Türkiye’de özellikle genç kesim iş konusunda sıkıntılar yaşıyor. Yeni nesil özellikle zanaat gerektiren işlerden uzak kalırken bu meslekler arkadan gelen bir nesil olmadığı için kaybolmaya yüz tutuyor. Konu hakkında açıklamada bulunan Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı(EDESOB) Kemal Cingöz, Edirnelilerin çok çocuk yapmayarak olan çocuklarının da ezilmesini istememesi olarak gösterdi. Cingöz, “Edirneliler çok çocuk sahibi olmak istemiyor. Bir tane çocuğum var ‘aman ezilmesin’ diyor. Ama Türkçe’de bir atasözü var “ağaç yaşken eğilir”. Sen çocuğu 25 yaşından sonra götürüp bir yerde çırak ya da el emeği ile ilgili bir yerde çalıştıramazsın.” dedi.
Gençlerin artık büyük bölümünün üniversite okuması ile birlikte el emeği, zanaat gerektiren meslekler yeni ustalarını yetiştiremiyor. Ailelerin çocuklarını okutmak için verdiği savaş sonrası gençler mezun oldukları bölümlerde okuyamasa dahi iş konusunda seçici davranıyor. Bu durum da pek çok meslek için tehlikeli bir durum haline gelmeye başladı. Esnaflık konusunda gençlerin hala az da olsa bir eğiliminin olduğunu söyleyen EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, “Esnaflık konusunda gençler üniversiteyi bitirip, babasının bir dükkanı varsa gençler kısmen geçebiliyor. Ya da babasında sermaye varsa gençler esnaflık yapabiliyor. Ama maalesef zanaatkar yetişmiyor. Çünkü hiç kimse gidip sanayide tozlu, paslı, yağlı işlerde çalışmak istemiyor. Gençlerimiz şanslı bir nesilde ama gelecekleri çok parlak değil gibi görünüyor. Çünkü yeni nesil çalışmayı sevmiyor gibi görünüyor. Ailesi sayesinde cep harçlığı ile bir şekilde yaşıyor. Ancak yarın öbür gün bir şey kazanmadan yaşanmıyor.”ifadelerini kullandı.
“İŞ VEREN İŞÇİ BULAMAMAKTAN AĞLAŞIYOR, İŞSİZ DE İŞ BULAMAMAKTAN AĞLAŞIYOR”
İş konusunda ki seçicliğin artması ile iş verenlerin de işçi bulma konusunda çok fazla sıkıntı yaşadığını belirten Cingöz, durumun aslında çok büyük bir tezatlık yarattığına dikkat çekti. Cingöz, “Her insan her şeye layıktır, ama çalışmadan yaşama şansın ne kadar var? Gençlere neden çalışmıyorsun diye sorduğunda iş yok diyor. Ama iş veren işçi bulamamaktan ağlaşıyor, işsiz de iş bulamamaktan ağlaşıyor. Burada bir tezatlık yok mu? Ama bütün mesleklerde durum bu. Eskiden okullar tatile girdiği gibi aileler evlatlarını bir tanıdıklarının yanına götürerek iş öğrenmesini sağlıyordu. Şimdi böyle bir şey söz konusu değil. Bu böyle devam ederse el emeği ile yapılan hizmetlerin çoğu yapılmayacak demektir. Yetişmiyor çünkü. Eskiden şoförlüğe müthiş bir rağbet vardı ancak şu an şoför yetişmiyor. Edirne için konuşursak Edirneliler çok çocuk yapmıyor. Bir tane çocuğum var aman ezilmesin diyor. Ama Türkçe’de bir atasözü var “ağaç yaş iken eğilir”. Sen çocuğu 25 yaşından sonra götürüp bir yerde çırak ya da el emeği ile ilgili bir yerde çalıştıramazsın. Altın bilezik geleneği kayboldu.” Sözlerini söyledi.(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)