Edirne'deki Osmanlı Sarayı’nda çalışmalar devam ediyor. Toprak altında kalan kısımları gün yüzüne çıkarıldı, tarihi belgelerle de aslı şekillendiriliyor. Edirne Sarayı’nda inceleme yapan Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, çalışmaların yarısının tamamlandığını söyledi. Yıldız, Mahmudiye Kışlası’nın modern müzecilik uygulamalarının yer alacağı bir yapı olarak kullanılacağını belirtti.
Milli Saraylar Başkanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar, yapının avlu kısımlarında yoğunlaştı. Osmanlı Devleti'nin Topkapı'dan önceki yönetim merkezi olan saray asırlar boyu nice savaş, yangın ve taşkınlar gördü.
1877'de Rus işgali sırasında cephanelik olan yapı, düşman eline geçmesin diye havaya uçuruldu.
Şimdi is, Milli Saraylar Başkanlığı yönetimde, kentin 'kaybolan sarayı' aslına uygun olarak yeniden ayağa kalkıyor.
2023 yılında başlayan kazı çalışmalarına, tarihi belgeler eşlik etti. Sur yüksekliğinin, bölgenin taşkın riski gözetilerek belirlendiği ortaya çıktı. Sultan dairelerinin bulunduğu Cihannüma Kasrı’nda yüzde 70 ilerleme kaydedildi.
Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, sarayda yapılan çalışmaları inceledi. Yıldız inceleme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Çalışmaların 2023 Ocak’ta başladığını hatırlatan Yıldız, 5 yıllık master planında 2 buçuk yıllık kısmın tamamlandığını belirtti.
Çalışmaların yarısını tamamladıklarını dile getiren Yıldız, “Bu 2,5 yılda ne yapıldı. Cihannüma somut olarak görülebiliyor. Ama Cihannuma ile birlikte Edirne Saray alanında gerçekleştirilen en önemli çalışmalardan bir tanesi. Tunca'nın hemen batı tarafında kalan bu bölümün arazisinin birleştirilmesi oldu. Çünkü Milli Saraylar olarak yaklaşık bu bölümünde 1200 dönümden oluşan bir alanda bu çalışmaları yürütüyoruz. Daha evvelinde çok çeşitli devlet kurumlarımızın buralarda idaresi vardı. bu süreç içerisinde bu alanın, bu tarihi alanın bir araya getirilmiş olması çok önemli. Zaten biz de milli saraylar olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda en öne çıkardığımız konu sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Edirne saray alanının bir bütün olarak ihyasıydı.” Dedi.
Yıldız, Cihannüma Kasrı’nın, sur duvarların ve arkeolojik kalıntıların arşiv belgeleri ve fotoğraflarla birlikte ihya edildiğini vurguladı.
Sarayın arz odasındaki çalışmaların devam ettiğini aktaran Yıldız, Kum Kasrı ve Saray-ı Cedide-i Amire’nin bulunduğu alanlarda kazı çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
Sarayda ünlük ortalama 300 kişinin çalıştığını söyleyen Yıldız, Edirne Sarayı’yla Topkapı Sarayı’nın yapılarının birbirine benzediğini iletti.
Yıldız, Mahmudiye Kışlası’nda da çalışmaların devam ettiğini belirterek, Adalet Bakanlığı’na ortak yürütülen çalışmalar için teşekkür etti.
Kışlanın tamamlandığında modern müzecilik uygulamalarının yer alacağı bir yapı olarak kullanılacağını duyuran Yıldız, “Bununla birlikte Milli Saraylar Araştırma Merkezi'nin Trakya, Balkanlar hatta Orta Avrupa'ya kadar hitap edecek bir kolunu yine burada açacağız. Edirne Sarayı, sanat tarihi, mimarlık, kültürel miras konularında çok önemli bir kütüphane tesis edeceğiz. Bununla birlikte. Konferans salonları, etkinlik salonları, Edirneli sanatçılara hitap edecek. Hatta Balkan coğrafyasındaki sanatçılara hitap edecek geçici sergileme alanlarımız da olacak. Dolayısıyla yaklaşık 80 dönüm bahçeye sahip ve yirmi beş bin metrekare kapalı alanı bugünümüze ulaşmış olan Mahmudiye Kışlası çok ciddi bir kültür sanat merkezi olarak bu kampüsün önemli bir parçası olacak.” Şeklinde konuştu.
Edirne Sarayı çalışmalar tamamlandığında ziyarete açılacak. (Haber: Erkan KARAMAN)





