Bursa’dan bisikletleriyle yola çıkan emekli iki arkadaş Mustafa Ardıç ve Fatih Yavuz, Trakya turu kapsamında Edirne’ye ulaştı. Doğayla iç içe geçen yolculuklarında tarihi kentleri gezen, yeni insanlarla tanışan ve kilometrelerce pedal çeviren bisiklet tutkunları, emeklilik sonrası hayatlarını sporla yeniden şekillendirdiklerini anlattı.
"Emekli olduktan sonra kendilerini doğaya ve spora adadılar"
Bursa’da yaşayan 57 yaşındaki Mustafa Ardıç ile 49 yaşındaki Fatih Yavuz, emeklilik sonrası hayatlarını bisiklet turlarıyla renklendiren iki yakın arkadaş olarak dikkat çekiyor. Uzun yıllar çalışma hayatının yoğun temposunda görev yapan ikili, emekli olduktan sonra kendilerini doğaya, spora ve keşfetmeye adadı.
Bu yıl Trakya turu için yola çıkan bisiklet tutkunları, Bursa’dan başladıkları yolculuk kapsamında Edirne’ye ulaştı. Edirne’den sonra Kırklareli, İğneada, Lüleburgaz, Tekirdağ ve İstanbul güzergahını takip ederek yeniden Bursa’ya dönmeyi planlayan iki arkadaş, çıktıkları yolculuğun sadece bir spor etkinliği olmadığını, aynı zamanda bir yaşam deneyimi olduğunu söyledi.
Mustafa Ardıç, tur bisikletinin insanı hem fiziksel hem de ruhsal olarak değiştirdiğini belirterek, “Şehir içinde kısa sürüşler yapıyorduk ama zamanla uzun yol turlarının çok daha anlamlı olduğunu gördük. Çünkü bu yolculuklar insana hem kendisini hem de başka insanları tanıma fırsatı veriyor” dedi.
“Doğanın İçinde Pedal Çevirmek Tarifsiz Bir Duygu”
Yaklaşık 4-5 yıldır tur bisikleti yaptıklarını anlatan Ardıç, özellikle köy yollarında pedal çevirmenin kendileri için ayrı bir anlam taşıdığını söyledi.
Doğayla baş başa kaldıkları anların kendilerini dinlendirdiğini ifade eden Ardıç, “Köy yollarından geçtiğimiz zaman doğayı birebir hissediyoruz. Kuş sesleri, çiçek kokuları, temiz hava… Bunların hepsi insana huzur veriyor. Büyük şehirlerin gürültüsünden uzaklaşıp doğanın içinde olmak bizi gerçekten yeniliyor” diye konuştu.
Yol boyunca karşılaştıkları insanların sıcak yaklaşımının kendilerini daha da motive ettiğini belirten Ardıç, Anadolu insanının misafirperverliğine hayran kaldıklarını dile getirdi.
Yol üzerinde köylü insanlarla karşılaştıklarını belirten Ardıç, "Bizi çaya davet ediyorlar, bazen çorba ikram ediyorlar. İnsanların samimiyeti bizi çok etkiliyor. Böyle olunca bütün yorgunluğumuzu unutuyoruz. O sıcaklık bize enerji veriyor ve daha büyük bir heyecanla pedallamaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
"Tarihi Kentleri Pedallayarak Geziyorlar"
Trakya turunun yalnızca spor amaçlı olmadığını söyleyen Mustafa Ardıç, gittikleri şehirlerin tarihi ve kültürel dokusunu keşfetmeye büyük önem verdiklerini belirtti.
Edirne’ye hayran kaldıklarını ifade eden Ardıç, “Burada tarihi eserleri gezmeyi planlıyoruz. Selimiye başta olmak üzere önemli tarihi noktaları görmek istiyoruz. Edirne’nin kültürel atmosferi çok etkileyici. Tabii meşhur Edirne ciğerini de tatmadan gitmeyeceğiz” dedi.
Bisiklet sayesinde şehirleri daha yakından tanıma fırsatı bulduklarını söyleyen Ardıç, araçla yapılan yolculuklarla bisiklet turlarının çok farklı olduğunu ifade etti.
Bisikletle yol aldıkları zaman her ayrıntıyı gördüklerini belirten Ardıç, "Bir köyü, bir tarlayı, bir tarihi yapıyı hissederek geçiyorsunuz. Bu yüzden yolculuğun her kilometresi ayrı bir anıya dönüşüyor” diye konuştu.
“Emeklilikte Hareketsiz Kalmamak Gerekiyor”
Uzun yıllar yoğun çalışma temposunun ardından emekli olduklarını anlatan Ardıç, emeklilik sonrası insanların çoğu zaman hareketsiz bir yaşama yöneldiğini söyledi.
İnsanların emekli olduktan sonra bir boşluğa düşebildiğini belirten Ardıç, "Çalışırken sürekli hareket halindesiniz ama emekli olunca durağan bir yaşam başlıyor. Hareket etmeyince kaslar tembelleşiyor, insan kendisini daha yorgun hissetmeye başlıyor” dedi.
Ardıç, bisiklet sporunun kendileri için adeta bir terapiye dönüştüğünü ifade etti.
Bisiklet sayesinde hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha sağlıklı hissettiklerini söyleyen Ardıç, “Bisiklet bütün kasları çalıştırıyor. Hem kilo kontrolü sağlıyor hem de insanı dinç tutuyor. Mental anlamda da insanı rahatlatıyor. Biz kendimizi hem fiziksel hem ruhsal anlamda yenilenmiş hissediyoruz” dedi.
Özellikle 50 yaş üzerindeki vatandaşlara çağrıda bulunan Ardıç, “İnsanlar mutlaka hareket etmeli. Yürüyüş yapabilirler, koşabilirler ama imkanları varsa bisiklete binsinler. Spor insanın yaşam kalitesini ciddi şekilde artırıyor” ifadelerini kullandı.
"Çocukluk Hayalini Emeklilikte Gerçekleştirdiler"
49 yaşındaki Fatih Yavuz ise bisiklet turlarının yıllardır kurdukları bir hayal olduğunu söyledi. Çalıştıkları fabrikadaki sosyal kulüpler sayesinde bisiklet sporuna yöneldiklerini anlatan Yavuz, emeklilik sonrası bu hayali gerçeğe dönüştürdüklerini ifade etti.
Çocukken bisiklete bindiklerinde sanki dünyayı dolaşacakmış gibi hissettiklerini aktaran Yavuz, "O duygu insanın içinde kalıyor. Emekli olduktan sonra sağlık, zaman ve imkanlar da uygun olunca biz de bu hayalimizi gerçekleştirmek istedik” dedi.
Geçen yıl Muğla-Datça turunu yaptıklarını söyleyen Yavuz, bu yıl ise Trakya’yı keşfetmek için yola çıktıklarını belirtti.
Her gittikleri yerde farklı insanlar tanıdıklarını belirten Yavuz, "Farklı hikayeler dinliyoruz. Bu bize çok büyük bir mutluluk veriyor. Sadece spor yapmıyoruz, aynı zamanda hayatı deneyimliyoruz” diye konuştu.
“Bisiklet Bize Özgürlük Hissi Veriyor”
Bisiklet sporunun kendileri için bir tutkudan öte yaşam biçimine dönüştüğünü söyleyen Fatih Yavuz, pedal çevirdikçe kendilerini daha özgür hissettiklerini belirtti.
Doğa, spor, kültür ve insanlarla iç içe olmanın çok farklı bir duygu olduğunu söyleyen Yavuz, "Bisikletle giderken yavaşlıyorsunuz ve hayatı daha fazla hissediyorsunuz. Arabayla geçip gideceğiniz yerlerde durup çevreyi izleyebiliyorsunuz” dedi.
Sağlıklı yaşam için hareketin önemine dikkat çeken Yavuz, insanların yaş aldıkça daha fazla hareket etmeye ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Yürüyüş, koşu ya da başka bir spor dalı ile mutlaka aktif olmak gerektiğini söyleyen Yavuz, "Biz bisikleti tercih ettik çünkü hem spor yapıyoruz hem de yeni yerler keşfediyoruz” ifadelerini kullandı.
"Pedallar Dostluk ve Sağlık İçin Dönüyor"
Kilometrelerce süren yolculuklarında yalnızca pedal çevirmediklerini belirten Mustafa Ardıç ve Fatih Yavuz, aynı zamanda dostluğu, dayanışmayı ve yaşam enerjisini de yeniden keşfettiklerini söyledi.
Her yeni rotanın kendileri için ayrı bir heyecan olduğunu ifade eden iki arkadaş, emeklilik yıllarını evde geçirmek yerine üretken, hareketli ve sağlıklı bir yaşam sürmeyi tercih ettiklerini dile getirdi.
Türkiye’nin farklı bölgelerini bisikletle gezmeye devam edeceklerini belirten iki arkadaş, herkesi spor yapmaya ve doğayla daha fazla iç içe olmaya davet etti.(Haber:Hasan Yiğit KONAKLILAR)





