Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı sınır köylerinde etkili olan dolu yağışı, hasat dönemine giren tarım arazilerinde büyük zarara neden oldu. Özellikle Hamzabeyli ve Demirköy çevresinde etkili olan dolu, biçime günler kalan kanola tarlalarını adeta yerle bir ederken, üreticiler bir yıllık emeklerinin dakikalar içinde yok olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle zor günler geçiren Edirneli çiftçiler, bu sezon etkili olan yağışlarla birlikte verimli bir hasat dönemi bekliyordu. Yağışların özellikle ayçiçeği ve kanola üretimine olumlu katkı sağlaması nedeniyle umutlanan üreticiler, akşam saatlerinde etkili olan dolu yağışıyla büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.
Dolu yağışının en yoğun hissedildiği bölgelerin başında Hamzabeyli Köyü geldi. Hasada sayılı günler kalan kanola tarlalarında büyük hasar meydana gelirken, ilk belirlemelere göre bazı arazilerde ürünlerin neredeyse tamamen zarar gördüğü öğrenildi.
Yağışın dinmesinin ardından üreticiler tarlalarına giderek oluşan zararı yerinde incelemeye başladı. Birçok üretici, dolunun etkisiyle başak ve kapsüllerin yere döküldüğünü, ürünün ekonomik değerini büyük ölçüde kaybettiğini ifade etti. Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile sigorta ekspertizlerinin yapacağı incelemelerin ardından zararın kesin boyutunun netleşmesi bekleniyor.
Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, bölgede öğle saatlerinde başlayan yağışın ilk etapta üreticiyi sevindirdiğini ancak akşam saatlerinde etkili olan dolunun ciddi kayıplara yol açtığını söyledi.
Yağmurun henüz hasadı tamamlanmamış buğday tarlaları ile gelişim dönemindeki ayçiçeği için önemli bir destek olduğunu belirten Öztürk, dolunun ise özellikle kanola üreticilerini ağır şekilde etkilediğini dile getirdi.
Hamzabeyli ve Demirköy'den gelen ihbarların ardından bölgede incelemelerde bulunduklarını aktaran Öztürk, "Yağan yağmur özellikle ayçiçeği için oldukça faydalı oldu. Ancak ardından gelen dolu, özellikle Hamzabeyli'nde büyük zarara neden oldu. İlk gözlemlerimize göre bazı alanlarda zarar oranı yüzde 90'lara ulaşıyor. Demirköy'de ise hasarın daha sınırlı olduğu görülüyor. Kesin tablo, önümüzdeki günlerde yapılacak teknik incelemelerle ortaya çıkacak." dedi.
Dolu yağışının ardından gözler şimdi ayçiçeği tarlalarına çevrildi. İlk incelemelerde ayçiçeğinde yaygın bir zarar görülmese de uzmanlar, dolunun oluşturabileceği gizli hasarın birkaç gün içerisinde ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor.
Öztürk, özellikle bitkinin gelişim döneminde yaşanan dolu darbelerinin ilerleyen günlerde verim kaybına neden olabileceğini belirterek üreticilerin tarlalarını düzenli olarak kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.
Yaşanan afetin ardından tarım sigortasının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayan Taner Öztürk, sigortalı üreticilerin vakit kaybetmeden hasar ihbarında bulunmaları gerektiğini ifade etti.
Ekspertiz çalışmalarının kısa sürede başlayacağını belirten Öztürk, Ziraat Odası olarak süreci yakından takip ettiklerini ve üreticilerin mağduriyet yaşamaması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
Hamzabeyli Köyü'nde kanola üretimi yapan Ahmet Toroz ise yaşadıkları felaketin boyutunu gözyaşlarıyla anlattı.
Önce kuvvetli yağmurun başladığını, ardından aniden bastıran dolunun kanola tarlalarını vurduğunu belirten Toroz, hasada çok kısa bir süre kala ürünlerinin büyük bölümünü kaybettiklerini söyledi.
Bazı tarlalarda zararın yüzde 95 ile yüzde 100 arasında değiştiğini ifade eden Toroz, "Bir yıl boyunca emek verdiğimiz ürünler dakikalar içinde yok oldu. Kanolada çok büyük kayıp var. Ayçiçeğinde de hasar olduğuna dair bilgiler geliyor. İnşallah düşündüğümüz kadar büyük değildir. Şimdi tek beklentimiz yapılacak hasar tespit çalışmalarının bir an önce tamamlanması ve üreticilere gerekli desteğin sağlanması." diye konuştu.
Muhabir





