Edirne’nin Havsa İlçesinde faaliyet gösteren Öztürk Group’a bağlı işyerinde çalışanlar, Öztürk Group’un kurucusu merhum İbrahim Öztürk’ü unutamadıklarını ve boğazlarından geçen her lokmada onun payının olduğunu ifade ediyorlar.
Öztürk Group’un Havsa tesislerindeki yemekhanenin en belirgin yerinde 25 Aralık 2021 yılında vefat eden iş insanı merhum İbrahim Öztürk’ün bir fotoğrafı yer almakta. Her yemek saatinde çalışanlar, bir yandan yemeklerini yerken, diğer yandan da onların ifadesiyle, ‘’İbrahim baba, İbrahim Ağa’’ yı anmadan geçemiyorlar. Çünkü kendilerinin ve aile fertlerinin boğazından geçen her lokmada ‘’İbrahim Ağa’nın’’ payının yadsınamayacak kadar büyük olduğunu ifade ediyorlar.
Yemek saatinde bir araya gelen çalışanlar, kendi aralarında İbrahim Ağa’dan övgüyle bahsederken, yeni işe girenlere de İbrahim Ağa’nın sağlığında yaptığı yardımları, ne kadar mütevazi biri olduğunu üstüne basa basa anlatıyorlar.
Eski çalışanlardan biri, belli ki yeni işe başlayana, ‘’İbrahim ağa, baba adamdı. Herkesin derdini dinlerdi. İş yaparken yanında geçtiği işçiye mutlaka ‘kolay gelsin’ derdi. Onun büyüklüğü ağalığı böyleydi. O nedenle o bizim ağamızdı. Çalışanlarına dini bayramlarda, yılbaşlarında ikramiye, erzak dağıtırdı. Bununla da yetinmez, işyerinde çalışanlarının çocuklarına burs verir, Havsa’nın 24 köyündeki ihtiyaç sahiplerine erzak yardımında bulunurdu. İşte İbrahim Öztürk ağa böyle biriydi’’ diyerek duvardaki İbrahim Öztürk’ün fotoğrafını işaret ediyordu.
‘’ÜZÜNTÜDEN İŞTEN AYRILDIM’’
İbrahim Öztürk’ün vefatından duyduğu üzüntüden dolayı Öztürk Group’tan ayrıldığını belirten emekli bir başka işçide şunları kaydetti:
‘’İbrahim Öztürk, Kartaltepe Mensucat A.Ş ve Kilim Mensucat A.Ş’nin sahibi Hacı Mehmet Kilimci gibi insanlar 100-150 yıl yaşamalı bence. Onların çalışanlarına verdiği değer gerçekten takdire şayan. Öztürk Yemde çalışıp da maddi manevi destek almayan bir kişi bulamazsın. Ben ev almaya kalktığımda param yetmemişti. İbrahim babaya derdiği anlattım. O nun desteğiyle ev sahibi oldum. Allah kendisine kabir rahatlığı versin. O insan sarrafıydı. İşçilerine baba şefkati gösterir, işçilerinin kıymetini bilir, onlarla yemek yer, onlarla üzülür, onlarla gülerdi. Babacandı. Kendisi de işçilikten gelmişti. Ölene kadar da çalışanlarına patronluk taslamadı. Zengindi ama kendini bozmadı. Kendisine ‘bey’ diye hitap etmez, abi veya ağa’ diye hitap ederdik. O öldükten sonra üzüldüğümden dolayı işten ayıldım. O sağ olsaydı kesinlikle çalışmaya devam ederdim. İşçi babasıydı.’’
İbrahim Öztürk kim?
İbrahim Öztürk 1 Ocak 1948 yılında Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde doğdu. İki ağabeyiyle pazarlarda açtıkları manifatura sergisiyle ticaret hayatına genç yaşta atıldı. Sıkı ve planlı çalışmanın sonucu olarak işleri büyüten Öztürkler, 1970 yılında Edirne’nin Uzunköprü İlçesine taşınıp, burada bir manifatura mağazası açtılar, işler hızla büyürken 1972 yılında Edirne’ye ikinci mağazayı açmaya karar verdiler.
Verimli çalışmaların sonucunda başarılı sonuçlar alan Öztürkler ilk sanayicilik temellerini 1974 yılında Uzunköprü’de kurdukları un fabrikasıyla attı. 1980 yılına gelindiğinde işler büyüyerek devam ederken Öztürkler sanayicilikte de oldukça başarılı oldu ve fabrikanın kapasitesini arttırmaya karar verdiler. Mevcut kapasiteyi arttırıp modern ve teknolojik bir tesis kurmak isteyen Öztürkler, lokasyon olarak daha merkezi bir konumda bulunan Havsa İlçesine yepyeni bir tesis kurmaya karar verdiler ve tesisin temelleri atıldı.
Un fabrikasıyla sınırlı kalmak istemeyen Öztürkler 1990 yılında yem fabrikasının yanına Öztürkler Petrol markasıyla ‘’BP’’ kalitesini müşterilerin hizmetine sundu. 1993 yılında un fabrikasının hemen yanına yeni bir yem fabrikası kurmaya karar verdiler. 1996 yılına gelindiğinde Öztürk Group’un lokomotif markası olan Öztürk Yem, dönemin en modern koşullarında, bölge yetiştiricilerinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak amacıyla yem üretimine başladı. Yem sektöründe kısa sürede kendini kanıtlayan Öztürk Yem, üretim kapasitesini arttırarak, yeni ürünler ile birlikte büyümeye devam etti ve günümüz Trakya’sının en büyük, kurumsal sanayi kuruluşlarından biri oldu.
Şirketler, zaman içinde ana iştigal konularını destekleyen ek yatırımlarda bulunarak daha da güçlenir ve büyürler. Öztürk Group’ta bu anlayışla yem sektöründeki başarısından aldığı sinerjiyle ilk olarak yağ sektörüne adım atma kararı aldı. Öztürkler 2004 yılında hem bölge çiftçisine destek olmak hem de sanayi yatırımlarını geliştirmek amacıyla Öztürk Yağ markası ile 250 ton/gün kırım kapasitesine sahip Öztürk Yağ fabrikasını faaliyete geçirdiler, hemen ardından ise 2010 yılında “İleri teknolojiyle, yüksek, sağlıklı ve kaliteli süt üretimi” ilkesiyle Rasyonel TMR markasını üreticilerimizin hizmetine sundular. Yine 2015 yılında Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Öztürk Group çatısı altında Edirne’nin Havsa ilçesinde 3 bin baş hayvan kapasiteli Avrasya Besi Çiftliği’nin temellerini atmıştır. Birçok farklı besi ırkının yetiştirildiği çiftlik, bölgenin kırmızı et ihtiyacını karşılamaya katkı sağlamaktadır. 2019 yılına gelindiğinde “kaliteli yem, kaliteli hammaddeden üretilir” prensibiyle yola çıkıp, “Bunu sağlamanın en sağlıklı yolu da, yurtiçi ve yurtdışı hammadde piyasasının nabzını iyi tutmaktan geçer” bilinci ile Odrin Tarım markasını hayata geçirip, özellikle yurtdışı iş ortaklarıyla, ağırlıklı olarak hammadde ve tarım ürünleri ticaretine başlamışlardır.
İbrahim Öztürk çalışma hayatı boyunca “En büyük hile dürüstlüktür” ilkesini benimsemiş ve bunu gelecek nesillere en iyi şekilde anlatmıştır.
25 Aralık 2021 tarihinde aramızdan ayrılan İbrahim Öztürk, bilgi, birikim ve tecrübelerini gelecek nesillere aktarmıştır. Ülkemiz ve bölgemizin sürekli gelişimi için bilgi ve kalifiye personelin önemi çok büyüktür, bu bağlamda özellikle eğitime büyük önem veren İbrahim Öztürk, şirketin kurulduğu ilk yıllardan itibaren yüzlerce öğrenciye burs ve staj imkanı sunmuştur.
İbrahim Öztürk ağabeyi İrfan Öztürk ile birlikte 2014 yılında, Uzunköprü ilçesinde anne ve babalarının ismini verdiği Süleybe - Şefik Öztürk Huzurevi’ni inşa edip, ihtiyaç sahiplerinin kullanıma sunmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na tahsis etmişlerdir.
İbrahim Öztürk, Gülçin Öztürk'ün eşi, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ve Nilay Değer'in babaları, Berk Öztürk, Eren Öztürk ve Bora Değer'in dedeleriydi. (Haber: Nadir ALP)