Bahar ayları yaklaşırken vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören eski gelenek marteniçkalar raflarda yerini almaya başladı. Balkan kültürünün bir geleneği olarak bilinen marteniçkalar yerel halkın ve komşu ülke vatandaşlarının ilgi odağı oldu.
Özellikle Bulgaristan’da yoğun ilgi gören bir adet olan marteniçkaların, Bulgar vatandaşlarının Türkiye’de görmelerinin memnuniyet ile karşılandığını belirten bijuteri sahibi Recep Omaç, “Bulgaristan’da çok yaygın bir adet. Bu adetlerinin Türkiye’de de olduğunu görmek onları mutlu ediyor. Özellikle son yıllarda bu adete olan ilgi her geçen gün artıyor.” İfadelerinde bulundu.
Baharın müjdecisi martenitsa ya da Marteniçka, 1 Mart'tan başlayarak martın sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süs. Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta (diğer adı ile Marta Nine) günleri başlar. Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan’a has bir gelenek olmasına karşın bu adete olan ilgi Bulgaristan göçmeninin fazlası ile yaşadığı Edirne’de de her geçen yıl yaygınlaşıyor. Yakınlarına ve arkadaşlarına “martenitsa” olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye edilirken ,adete göre, martenitsalar, leylek görünceye kadar taşınırlar. Her yıl şubat ayının sonundan itibaren marteniçka satışına başlanıldığını belirten bijuteri sahibi Recep Omaç, “20 şubattan itibaren satışa sunulan marteniçkalar yabancı uyruklu vatandaşların merak ettiği bu mart bağı geleneğine katılmak için yoğun bir talep oluşturdu. Yerel halk ve çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlar tarafından da tercih ediliyor. Bulgaristan vatandaşları zaten kendi ülkelerinde bu adeti yerine getiriyorlar. Ama adetlerinin Edirne’de olduğunu görmek onları mutlu ediyor. “ ifadelerinde bulundu. Marteniçkaların güncel fiyatının 10 lira olduğunu söyleyen Omaç, “Fiyatları olabildiğince uygun tutmaya çalışıyoruz.” Dedi. (Haber: Gülşah AK)





