Edirne’de, 57 Bin dönümlük araziyi suyla buluşturacak olan yıllardır üreticinin dört gözle beklediği Çömlekköy Barajı, inşası başladı. Bölgenin su sorununa çözüm olacak olan baraj, Bulgaristan sınırından sonra ilk su depolama alanı olma özelliği taşıyacak. Edirne Valisi Yunus Sezer, artık inşasına başlanacak olan baraj alanına gelerek incelemelerde bulundu. Sezer, “Bu bölge hizmetlere yatırıma daha çok özlem duyan bir bölge. Geç olsun ama güç olmasın bir yerden başlamak lazım başladığımız an bizim kazancımızdır. Şu ana kadar olmamış Suakacağı planlanmış Bulgaristan’la anlaşılamadığı için bu tarafa dönüş yapılmış. Bu şartlarda buranın yapılması buranın bir başarısıdır.” dedi.
Edirne’de üreticinin su sorununa çözüm olarak gördüğü, yıllardır yapımı bir türlü başlayamayan Çömlekköy Barajı’ndan müjdeli haber geldi. İhalesi tamamlanarak yakın zamanda inşasına başlanacak olan baraj projesi için Edirne Valisi Yunus Sezer, bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Su sorununa çözüm olması ile birlikte bölge ekonomisi ve ülke tarımına büyük katkı sağlayacak olan baraj hakkında açıklamada bulunan Sezer, “Gövdenin yapım süresi olarak gördüğüm kadarıyla 2-2 buçuk yıl gibi bir süre var. Bu süreci de ne kadar hızlandırırsak o kadar önemli olacaktır. Yoğun bir kuraklık yaşıyoruz. Bütün dünya etkilendiği gibi ilimiz de bu kuraklıktan etkileniyor. Kapalı sulama sistemlerinin faaliyete geçirilmesi ve suyun toplanması bakımından çok faydalı. Meriç Nehri üzerinde, DSİ önemli projeler gerekleştirdi. Tunca Nehri ile ilgili olarak burada su biriktirilmesi ve 9 köyün yazın yararlanacağı şekilde 5 bin 600 hektar alanın oluşturulması, kuraklık için bir önlem olurken, 5 bin 600 hektar alan su ile buluşacak. Bu durum ilimiz açısından kamda değer oluşturacak. Projenin maliyeti yaklaşık 1 milyar lira olarak öngörülüyor. Ancak bu barajın senelik bize 400-450 milyon lira gibi bir geri dönüşü, katma değeri olacak. Kısa sürede yapılan maliyeti de karşılayacak. İlimize hayırlı olsun. Birçok köy ve tarım arazisi buradan faydalanacak.” İfadelerinde bulundu.
“BU ŞARTLARDA BURANIN YAPILMASI BURANIN BİR BAŞARISIDIR”
Bulgaristan ile anlaşılamaması sonucu Suakacağı’nda, Çömlekköy’e dönüş yapıldığını belirten Sezer, “Şuana kadar olmamış Suakacağı planlanmış Bulgaristan’la anlaşılamadığı için bu tarafa dönüş yapılmış. Bu şartlarda buranın yapılması buranın bir başarısıdır.”dedi.
Edirne AK Parti Milletvekili Fatma Aksal, “20 yıllık bir hayalı gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanımıza, Valimize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Edirne’de verimli topaklarımız, çalışkan çiftçilerimiz var. Son günlerde iklim krizi ile suyun ne kadar önemli olduğunu idrak ediyoruz. DSİ olarak Edirne’mize çok büyük yatırımlar yaptık Hamzadere barajı, Çakmak barajı ama Edirne’mizin kuzeyinde çok fazla suya ihtiyaç vardı. Tunca Nehrinin yakınında böyle bir barajın olması bölgemiz için çok önemli katkı sağlayacak. Sulama maliyetlerinin dönüşü 2 buçuk yılda ekonomiye katkısı geri alacağız biz. Sulama kanallarının da eş zamanlı olarak yapılması için takipçisi olacağız. 10 köyümüz yararlanacak. Bölgemize hayırlı olsun” dedi.
SUYUN PETROLDEN DAHA FAZLA DEĞER KAZANDIĞI BİR DÖNEM
Suyun petrolden daha fazla değer kazandığı bu dönemde yapılan bu barajın önemini vurgulayan Lalapaşa İl Genel Meclis Üyesi Serdar Özvatan, “Çömlekköy barajında yapım aşamasına gelindi. 20 yıllı aşkın süredir bu baraj buraya yapılmak isteniyor. Yapıldığında 57 bin dönümlük alanın sulanması büyük bir sevinçler karşılandı. Suyun petrolden değer kazandığı bu günlerde bu baraj vatana millete hayırlı olsun.”ifadelerini kullandı.
Yünlüce Köy Muhtarı, Allah devletimizden ve milletimizden yardımları için razı olsun. Devletin bütün kurumlarına sonsuz teşekkürler ediyorum. Bunun yapılması için herkes canla başla çaba harcıyor. Valimize vekilimize sonsuz teşekkür ediyoruz dedi.(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)