Edirne’de son aylarda etkili olan yağışlar, kentin önemli su kaynaklarından Meriç ve Tunca nehirlerinde debi artışını beraberinde getirdi. DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı ölçümlere göre Meriç Nehri’nin debisi geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık üç katına çıkarken, Tunca Nehri’nde ise iki katlık artış yaşandı.
Türkiye’nin Bulgaristan ve Yunanistan ile sınır oluşturan önemli akarsularından Meriç Nehri’nde su seviyesindeki yükseliş dikkat çekiyor. Geçen yıl yaz döneminde kuraklık nedeniyle düşük seviyelerde seyreden nehirde, bu yıl kış ve ilkbahar aylarında düşen yağışların etkisiyle debide artış yaşandı.
DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ölçüm istasyonu verilerine göre Meriç Nehri’nin debisi geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık üç kat yükselirken, Tunca Nehri’nde de geçen yıla göre iki kat daha fazla su akışı kaydedildi.
Geçtiğimiz yıl haziranda 56 metreküp olan Meriç Nehri’nin debisi bu yıl 180’e yükseldi. Tunca Nehri’nin debisi ise geçtiğimiz haziranda 12 metreküpken bu yıl 25’e yükseldi.
Özellikle bahar aylarında bölge genelinde etkili olan yağışlar ve üst havzalardaki su birikimi, nehirlerin beslenmesine önemli katkı sağladı.
Nehirlerdeki debi artışı, tarımsal sulama açısından olumlu değerlendirilirken, bölgedeki üreticiler de su kaynaklarının güçlenmesinden memnuniyet duyuyor.
Öte yandan Meriç ve Tunca nehirleri çevresindeki doğal yaşamın da artan su miktarından olumlu etkilendiği gözlemleniyor. Özellikle nehir ekosisteminde yaşayan birçok canlı türü için su seviyelerinin yükselmesi önemli bir avantaj sağlıyor.(Haber:Hasan Yiğit KONAKLILAR)





