Haber-Fotoğraf: Hatice ÖZSOY
Edirne Valisi Ekrem Canalp ile İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt’ın öncülüğünde kentin şekerlemecileri tarafından üretilen yer fıstığı ezmesi raflarda yerini aldı.
Edirne’de üretilen bademlerin lezzetinin ezme ile taçlandırılarak yıllardan beri geleneksel olarak satışının ardından Meriç ilçesinin de yer fıstığı da ezme olunca yeni lezzetler arasında yerini aldı. Kente gelen turistlerin Edirne’nin meşhur lezzetleri badem ezmesi ve deva-i misk’inin yanında yer fıstığı ezmesini de talep edebilecekler. Konuyla ilgili öncülük yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, bölgede yetişen yer fıstığının katma değerli bir ürün haline getirme çalışmalarında olduklarını belirterek, “Valimizle birlikte fikir alışverişinde bulunurken aklımıza yer fıstığı ezmesi geldi. Bu teklife Valimiz onay verdi. İlimizde bulunan şekerci, badem ezmeci üreticilerimizle bir araya geldik. Onlara teklifimizi yaptık. Onlarda kabul etti. Meriç’ten yer fıstığı bulduk, deneme ürünü olarak gönderdik. Belirli bir süre verdik, üreticilerimizde yaptılar. Gayette başarılı oldular. Badem ezmesi formunda yer fıstığından Meriç Yer Fıstığı Ezmesi yapıyoruz” dedi.
“AMACIMIZ TANITIM YAPMAK VE TALEP OLUŞTURMAK”
Bayazıt, “Özellikle Nasuhbey ve Alibeyköy Köylerimizde ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 2 bin dönüm alanda yer fıstığı üretimimiz var. Bizim amacımız bu ekim alanlarını arttırmak. Meriç yer fıstığımızı tüm Türkiye’ye tanıtarak Pazar payını arttırmak istiyoruz. Özelikle yer fıstığımızı katma değerli bir ürün haline getirmek istiyoruz. Bildiğiniz gibi daha çok marketlerde fıstık ezmeleri kavanozlarda krem tarzındadır. Genelde ekmek üzerine sürülür. Biz bunu böyle istedik şekercilerimizden. Kutulara koyduk. Ürün piyasada ve özellikle birkaç firma kendileri üretime devam ederek satıyor. Amacımız tanıtım yapmak ve talep oluşturmak. Bu girişimimizde inşallah bunu başaracağız. Talep arttıkça ekim alanları da artacaktır. Üreticilerimizin fıstığı daha çok değer kazanacak. Meriç’in yer fıstığı ezme oldu. Bunu nasıl pazarlayabiliriz dedik. Bir pakete sokmamız lazım. Kuruyemiş olarak da tüketilmesi ve o alanda da üretim yapılması lazım. Bunun içinde çalışmalar yaptık. Özellikle Tekirdağ ve İstanbul bölgesinde bulunan kuruyemişçilere Gıda Yem şubesinden arkadaşlar gönderdik, bizim yer fıstıklarımızı tercih eder misiniz dedik. Bu çalışmalarımız devam edecek. Bölgemizdeki ekiliş alanlarını arttırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Edirne Valisi Ekrem Canalp ile İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt’ın öncülüğünde kentin şekerlemecileri tarafından üretilen yer fıstığı ezmesi raflarda yerini aldı.
Edirne’de üretilen bademlerin lezzetinin ezme ile taçlandırılarak yıllardan beri geleneksel olarak satışının ardından Meriç ilçesinin de yer fıstığı da ezme olunca yeni lezzetler arasında yerini aldı. Kente gelen turistlerin Edirne’nin meşhur lezzetleri badem ezmesi ve deva-i misk’inin yanında yer fıstığı ezmesini de talep edebilecekler. Konuyla ilgili öncülük yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, bölgede yetişen yer fıstığının katma değerli bir ürün haline getirme çalışmalarında olduklarını belirterek, “Valimizle birlikte fikir alışverişinde bulunurken aklımıza yer fıstığı ezmesi geldi. Bu teklife Valimiz onay verdi. İlimizde bulunan şekerci, badem ezmeci üreticilerimizle bir araya geldik. Onlara teklifimizi yaptık. Onlarda kabul etti. Meriç’ten yer fıstığı bulduk, deneme ürünü olarak gönderdik. Belirli bir süre verdik, üreticilerimizde yaptılar. Gayette başarılı oldular. Badem ezmesi formunda yer fıstığından Meriç Yer Fıstığı Ezmesi yapıyoruz” dedi.
“AMACIMIZ TANITIM YAPMAK VE TALEP OLUŞTURMAK”
Bayazıt, “Özellikle Nasuhbey ve Alibeyköy Köylerimizde ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 2 bin dönüm alanda yer fıstığı üretimimiz var. Bizim amacımız bu ekim alanlarını arttırmak. Meriç yer fıstığımızı tüm Türkiye’ye tanıtarak Pazar payını arttırmak istiyoruz. Özelikle yer fıstığımızı katma değerli bir ürün haline getirmek istiyoruz. Bildiğiniz gibi daha çok marketlerde fıstık ezmeleri kavanozlarda krem tarzındadır. Genelde ekmek üzerine sürülür. Biz bunu böyle istedik şekercilerimizden. Kutulara koyduk. Ürün piyasada ve özellikle birkaç firma kendileri üretime devam ederek satıyor. Amacımız tanıtım yapmak ve talep oluşturmak. Bu girişimimizde inşallah bunu başaracağız. Talep arttıkça ekim alanları da artacaktır. Üreticilerimizin fıstığı daha çok değer kazanacak. Meriç’in yer fıstığı ezme oldu. Bunu nasıl pazarlayabiliriz dedik. Bir pakete sokmamız lazım. Kuruyemiş olarak da tüketilmesi ve o alanda da üretim yapılması lazım. Bunun içinde çalışmalar yaptık. Özellikle Tekirdağ ve İstanbul bölgesinde bulunan kuruyemişçilere Gıda Yem şubesinden arkadaşlar gönderdik, bizim yer fıstıklarımızı tercih eder misiniz dedik. Bu çalışmalarımız devam edecek. Bölgemizdeki ekiliş alanlarını arttırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.