AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelerek Edirne gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. Düzenlenen kahvaltı programında konuşan İba, Ulus Pazarı’nın kapatılmasına yönelik alınan kararın şehir ekonomisi üzerinde ciddi sonuçlar doğuracağını belirterek, sürecin doğru yönetilmediğini savundu.
Basın toplantısına AK Parti İl Başkanvekili Aydoğan Akıncı, Merkez İlçe Başkanı Engin Makak, İl Gençlik Kolları Başkanı Barış Gündoğdu, İl Kadın Kolları Başkanı Yıldız Yeşilkurt, İl Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Balta, Edirne Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Celal Demir ile İl Genel Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Mutlu Kırman da katıldı.
Gazetecilerin gününü kutlayarak sözlerine başlayan İba, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ulus Pazarı’nın kapatılmasına ilişkin kamuoyunda oluşan tartışmalara değinen İba, Edirne Belediyesi tarafından alınan kararların geniş toplum kesimlerinde karşılık bulmadığını ifade etti.
Ulus Pazarı’nın basit bir satış alanı olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan İba, bu pazarın Edirne’nin ekonomik ve sosyal yapısında önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Yaklaşık 400 esnafın faaliyet gösterdiği Ulus Pazarı’nın, Türkiye’nin en büyük kapalı pazar alanlarından biri olduğunu hatırlatan İba, pazarın sadece esnaf için değil, çevresi ve şehir ekonomisi açısından da büyük bir değer taşıdığını söyledi.
Ulus Pazarı’nın yıllardır yalnızca Edirne’ye değil, çevre il ve ilçelere hizmet verdiğini, ayrıca Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen ziyaretçilerin de uğrak noktası olduğunu belirten İba, pazarın kapatılmasının zincirleme bir etki yaratacağını vurguladı. Bu kararın taksiciden lokantacıya, eczacıdan çarşı esnafına kadar çok sayıda sektörü olumsuz etkileyeceğini kaydetti.
Pazarın kapatılmasına gerekçe gösterilen Sayıştay raporlarına da değinen İba, söz konusu raporların kamuoyuna eksik ve yanlış yansıtıldığını öne sürdü. Belediye başkanının açıklamalarının ardından raporları ayrıntılı biçimde incelediklerini ifade eden İba, Sayıştay raporlarında Ulus Pazarı’nın kapatılmasına yönelik herhangi bir karar ya da zorunluluk bulunmadığını söyledi.
Raporda asıl dikkat çekilen hususun denetim eksikliği olduğunu belirten İba, belediyenin uzun yıllar boyunca denetim ve gözetim sorumluluğunu yerine getirmediğinin açıkça ifade edildiğini aktardı. Raporda, pazar yerindeki 367 esnaftan yalnızca 53’ünün kooperatif üyesi olduğunun yer aldığını, ayrıca kooperatife ait 67 tezgâh bulunduğunun belirtildiğini söyledi. Bir kişiye en fazla iki tezgâh verilmesi kuralının ihlal edildiğini ve 30’dan fazla kişiye bu sınırın üzerinde tezgâh tahsis edildiğinin raporlarda açıkça yazıldığını dile getirdi.
Ulus Pazarı’nın SGK borçları nedeniyle devredileceği yönündeki iddialara da açıklık getiren İba, bu söylemlerin gerçeği yansıtmadığını savundu. SGK’nın pazarla ilgili herhangi bir talebi olmadığını ifade eden İba, bu konunun Edirne Belediyesi tarafından gündeme getirildiğini söyledi.
Kamuoyunda “SGK aldı” şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirten İba, henüz tamamlanmış bir devir işlemi bulunmadığını ve sürecin ilerleyen günlerde netleşeceğini ifade etti.
Borçların ödenmesine karşı olmadıklarını vurgulayan İba, belediyenin SGK borçları için farklı taşınmazlar üzerinden uzlaşma sağlayabileceğini dile getirdi. Ancak Ulus Pazarı gibi Edirne ile özdeşleşmiş, binlerce kişinin ziyaret ettiği bir alanın alternatif oluşturulmadan devre konu edilmesini doğru bulmadıklarını söyledi. Bu durumun esnaf ve kamuoyunu ikna etmediğini belirtti.
Esnaf odaları ve pazarcılar odasına da çağrıda bulunan İba, bu kurumların sürece daha aktif şekilde dahil olması gerektiğini ifade etti. Esnafın görüşlerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurgulayan İba, Ulus Pazarı’nın esnaf odaları ve pazarcıların da içinde yer aldığı ortak bir yapı altında faaliyetini sürdürmesinin en sağlıklı çözüm olacağını dile getirdi.
Alternatif pazar alanlarının oluşturulmasının ya da SGK borçlarına karşı başka mülklerin önerilmesinin mümkün olduğunu belirten İba, mevcut pazar alanının bu süreçte yanlış bir tercih olarak öne çıktığını söyledi. Sayıştay raporlarında yıllarca denetim yapılmadığının açıkça ifade edildiğini hatırlatan İba, bu ihmallerin bedelinin bugün esnaf ve vatandaşa ödetilmesinin adil olmadığını savundu.
AK Parti teşkilatı olarak Ulus Pazarı’nın faaliyetlerine devam etmesinden yana olduklarını belirten İba, Edirne Belediyesi’nin pazarcı esnafına ve şehir merkezindeki işletmelere kapıları kapatmaması gerektiğini sözlerine ekledi.(Haber: Gülşah AK)





