Haber-Fotoğraf: Hatice ÖZSOY
2019 yılında toprakta azot eksikliği olduğunu söyleyen Arabacı, çiftçinin doğru gübrelemeyle bu eksikliği ortadan kaldırdığını belirterek, “Çiftçilerimiz bilinçlendi. Hem kalite hem de verimi yakaladı. Toprakta azot eksikliğimiz var. Çiftçilerimiz doğru gübrelemeyle azot eksikliğini ortadan kaldırdı. Verimi ve kaliteyi yakaladı. İlaçlama düzgün yapılıyor. Edirne buğdayı kalite olarak Türkiye’nin gözbebeği oldu. Sanayiciler Edirne’nin kaliteli buğdayını tercih ediyor. Edirne buğdayından baklavalık ve böreklik un elde ediliyor” şeklinde konuştu.
“SANAYİCİ İHTAL BUĞDAYDAN İSTEDİĞİ RANDIMANI ALAMIYOR”
Tüccar Bahsi, Edirne buğdayının bu sene Türkiye’de çok bulunabilen bir buğday olmadığını söyleyerek, “Sanayicilerin TMO ve ithal kaynaklardan talebi var. Sanayicinin ithal buğdaydan istediği randımanı alamadığını duyuyoruz. 14 buçuk randıman buğday gelse de enerjisinde problem oluyor. Bizim aslında bir sıkıntımız var oda Edirne buğdayının çok enerjili gelmesi. Borsada en iyi buğday bin 500 lira-bin 520 liraya gidiyorsa en kötü buğday da bin 460-470 liraya gidiyor. Makas daraldı, fabrikaların isteği biraz daha orta grup buğday” diye konuştu.
“GÜÇ BÜYÜK FABRİKALARIN ELİNE GEÇTİ”
TMO’ya sınırsız ithalat yetkisinin verilmesinin ardından küçük değirmenlerin kapandığını söyleyen Bahsi, bu sebepten gücün büyük fabrikaların eline geçtiğini söyledi.
Bahsi, Edirne buğdayının kalitesinden dolayı güzel para yaptığını söyleyerek, “TMO’ya tam kapsamlı ithalat yetkisi verildi. Vergisiz, gümrüksüz istediği tarım ürününü ithal edebilecek. Çok buğday olduğu söyleniyor. Aslında bölgemizde çokta buğday yok. Şu an bir fabrikacı telefon açsa. Dese, ‘Bana 2 liradan 5 bin ton buğday gönder.’ 5 bin ton buğday bulma şansımız yok. Küçük değirmenler kapanınca güç büyük fabrikaların eline geçti. Dünya üzerinde en ucuz buğdayı bulabilirler. Edirne buğdayı kaliteden dolayı güzel para yapıyor. İthalat baskısı olmazsa buğdayın önü açık gibi görünüyor. Türkiye’nin en iyi buğdayı Ankara Polatlı’dan sonra Edirne’de yetişiyor. Polatlı buğdayı ayrı bir buğday, Dünyada nam salmış. Borsa ortalamamız aylardan beri 14 buçuk proteinin altına inmiyor. Enerjisi de çok yüksek çıkıyor. Türkiye’de buğdayda kalite gereksinimini sağlayacak yer Edirne artık” dedi.
2019 yılında toprakta azot eksikliği olduğunu söyleyen Arabacı, çiftçinin doğru gübrelemeyle bu eksikliği ortadan kaldırdığını belirterek, “Çiftçilerimiz bilinçlendi. Hem kalite hem de verimi yakaladı. Toprakta azot eksikliğimiz var. Çiftçilerimiz doğru gübrelemeyle azot eksikliğini ortadan kaldırdı. Verimi ve kaliteyi yakaladı. İlaçlama düzgün yapılıyor. Edirne buğdayı kalite olarak Türkiye’nin gözbebeği oldu. Sanayiciler Edirne’nin kaliteli buğdayını tercih ediyor. Edirne buğdayından baklavalık ve böreklik un elde ediliyor” şeklinde konuştu.
“SANAYİCİ İHTAL BUĞDAYDAN İSTEDİĞİ RANDIMANI ALAMIYOR”
Tüccar Bahsi, Edirne buğdayının bu sene Türkiye’de çok bulunabilen bir buğday olmadığını söyleyerek, “Sanayicilerin TMO ve ithal kaynaklardan talebi var. Sanayicinin ithal buğdaydan istediği randımanı alamadığını duyuyoruz. 14 buçuk randıman buğday gelse de enerjisinde problem oluyor. Bizim aslında bir sıkıntımız var oda Edirne buğdayının çok enerjili gelmesi. Borsada en iyi buğday bin 500 lira-bin 520 liraya gidiyorsa en kötü buğday da bin 460-470 liraya gidiyor. Makas daraldı, fabrikaların isteği biraz daha orta grup buğday” diye konuştu.
“GÜÇ BÜYÜK FABRİKALARIN ELİNE GEÇTİ”
TMO’ya sınırsız ithalat yetkisinin verilmesinin ardından küçük değirmenlerin kapandığını söyleyen Bahsi, bu sebepten gücün büyük fabrikaların eline geçtiğini söyledi.
Bahsi, Edirne buğdayının kalitesinden dolayı güzel para yaptığını söyleyerek, “TMO’ya tam kapsamlı ithalat yetkisi verildi. Vergisiz, gümrüksüz istediği tarım ürününü ithal edebilecek. Çok buğday olduğu söyleniyor. Aslında bölgemizde çokta buğday yok. Şu an bir fabrikacı telefon açsa. Dese, ‘Bana 2 liradan 5 bin ton buğday gönder.’ 5 bin ton buğday bulma şansımız yok. Küçük değirmenler kapanınca güç büyük fabrikaların eline geçti. Dünya üzerinde en ucuz buğdayı bulabilirler. Edirne buğdayı kaliteden dolayı güzel para yapıyor. İthalat baskısı olmazsa buğdayın önü açık gibi görünüyor. Türkiye’nin en iyi buğdayı Ankara Polatlı’dan sonra Edirne’de yetişiyor. Polatlı buğdayı ayrı bir buğday, Dünyada nam salmış. Borsa ortalamamız aylardan beri 14 buçuk proteinin altına inmiyor. Enerjisi de çok yüksek çıkıyor. Türkiye’de buğdayda kalite gereksinimini sağlayacak yer Edirne artık” dedi.