‘Bu proje turizme katkı sağlar’

ETSO Recep Zıpkınkurt, “ECO Woman – Güvenli Yaşam için Doğal Kaynakları Yönetme Girişimi” projesi  ilegili olarak, “Toprağın belirli bir süre gübreden veya kimyasallardan arındırılması lazım. Bu da Edirne’nin hem gastronomisine hem turizmine bir değer katacak bir çalışma dolayısıyla çok da önemsiyoruz” dedi.

‘Bu proje turizme katkı sağlar’

ETSO Recep Zıpkınkurt, “ECO Woman – Güvenli Yaşam için Doğal Kaynakları Yönetme Girişimi” projesi  ilegili olarak, “Toprağın belirli bir süre gübreden veya kimyasallardan arındırılması lazım. Bu da Edirne’nin hem gastronomisine hem turizmine bir değer katacak bir çalışma dolayısıyla çok da önemsiyoruz” dedi.

‘Bu proje turizme katkı sağlar’
08 Kasım 2019 - 09:32
Reklam

 
Bulgaristan- Türkiye 2014-2020 programı çerçevesinde Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ve Yambol Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığı ile yürütülen “ECO Woman – Güvenli Yaşam için Doğal Kaynakları Yönetme Girişimi” projesi basın mensupları ile kamuoyuna tanıtıldı.
 
Haber-Fotoğraf: Umut IŞIK
Proje tanıtım toplantısına ETSO Yönetim Kuruşu Başkanı Recep  Zıpkınkurt, ETSO AB Dış İlişkiler Proje Koordinatörü Nuray Pehlivan, ETSO AB Dış İlişkiler Proje Ekip Üyesi Elif Yardımcı ve basın mensupları katıldı.
Proje hakkında açıklamada bulunan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, “ Projemiz Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ve Yambol Ticaret ve Sanayi Odası ‘ECO Woman’ ortaklığında yürütülüyor. Projenin amacı organik ürünler ile ilgili farkındalık yaratmak. Bütçesi 114 bin avro daha önce Haskova odasıyla Ticaret ve Sanayi Odamız ile gastronomi projesi yapmıştık. Buda bunun devamı gibi düşünebiliriz. Bildiğiniz gibi Edirne’de Osmanlı saray mutfağı ve gastronomi ile geçtiğimiz yıllarda çalışmalarımız olmuştu. Bu projelerde bunları destekleyen projeler ETSO olarak dolayısıyla önemsiyoruz. Bu projelerin Edirne’nin turizmine katkı sunacağını düşünüyoruz. Edirne’de şuan da organik üretim yapan bir ceviz üreticisi var. Biz bu üretimlerimizi çeşitlendirmeyi ve arttırmayı düşünüyoruz. Şimdi ceviz üreten bir arkadaşımız var. Bildiğiniz gibi organik üretim yapabilmek için. Toprağın belirli bir süre gübreden veya kimyasallardan arındırılması lazım. Bununla ilgili doğal toprağı yapısı bozulmamış yerler bularak. Bu işe yapanları bu toplantılara çağırarak bunların alternatif değişik ürünler üretmesini sağlamak. Bu da Edirne’nin hem gastronomisine hem turizmine bir değer katacak bir çalışma dolayısıyla çok da önemsiyoruz. Çünkü insanlar artık marketlere gittiği zaman önce biyoürünlere bakmaya başlıyor. Hele ki daha fazla artarsa fiyatı daha uygun hale gelirse çünkü biyoürünler diğer ürünlere göre biraz daha pahalı ayrı bir emek istiyor. Dolayısıyla Edirne’de biz bunu başarabilirsek bunun üreticilerin forumlarda anlatacağız bu konuları Edirne’de ciddi bir yol almış oluruz. “ dedi.
“PROJEMİZİN AMACI ORGANİK ÜRÜNLER”
Proje detayları hakkında konuşan ETSO AB Dış İlişkiler Proje Koordinatörü Nuray Pehlivan, “ Projemiz sınır ötesi işbirliği programı kapsamında Yambol Ticaret Odası bünyesinde ‘ECO Woman’ ortaklığında gerçekleştiriyoruz. Projemizin amacı organik ürünler asıl amacımız ama organik ürünlerin nasıl yetiştirileceği, organik ürünlerin ne koşullarda yetiştirildiği, tarımsal boyutu, ekolojik boyutu gibi birçok proje kapsamında ele alınacak. Özetlemek gerekirse projedeki faaliyetlerimizde en önemli faaliyeti hem Yambol’da hem de Edirne’de daha önceki Haskova projemizde yaptığımız tarzda ama daha organik ve daha ekolojik ürünleri içeren birer adet sergi yada küçük bir fuar gibi bir şey düzenlenecek. Burada organik, ekolojik ürün üreten üreticilerimiz yer alacaklar. Onlar ürünlerini sergileyecekler ve Bulgaristan’dan gelen misafirlerimize ve düğer bölgelerimizden gelen misafirlerimize bunları tanıtma fırsatı bulacaklar. Bizde Bulgaristan’ın kuracağı bu sergiye Türkiye’den katılım sağlayarak bizde onların organik ürünlerini nasıl yetiştirdiklerini bu konuda ne çalışmalar yaptıklarını yerinde görme imkânı elde edeceğiz. 2 gün sürecek sergi boyunca 1 veya 1 buçuk gün kadar sürecek bir forum düzenlenecek ayrıca. Bu forumun asıl ana konusu ekoloji ve biyoürünler olacak ve bu konuda bütün katılımcılar bilgilendirilecek. “ şeklinde konuştu.
“5’ER GÜN ORGANİK ÜRÜNLER İLE İLGİLİ EĞİTİM DÜZENLENECEK”
Organik ürünler ile ilgili 2 seminer düzenleneceğini dile getiren Pehlivan, “ Bunun haricinde beşer günlük iki adet eğitim düzenlenecek organik ürünler ile ilgili ilki hava, su ve toprağım ekolojisi ve canlılar üzerindeki önemi ve etkisiyle ilgili bir eğitim olacak. Bizim daha uzmanlık eğitimi dediğimiz daha özel eğitim semineri olarak adlandırdığımız tarımsal ürün ve gıdaların ekolojik ve organik üretiminin organizasyonu ve uygulanmasıyla ilgili. Bu eğitimler beşer gün boyunca hem Edirne’de hem Yambol ’da düzenleniyor olacak. Alanında uzman konuşmacılar ve eğitmenler tarafından katılımcılara aktarılacak bu bilgiler. Ve bununla birlikte anket çalışmaları düzenlenecek proje kapsamında anket çalışmaları ile birlikte insanların organik ürünler ile ilgili farkındalığı bir nevi ölçülerek bu konuda ki beklentilerinin ortaya çıkarılması bekleniyor. Anket çalışmaları her iki tarafta da tamamlandı. Proje kapsamında oluşturulan projeye ait web sitesinde de bunun çıktıları diğer elde edilen araştırma sonuçları ile birleştirilerek kamuoyu ile paylaşılıyor.   Her şeyden önce amaç bir farkındalık yaratmak. Biz Edirne’de gastronomiyi çok önemsiyoruz. Dolayısıyla bu proje bizim için gerçekten önemli. Bu proje aslında Kırsalın Doğal Pazarı ile de örtüşen bir proje Ticaret Odasının zaten çok daha evvelinde organik üretim köydeki doğal üretimi desteklemeye yönelik zaten girişimleri vardı. Yaptığımız bu yan etkinlikten yan projelerle de Ticaret Odası olarak aslında hep bu amacı bir şekilde besliyoruz. “dedi.
 
 
 

Bu haber 224 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum