Edirne’nin İpsala ilçesinde faaliyet gösteren Su Ürünleri Üretim İstasyonu’nda 2025 yılı boyunca sürdürülen çalışmalar kapsamında toplam 10 milyon 500 bin adet sazan yavrusu üretildi. Elde edilen yavru balıklar, hem Edirne’deki iç su ekosistemlerinin desteklenmesi hem de farklı illerde yürütülen balıklandırma faaliyetlerinde kullanıldı.
Yetkililerden edinilen bilgilere göre, üretilen sazan yavrularının büyük bölümü Edirne dışındaki illere gönderildi. Bu çerçevede 8 milyon 900 bin adet yavru balık; İstanbul, Bursa, Yalova, Kırklareli ve Tekirdağ’daki baraj, gölet ve çeşitli iç su alanlarına bırakılarak balık popülasyonunun artırılmasına katkı sağladı.
Üretimin kalan bölümünü oluşturan 1 milyon 600 bin adet sazan yavrusu ise Edirne genelinde belirlenen 30 farklı gölete salındı. Yapılan balıklandırma çalışmalarıyla kentin iç su kaynaklarında biyolojik çeşitliliğin korunması, balık varlığının artırılması ve doğal dengenin güçlendirilmesi amaçlandı.
Öte yandan 2025 yılı boyunca su ürünleri kaynaklarının korunması ve mevzuata uygunluğun sağlanması amacıyla denetimler de aralıksız sürdürüldü. Yıl genelinde 2 bin 232 kontrol ve inceleme gerçekleştirilirken, kurallara aykırı faaliyetlerde bulunduğu tespit edilen kişi ve işletmelere 12 idari para cezası uygulandı.
Denetimler sırasında yasa dışı avlandığı belirlenen toplam 34 bin 600 kilogram su ürününe el konuldu. Yetkililer, sürdürülebilir avcılığın sağlanması ve su ürünleri kaynaklarının korunması için denetim çalışmalarının önümüzdeki süreçte de kararlılıkla devam edeceğini bildirdi.
Yürütülen üretim ve denetim faaliyetleriyle, iç su ekosistemlerinin korunması ve gelecek nesillere daha sağlıklı ve sürdürülebilir su kaynaklarının bırakılması hedefleniyor.(Haber: Hasan Yiğit KONAKLILAR)





