Her geçen gün artan fiyatlar vatandaşın kırmızı ete ulaşmasını zorlaştırıyor. Ocak ayından bu yana kıyma fiyatlar 80 lira civarında artış göstererek 450 liraya ulaştı. Artan et fiyatlarının sebebinin, üreticinin sattığı süt fiyatları olduğunu belirten kasap Hasan Hüseyinca, “Süt olursa inek olur, inek olursa dana olur, dana olursa et olur. Hepsi birbirine bağlı. Ama süt olmayınca çiftçi ineğini kesiyor. İnek olmayınca dana olmuyor, dana olmayınca et olmuyor.” İfadelerinde bulundu.
Artan enflasyon ile birlikte vatandaş artık kırmızı ete ulaşamaz hale geldi. Ocak ayından bu yana et fiyatlarında ki artışla birlikte kıymanın kilogramı 450 lirayı bulurken, kuzu eti 500 lirayı gördü. Artan et fiyatlarının sebebini süt fiyatlarının düşüklüğüne bağlayan kasap Hasan Hüseyinca, “Köylerde hayvan az. Sıkıntı burada. Kimse bakmıyor hayvan. 1 kilogram süt 1 kilogram yem almıyor. Yem fiyatları çok fazla. 5-10 kilogram süt 1-2 kilogram kadar yem alıyor. Bundan dolayı da fiyatlar artıyor. Sütün şu an normal fiyatı 25-30 lira olması lazım ki çiftçi bu hayvana baksın. Yoksa bakamayacak. Bundan dolayı inekler dahi kesiliyor. Süt olursa inek olur, inek olursa dana olur, dana olursa et olur. hepsi birbirine bağlı. Ama süt olmayınca çiftçi ineğini kesiyor. İnek olmayınca dana olmuyor dana olmayınca et olmuyor. Bu sefer ithal ediliyor. İthalde malum. İthal fazlalaştı. Bu durumda fiyatları düşürmüyor.” dedi.
RAMAZANDA ARTIŞ OLACAK
Yaklaşan Ramazan Ayı ile beraber et fiyatlarının da artacağını belirten Hüseyinca, kıymanın 550 lira seviyesine çıkacağını aktardı. Hüseyinca, “Ocak ayında normal kıyma 370 liraydı. Şu an 450 lira oldu. Aşağı yukarı bir ay içerisinde 80 lira fark yaptı. Ramazan ayı içerisinde tahmin ediyorum 500 lirayı geçecektir. 550 lira gibi olacaktır. Karkas fiyatları da yükseldi. Aşağı yukarı 320-330 liraya alıyoruz karkası. Ramazan başında 350 lira olacak. Fiyatlar artacak bayağı bir sıkıntı var. “ifadelerinde bulundu.
“VATANDAŞ 2-3 KİLOGRAM ALAMIYOR”
Vatandaşın kırmızı ete ulaşmakta güçlük çektiğini ifade eden Hüseyinca, “İnsanlar 50 liralık 100 liralık et alıyor. Öyle 2-3 kilogram alamıyor.” Sözlerini söyledi.
Güncel et fiyatları hakkında bilgi veren Hüseyinca “Dana kıyma 480-500 lira arası. Parça et 550-600 lira, bonfile ve biftek uçtu kuzu eti 500 lira” ifadelerini kullandı.(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)