Edirne'de Dünya Çiftçiler Günü törenle kutlandı. Törende konuşan Ziraat Odası Genel Sekreteri Cengiz Küçükduvan, tarımın ve gıdanın, savunma sanayisi kadar önemli olduğu bir dönemin yaşandığını söyledi. Küçükduvan, “Tarım sektöründe yapısal sorunlar çözülmelidir. Üretim girdilerinin fiyatları azaltılmalı ilaçta KDV düşmeli ve çiftçinin aldığı mazotta ödediği KDV ve ÖTV kalemleri için çalışma yapılmalıdır, Kırsal kesimde kalkınma potansiyelinin açığa çıkarılmasına yönelik genç çiftçiliğin ve kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi gibi politikalar daha çok ortaya çıkarılmalıdır. Alım fiyatları ve destekleme ödemeleri sezon öncesinden belirlenmelidir” dedi.
Edirne’de Ziraat Odası Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla tören düzenledi. Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törende Edirne Ziraat Odası Başkanvekili Olcay Tosun anıta çelenk sundu. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Türkiye'nin gıdada kendi kendine yeterli olabilmesi için üretimin sürmesi gerektiğini belirten Küçükduvan, "Tarlasında, bahçesinde, gece gündüz, soğuk sıcak demeden çalışan, ailesine, evine ve ülkemize üretimle destek olan başta kadın çiftçilerimiz olmak üzere tüm değerli çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun." dedi.
“ÇİFTÇİMİZ SADECE HAK ETTİĞİ PARAYI KAZANABİLMEYİ İSTİYOR”
Yapısal sorunların çözüme kavuşması gerektiğini belirten Küçükduvan, “Buğday hasat sezonun yaklaştığı bu günlerde üretim girdileri ve maliyelerimiz ciddi oranda artmıştır. Son bir yılda mazotta yüzde 105, gübrede ortalama yüzde 30, ilaçta yüzde 52 ve işçilik oranlarında yüzde 75 oranında bir artış söz konusudur. Bugün 1 kg buğday maliyeti ortalama 11 lira bandında gerçekleşmiştir. Üreticimizin şuan en büyük talebi ve beklentisi, fiyatlar ile destekler belirlenirken üreticinin gerçek maliyetleri, ülkemizdeki enflasyon şartları ve çiftçinin maaş ödemesinin yılda bir kez sadece Haziran ayında olduğu yani kazandığı gelir ile 12 ay geçineceği gerçeği dikkate alınarak belirlenmesidir. Çiftçimiz sadece hak ettiği parayı kazanabilmeyi istiyor. Bölgemizde geçtiğimiz yil ciddi bir kuraklık yaşanmış ve ayçiçeği üretiminde önemli düşüşler yaşanmıştır. Bundan sonraki yıllarda yaşanacak kuraklık zararını önlenmesi için 2024 yılından itibaren buğdayda olduğu gibi ayçiçeğinde de köy bazlı kuraklık verim sigortası TARSIM kapsamına alınarak çiftçinin gelir kaybının önüne geçilmelidir. Ayrıca geçen yıl bölgemizde yaşanan kuraklık sonucu ayçiçeğinde tonda verilen 1000 TL desteğin 1500 TL çıkarılmasından dolayı Cumhurbaşkanımıza ve Bakanlığımıza teşekkür ederiz. Ancak alım fiyatlarının maliyetlere çok yakın belirlenmesinden dolayı 2024 sezonunda verilecek bu desteğin en azından 4000 TL/ton seviyesine çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz Ve verilecek desteklerinde ürün döktükten hemen sonra verilmesi desteğin enflasyon karşısında erimeden çiftçinin eline geçmesini ve ihtiyaçlarını almasını sağlayacaktır.” İfadelerinde bulundu.
Törene, İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, İl Genel Meclisi üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve çiftçiler katıldı.(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU / AA)