Yunanistan’da 2 Aralık’tan bu yana devam eden çiftçi protestoları, Türkiye–Yunanistan sınır hattındaki ticari geçişleri olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Eylemler nedeniyle özellikle Edirne’deki sınır kapılarında tır trafiğinde aksamalar yaşanıyor.
Yunan çiftçilerin traktörleriyle Kipi (Bahçeköy) Sınır Kapısı çevresinde yolu daraltması sonucu, İpsala Sınır Kapısı’ndan Yunanistan yönüne geçişler büyük ölçüde kısıtlandı. Mevcut uygulamada yalnızca bozulabilir gıda ürünleri ile ilaç gibi acil yük taşıyan tırlara geçiş izni verilirken, diğer yük gruplarını taşıyan araçlar sınırdan geçemiyor.
İpsala’dan çıkış yapamayan tır sürücüleri ise Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarını alternatif güzergâh olarak tercih ediyor. Bu durum her iki kapıda da yoğunluğun artmasına yol açarken, zaman zaman uzun tır kuyrukları oluşuyor. Tır parklarında da ciddi bir yoğunluk gözleniyor. Eylemlerin önümüzdeki hafta da devam etmesinin beklendiği belirtiliyor.
Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda bekleyen tır sürücülerinden İlhan Çatak, Yunanistan’daki protestoların hem giriş hem çıkışlarda bekleme sürelerini uzattığını ifade etti. İpsala’nın kapalı olması nedeniyle diğer kapılara yönelmek zorunda kaldıklarını söyleyen Çatak, bu durumun ciddi zaman kaybına neden olduğunu belirtti. Çatak, Yunanistan’daki iç bir sorunun uluslararası taşımacılığı etkilediğini, bunun Yunanistan ekonomisine de olumsuz yansıdığını dile getirdi.
Romanya’ya yük taşıyan tır sürücüsü Erkan Vural da eylemler nedeniyle güzergâh değiştirmek zorunda kaldıklarını söyledi. Yunanistan yönüne gidecek araçların diğer sınır kapılarına yönelmesiyle yoğunluğun katlandığını belirten Vural, uzun bekleme sürelerinin sürücüler için ciddi sıkıntı yarattığını ifade etti.(Haber: Erkan KARAMAN)





