Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Edirne İl Genel Meclis üyesi İsmail Keskin, Trakya bölgesinin acilen afet bölgesi kapsamına alınması gerektiğine yönelik basın açıklamasında bulundu. Ayçiçeği üreticisinin hasat zamanının geldiğini ancak alınacak ayçiçeğinin ortalama 40 ile 60 kilogram arasında değiştiğini söyleyen Keskin, çiftçinin bu mahsul ile borçlarını ödeyemeyeceğini ve devletin bu konuda adım atması gerektiğini belirtti. Keskin, yaptığı açıklamasında, “Çiftçi mağdur durumda, devletimiz tarım kredilerini, Ziraat Banka’larını ertelemesi gerekiyor. Borçların ertelenmesi gerek. 40 kg çiçek ile çiftçi hangi borcunu ödeyebilecek.”dedi.
Edirne ve çevre illerde yaşanan kuraklık üreticiyi düşündürürken, vatandaşın temsilcileri her gün yani bir açıklamada bulunuyor. Yaşanılan kuraklık ile birlikte verimin oldukça düştüğü Trakya’nın afet bölgesi kapsamına alınması herkesin ortak düşüncesi. CHP Edirne İl Genel Meclis üyesi İsmail Keskin, ayçiçeğinde alınacak mahsulün çok az olduğunu bu fiyatlar ve az mahsul ile üreticininborçlarını dahi kapatamayacağını söyledi. Basın mensupları ile bir araya gelerek açıklama yapan Keskin, “Kısmetse bir hafta, on gün içerisinde ayçiçeği biçimi başlıyor. Başlanan bölgelerimizde 40-60 kg ayçiçeği biçimi devam ediyor. Maalesef kuraklık kırsal birçok yerimizde, sulama yapılamadığından dolayı çiftçi mağdur durumda. fiyatlar 15-16 lira civarında gidiyor. Olması gereken 22 lira civarında. Gübre aldı başını gidiyor; mazot deseniz geçen yıl 18 lira ile bu yıl 44 lira. Çiftçi mağdur durumda. devletimiz tarım kredilerini, Ziraat Banka’larını ertelemesi gerekiyor. Borçların ertelenmesi gerek. 40 kg çiçek ile çiftçi hangi borcunu ödeyebilecek.”ifadelerini kullandı.
EDİRNE, KIRKLARELİ VE TEKİRDAĞ
Trakya Birlik’in fiyatları daha erken açıklaması gerektiğine dikkat çeken Keskin, “Edirne’nin kuraklık yani afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Bu kapsama Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ın alınması gerekiyor. Bu sebeple buraları afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Trakya Birlik fiyatları zaten geç açıklıyor. Erken açıklama yapılması gerekiyor. Onlarda bu kuraklığı görüyorlar. Burada devlete bir çağrım olacak; burası acilen afet bölgesi ilan edilmesi lazım.”dedi.(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)



