Esnaf ve sanatkarlara Halkbank aracılığıyla kullandırılan Hazine faiz destekli kredilerde uygulanan faiz indirimi oranlarında değişikliğe gidildi. 27 Ağustos 2026 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile hayata geçirilen düzenleme kapsamında kredi gruplarına uygulanan faiz desteği oranları yeniden belirlendi.
Yeni düzenlemeye göre standart kredi desteği kapsamında daha önce yüzde 50 olarak uygulanan faiz indirimi yüzde 40’a düşürüldü. Bunun yanı sıra belirli gruplar için daha yüksek oranlarda uygulanan faiz desteklerinde de değişiklik yapıldı.
Daha önce yüzde 100 faiz indirimi uygulanan gruplarda destek oranı yüzde 80 olarak yeniden belirlenirken, yüzde 60 oranında faiz indirimi uygulanan gruplarda ise yeni oran yüzde 48 oldu.
Düzenlemenin dikkat çeken başlıklarından biri de kredi kullanacak esnaf ve sanatkarların vergi ile Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçlarına ilişkin getirilen şart oldu.
Buna göre kredi başvurusunda bulunacak esnaf ve sanatkarların, vergi ve SGK prim borçlarının vadesi geçmiş kısmının bulunmadığını belgelemeleri gerekecek. Başvurularda kullanılacak borçsuzluk belgelerinin ise başvuru tarihinden itibaren en fazla 15 gün önce alınmış olması şartı aranacak.
Vadesi geçmiş vergi veya SGK borcu bulunan esnafın ise borçlarını yapılandırdığı ya da taksitlendirdiğini gösteren belgeyi kredi başvurusu sırasında bankaya sunması gerekecek.
Yeni uygulamayla şartları karşılayan esnaf ve sanatkarların mevcut vergi ve SGK borçlarının, kullandıkları Hazine faiz destekli kredinin belirli bir bölümüyle doğrudan ödenebilmesinin de önü açıldı.
Buna göre kullanılan kredinin en fazla yüzde 25’lik bölümü, banka tarafından doğrudan ilgili vergi veya SGK tahsil dairesine aktarılabilecek. Borçların ödenmesi amacıyla kullanılabilecek kredi tutarı ise bir yıl içerisinde toplam 300 bin lirayı aşamayacak.
Bu şekilde borçların kapatılması için kullandırılan kredi bölümünde faiz indirimi oranı yüzde 25 olarak uygulanacak.
Borç ödeme işleminin tamamlanmasının ve kredi kullanımına ilişkin diğer şartların yerine getirilmesinin ardından kredinin kalan bölümü esnaf ve sanatkarın kullanımına bırakılacak.
Düzenlemeyle hem kredi kullanacak esnafın vergi ve SGK borçlarının belirli şartlar altında kredi yoluyla ödenebilmesine imkan sağlanırken hem de faiz destek oranlarında yeni bir uygulamaya geçilmiş oldu.(Habr. Refik USLUY)





