Edirne’de kahve işletmecisi olan İnan Alparslan, sağlığını düşünen insanların granür kahveden uzak durmaları gerektiğini belirtti
Birincisi düzenlen kahve ve çikolata festivaline Edirne’den ve diğer şehirlerden üreticiler stant açarak katılım sağladı. Festivalde stant açarak kahve demleyen 2017-2020 Kahve demleme şampiyonu, Orkun Üstel, kahve işletmecisi İnan Alparslan, tatlıcı Gökçe Ece Türkmen kahve ve çikolata işinin inceliklerini anlatılar.
Karaağaç tarihi tren garında düzenlenen festivalde kahvenin kokusu ve çikolatanın tadı katılımcıları büyüledi. 2017-2020 Türkiye kahve demleme şampiyonu Orkun Üstel, festivale katıldığı için mutlu olduğunu ifade etti. Üstel, İki gün boyunca devam eden festivale insanların ilgisinin olduğunu belirtti. Taze kahve kullanmanın önemli olduğunu ifade eden Üstel, kahve alırken kavurulma tarihine bakılması gerektiğini söyledi.
Çekirdek kahvelerin güneş görmeyen ortamda 2 hafta korunabileceğini ifade eden Üstel, “Tartı kullanmak da sürekli yaptığınız iyi bir lezzeti korumanıza yardımcı olur. Filtre kahve makinesi kullanılarak kahve demlenecekse tavsiye ettiğim süre 45-60 dakikadır. Mümkün olduğunca termosta da bekletilmesi gerekir. Çünkü ısıtılan kahve acılaşır. Çekirdek kahveleri güneş görmeyen bir ortamda 1-2 hafta koruyabilirsiniz.” Diye konuştu.
Festivalde stant açarak ürettiği çikolataları satan Şef Gökçe Ece Türkmen, farklı tarzlar yaptıkları ürünleri insanların ilgisine sunuyor. Türkmen, yaptığı isotlu çikolata katılımcıların ilgi odağı oldu. Firmasını iki ay önce kurduğunu ifade eden Türkmen, ilk kez festivale katıldığını, festivale ilginin güzel olduğu için sonraki yıllarda yapılacak festivale de katılmayı düşündüğünü belirtti
‘İNTERNET SAYESİNDE ÜLKENİN HER YERİNDEYİZ’
İnternet sitesi üzerinden Türkiye’nin her yerine siparişleri gönderdiklerini vurgulayan Türkmen, “Çikolatalarımıza ilgi de yüksek. Çünkü bu çeşit çikolatalardan ülke genelinde de çok fazla yapan yok. Sosyal medyalarımızdan da takip edebilirler, oradan satışımız mevcut. Sadece burada değil internet sayesinde ülkenin her yerindeyiz aslında.” Sözlerine yer verdi.
Çikolata için çoğu malzemeyi Trakya’dan karşıladıklarını vurguladı. İsotlu çikolatanın isotunu Şanlıurfa’dan getirdiklerini belirtti.
Çikolatanın üretiminde hiçbir şekilde makinenin kullanılmadığını ifade eden Türkmen, “Bütün malzemelerimizi Trakya Bölgesi’nden topluyoruz. İsotlu çikolatamız var. Sadece isotu Urfa’dan getirdik diyebiliriz. Fındıklarımızı Yalıköy’den, bademlerimizi Çeşmekolu Köy’den getiriyoruz. Her şey yerel ve sürdürülebilir. Plastiği minimum kullanarak sürdürülebilir ve daha çevre dostu olmaya çalışıyoruz. Hepsi el yapımı. Elde tek tek fırça ile boyanıyor. “Çikolataların üretiminde makine hiçbir şekilde kullanılmıyor. Kutusunun boyutuna göre 30-130 TL arasında da değişiyor fiyatlarımız. Özel günlerde hediye alabilirsiniz. Marketlerde ürünlerimiz yok. Sadece internetten özel satış yapıyoruz.” Şeklinde konuştu.
“SAĞLIĞINI DÜŞÜNEN GRANÜR KAHVEDEN UZAK DURSUN”
Edirne’de kahve işletmecisi olan İnan Alparslan, kahve tüketicilerinin granür kahveden uzak durmaları gerektiğini belirtti. Kimyasal işlemlerden geçirilen granür kahve yerine sağlık açısından öğütülmüş kahvelerin tüketilmesi gerektiği ifade etti. Festivalin ilki gerçekleşmesine rağmen iyi bir katılım olduğunu söyledi.
Gerçek kahveyi satanların önünde kuyruk olmadığın belirten Alparslan, “Stantlar olarak aslında biraz hazırlıksız yakalandık. Bir saat elektrik sıkıntısı yaşadık. Katılımcılar ne yazık ki kahve türü olarak granül kahveyi tercih ediyorlar. Granül kahve satılan yerin önünde sıra var. Gerçek kahve çekirdeği satanın önünde sıra yok. Granür kahve içmektense Türk kahvesi içsinler daha iyidir. En azından normal çekirdekten elde edilmiş bir toz ile yapılıyor. Sağlıklarını düşünenler granür kahveden uzak dursunlar. Granür kahve kimyasal işlemlerden geçiriliyor. Ben bir kahve işletmecisi olarak espresso çekirdeğini öneriyorum. Kavurma işini en iyi İtalyanlar gerçekleştiriyor. Bilinen bütün kahve markaları İtalya’dan çıkmaktadır. Ben de Sicilya’dan gelen bir kahve çekirdeği kullanıyorum. İnsanlar tercihlerini İtalyan kavrulmuş kahvelerden yana kullanabilirler, tavsiye ederim.” Sözlerine yer verdi.
Evde de kahvenin yapılabileceğini belirten Alparslan, “En basit yöntemiyle insanlar evlerinde düzgün sağlıklı ucuz olarak kahveyi makinesiz yapmak istiyorlarsa Fitre kahve french press ile bunu yapabilirler. Bizim sattığımız kahveler kadar lezzetli olmaz ama en azından sağlık açsından daha iyi olur.” (Haber-Fotoğraf: Alp Togan BOLU)
Birincisi düzenlen kahve ve çikolata festivaline Edirne’den ve diğer şehirlerden üreticiler stant açarak katılım sağladı. Festivalde stant açarak kahve demleyen 2017-2020 Kahve demleme şampiyonu, Orkun Üstel, kahve işletmecisi İnan Alparslan, tatlıcı Gökçe Ece Türkmen kahve ve çikolata işinin inceliklerini anlatılar.
Karaağaç tarihi tren garında düzenlenen festivalde kahvenin kokusu ve çikolatanın tadı katılımcıları büyüledi. 2017-2020 Türkiye kahve demleme şampiyonu Orkun Üstel, festivale katıldığı için mutlu olduğunu ifade etti. Üstel, İki gün boyunca devam eden festivale insanların ilgisinin olduğunu belirtti. Taze kahve kullanmanın önemli olduğunu ifade eden Üstel, kahve alırken kavurulma tarihine bakılması gerektiğini söyledi.
Çekirdek kahvelerin güneş görmeyen ortamda 2 hafta korunabileceğini ifade eden Üstel, “Tartı kullanmak da sürekli yaptığınız iyi bir lezzeti korumanıza yardımcı olur. Filtre kahve makinesi kullanılarak kahve demlenecekse tavsiye ettiğim süre 45-60 dakikadır. Mümkün olduğunca termosta da bekletilmesi gerekir. Çünkü ısıtılan kahve acılaşır. Çekirdek kahveleri güneş görmeyen bir ortamda 1-2 hafta koruyabilirsiniz.” Diye konuştu.
Festivalde stant açarak ürettiği çikolataları satan Şef Gökçe Ece Türkmen, farklı tarzlar yaptıkları ürünleri insanların ilgisine sunuyor. Türkmen, yaptığı isotlu çikolata katılımcıların ilgi odağı oldu. Firmasını iki ay önce kurduğunu ifade eden Türkmen, ilk kez festivale katıldığını, festivale ilginin güzel olduğu için sonraki yıllarda yapılacak festivale de katılmayı düşündüğünü belirtti
‘İNTERNET SAYESİNDE ÜLKENİN HER YERİNDEYİZ’
İnternet sitesi üzerinden Türkiye’nin her yerine siparişleri gönderdiklerini vurgulayan Türkmen, “Çikolatalarımıza ilgi de yüksek. Çünkü bu çeşit çikolatalardan ülke genelinde de çok fazla yapan yok. Sosyal medyalarımızdan da takip edebilirler, oradan satışımız mevcut. Sadece burada değil internet sayesinde ülkenin her yerindeyiz aslında.” Sözlerine yer verdi.
Çikolata için çoğu malzemeyi Trakya’dan karşıladıklarını vurguladı. İsotlu çikolatanın isotunu Şanlıurfa’dan getirdiklerini belirtti.
Çikolatanın üretiminde hiçbir şekilde makinenin kullanılmadığını ifade eden Türkmen, “Bütün malzemelerimizi Trakya Bölgesi’nden topluyoruz. İsotlu çikolatamız var. Sadece isotu Urfa’dan getirdik diyebiliriz. Fındıklarımızı Yalıköy’den, bademlerimizi Çeşmekolu Köy’den getiriyoruz. Her şey yerel ve sürdürülebilir. Plastiği minimum kullanarak sürdürülebilir ve daha çevre dostu olmaya çalışıyoruz. Hepsi el yapımı. Elde tek tek fırça ile boyanıyor. “Çikolataların üretiminde makine hiçbir şekilde kullanılmıyor. Kutusunun boyutuna göre 30-130 TL arasında da değişiyor fiyatlarımız. Özel günlerde hediye alabilirsiniz. Marketlerde ürünlerimiz yok. Sadece internetten özel satış yapıyoruz.” Şeklinde konuştu.
“SAĞLIĞINI DÜŞÜNEN GRANÜR KAHVEDEN UZAK DURSUN”
Edirne’de kahve işletmecisi olan İnan Alparslan, kahve tüketicilerinin granür kahveden uzak durmaları gerektiğini belirtti. Kimyasal işlemlerden geçirilen granür kahve yerine sağlık açısından öğütülmüş kahvelerin tüketilmesi gerektiği ifade etti. Festivalin ilki gerçekleşmesine rağmen iyi bir katılım olduğunu söyledi.
Gerçek kahveyi satanların önünde kuyruk olmadığın belirten Alparslan, “Stantlar olarak aslında biraz hazırlıksız yakalandık. Bir saat elektrik sıkıntısı yaşadık. Katılımcılar ne yazık ki kahve türü olarak granül kahveyi tercih ediyorlar. Granül kahve satılan yerin önünde sıra var. Gerçek kahve çekirdeği satanın önünde sıra yok. Granür kahve içmektense Türk kahvesi içsinler daha iyidir. En azından normal çekirdekten elde edilmiş bir toz ile yapılıyor. Sağlıklarını düşünenler granür kahveden uzak dursunlar. Granür kahve kimyasal işlemlerden geçiriliyor. Ben bir kahve işletmecisi olarak espresso çekirdeğini öneriyorum. Kavurma işini en iyi İtalyanlar gerçekleştiriyor. Bilinen bütün kahve markaları İtalya’dan çıkmaktadır. Ben de Sicilya’dan gelen bir kahve çekirdeği kullanıyorum. İnsanlar tercihlerini İtalyan kavrulmuş kahvelerden yana kullanabilirler, tavsiye ederim.” Sözlerine yer verdi.
Evde de kahvenin yapılabileceğini belirten Alparslan, “En basit yöntemiyle insanlar evlerinde düzgün sağlıklı ucuz olarak kahveyi makinesiz yapmak istiyorlarsa Fitre kahve french press ile bunu yapabilirler. Bizim sattığımız kahveler kadar lezzetli olmaz ama en azından sağlık açsından daha iyi olur.” (Haber-Fotoğraf: Alp Togan BOLU)