Edirne'de genel olarak bu yıl az bir yağış oldu. Barajlarımızda su çok azaldı. Su tasarruflarının paylaşılarak ve çalışmalara yapılarak yine gündeme geleceği günler çok yakın. Meteoroloji verilerine göre Bu Edirne’nin ve Trakya’nın yıllık ortalama yağışı 650 milimetre civarında. uzmanlara göre iklim değişikliğinin sonucunda sıcaklıklarımız artmakta yağışlarımız da azalmaktadır. Kış mevsiminde yaz aylarını yaşar olduk.
Geçtiğimiz Pazar günü Şubat ayında son 90 yılın en yüksek sıcaklığını yaşadık. termometreler 23.3' ü gösterdi. 22 Şubat tarihinde sıcaklık değeri 21 derece. Hafta içinde de18, 19 derece olması bekleniyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Bilhan Dalkılıç, konuyla ilgili gazetemizin bugünkü sayısında açıklamalarda bulundu. Şubat ayının bu şekilde geçeceğini ama Mart ayını ilk haftası bir iki günlük bir yağış beklendiğini belitti. Sıcaklıklarda düşüş olması da bekleniyor. Sıcaklığın mevsim normallerine düşmesini beklendiğini ama iklim değişikliğinin sonucunda bizim artık normalimiz haline geleceğini açıkladı. İklim değişikliğine uyum için halk olarak Edirneliler olarak gerekli tedbirleri almamız gerektiğini de vurguladı.
Su olmayınca tarım da olmuyor. Ürün azalıyor, bu da ertesi yıl tüm gıda fiyatlarına yansıyor. Umarız yine gerektiğinde gerektiği kadar yağış alırız. Yoksa gıda fiyatlarında ekonomik açıdan olumsuz yönde etkileneceğiz. Su hayat demek. Su tüm canlıların yaşam kaynağı, tarım ürünleri için gereklidir. Evimizde su tasarrufu için herkes üzerine düşeni yapması gerekir. Duşta, banyoda gereksiz su akışına dur diyerek, diş fırçalarken, elimizi yıkarken mutlaka tasarruflu kullanmamız gerekir. Tasarruflu kullanmamız barajlarda azalan suyu daha uzun süre kullanıma yayar. Günümüzde enerji kadar suyun da önemi son yıllarda arttı. Ülke olarak yaşadığımız kent olarak su kullanımı ile ilgili çalışmalar yapılması gerekir. kalın sağlıcakla...