Edirne’de Balkan Savaşları döneminde balon ve zeplinlere ev sahipliği yapan tarihi hangar, restorasyonun ardından Türk Havacılık Tarihi Müzesi olarak kapılarını açmaya hazırlanıyor. Çalışmaların mart ayında başlaması planlanıyor.
Edirne’de Osmanlı döneminde kentin savunma sistemi içinde önemli bir rol üstlenen tarihi balon hangarı yeniden ihya ediliyor. Balkan Savaşları sırasında gözlem, istihbarat ve topçu birliklerine koordinat iletmek amacıyla kullanılan balon ve zeplinlerin konuşlandırıldığı yapı, restorasyonun ardından Türk havacılık tarihine ışık tutacak bir müzeye dönüştürülecek.
Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerinde yer alan ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar aktif olarak kullanılan hangar, sonraki süreçte işlevini yitirmişti. Günümüze ulaşan nadir askeri yapılardan biri olan tarihi eser, Milli Saraylar Başkanlığı tarafından restore edilerek yeniden kente kazandırılacak.
Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, yapının 20. yüzyılın başlarına tarihlenen özgün bir askeri mimari örneği olduğunu belirtti. Türkiye’de günümüze ulaşan tek balon hangarının Edirne’de bulunduğunu ifade eden Yıldız, Avrupa’da ise Almanya, Avusturya ve Fransa gibi ülkelerde sınırlı sayıda benzer yapının restore edilerek koruma altına alındığını dile getirdi.
Hazırlanan plan ve projelerin bilim kurulundan geçtiğini aktaran Yıldız, restorasyon çalışmalarının mart ayında başlayacağını açıkladı. Hangarın, misyonuna uygun şekilde Türk havacılık tarihine dair önemli sergilemelerin yer alacağı bir müze olarak düzenleneceğini belirten Yıldız, projenin Edirne Sarayı ile birlikte yürütülen master plan kapsamında 2027 yılı sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.
Restorasyon sürecinin ardından tarihi balon hangarının, Edirne’nin kültürel mirasına ve turizmine önemli katkı sunması bekleniyor.(Haber:Gülşah AK)
