, son iki üretim sezonunda iklim koşullarının olumsuz etkileri nedeniyle çiftçilerin zor bir süreçten geçtiğini belirtti. Bazı ürünlerde verim kayıplarının yaşandığını ifade eden Öztürk, artan maliyetlere rağmen ürün fiyatlarının sınırlı artması nedeniyle üreticinin ekonomik anlamda zorlandığını dile getirdi.
Yeni sezona umutla girildiğini ancak mazot ve gübre fiyatlarındaki artışın üretim maliyetlerini yükselttiğini söyleyen Öztürk, özellikle girdi maliyetlerindeki dalgalanmaların çiftçilerin planlama yapmasını güçleştirdiğini vurguladı. Gübrede gümrük vergisinin kaldırılmasının olumlu bir adım olduğunu ifade eden Öztürk, bu düzenlemenin etkilerinin sahaya nasıl yansıyacağının önemli olduğunu kaydetti.
Üretimin sürdürülebilirliği açısından desteklerin zamanında ve yeterli düzeyde sağlanmasının büyük önem taşıdığını belirten ziraat odası temsilcileri, gıda arz güvenliğinin korunması için çiftçilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Açıklamada, özellikle olağanüstü dönemlerde tarımsal üretimin stratejik öneminin daha da arttığına vurgu yapılırken, üreticilerin güçlendirilmesinin hem ekonomi hem de toplum açısından kritik olduğu ifade edildi.(Haber:Gülşah AK)





