En tatlı acının hasadı başladı 

 Edirne'nin ünlü lezzeti tava ciğerin vazgeçilmez garnitürü olan ve "En tatlı acı" olarak adlandırılan Karaağaç biberi için hasat ve kurutma mesaisi başladı.

En tatlı acının hasadı başladı 

 Edirne'nin ünlü lezzeti tava ciğerin vazgeçilmez garnitürü olan ve "En tatlı acı" olarak adlandırılan Karaağaç biberi için hasat ve kurutma mesaisi başladı.

En tatlı acının hasadı başladı 
13 Temmuz 2019 - 09:55
Reklam

Adını yetiştiği bölgeden alan ve üreticilerin organik yetiştirdiği Karaağaç biberi, imece usulü tarladan toplandıktan sonra kadınlar tarafından kuruması için iğneyle ipe diziliyor.  İmece eşliğinde neşeyle ipe dizdiği biberler, 1 ay boyunca gölgede kurutulduktan sonra tava ciğerin yanında damaklara sunuluyor.
Haber: Birol ÇAKAN
Karaağaçlı üreticilerden Yılmaz Ule, 90 dekar alanda 250 ton ürettiği biberin 100 tonunu Edirne’deki ciğercilere sattıklarını kaydetti. Üreticilerden Tunahan Ule, biberleri hasat ettiklerini belirterek, “Bu yıl hava sıcaklığının geçen yıla göre daha etkili olması bahçıvana yaradı.  Biberin kurutulmuş şeklinde Edirne, Kırklareli, Lüleburgaz, Çorlu, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bodrum, Marmaris, Antalya, Adapazarı, Eskişehir, Tekirdağ gibi illere satıyoruz” diye konuştu.
Karaağaç mahallesinde tarladan toplanan yeşil biberler Edirne Yıldırım mahallesindeki ev kadınlarına geçici iş imkanı sağlıyor. Ev kadınları tarafından tek tek iğneyle ipe dizilen biberler kilo günde 70 lira arasında gelir sağlıyor. Kadınlar biber dizme işinden kazandıkları parayla ev ekonomisine destek olduklarını dile getirdi.  Yaklaşık 1 ay gölgede kurutulan biberler, kırmızı ve sarı rengine dönüşmeleriyle birlikte ciğerciler tarafından yağda kızartılıp, Edirne’nin meşhur yaprak tava ciğerinin yanında servis ediliyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum