Kırkpınar’ın eski ağası Alper Yazoğlu, geride bıraktığımız 663’üncü Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni değerlendirdi. Getirilen lig sistemine eleştiride bulunan Yazoğlu, burada ki amacın ne olduğunu sordu. Yazoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamasında, “Lig usulünde ana fikir şu sanırım, ‘herkes kıspetini alıp Kırkpınar’a gelmesin.’ Neden gelmesin? Dünya’da tanınan en eski organizasyon. Sen gelme deme. Lisansa bağla ve bu lisansı gerçek pehlivana ver. Bu pehlivanda gelsin Kırkpınar’ı yaşasın.” dedi.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ilk altın kemerli ağası Alper Yazoğlu, gerdi bıraktığımız 663’üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni değerlendirdi. Lig sistemini eleştiren Yazoğlu, pehlivanların Kırkpınar’a gelmesinin önüne geçilmemesi gerektiğini söyledi. Kırkpınar’a gelecek pehlivanlar için lisans olması gerektiğini belirten Yazoğlu, “Güreş Ligi yaptılar. Amaç nedir bilmiyorum. Lig usulünde ana fikir şu sanırım, herkes kıspetini alıp Kırkpınar’a gelmesin. Neden gelmesin ? Dünya’da tanınan en eski organizasyon. Sen gelme deme. Lisansa bağla ve bu lisansı gerçek pehlivana ver. Bu pehlivanda gelsin Kırkpınar’ı yaşasın.”ifadelerini kullandı.
“PUANLAMA MİNDER GÜREŞİNİN KURALI”
Yağlı güreşlerde puanlama olmadığını, bu kuralın minder güreşinden geldiğine dikkat çeken Yazoğlu, başpehlivanların puanlama öncesi bölümde hiç güreşmediğini söyledi. Yazoğlu yaptığı açıklamasında, “Bakın bir dönem sırtlandık Kırkpınar’ı. O zamandan beri söylediğim durum var bu sene de bunu yaşadık. Grekoromen güreşte belden aşağı tutulmaz. Orada süre doldu şimdi başlayın belden aşağıya gibi bir durum yok. Kırkpınar’da 40 dakika güreşin ardından hadi şimdi puanlama deniyor. Puanlama neyin kuralı, minder güreşinin. Arkasına dolanıp bastırırsan kazanıyorsun, bu nerede var işte serbest güreşte. Kırkpınar’ın yenme, yenilme kuralları belli. Koskoca başpehlivan arkasına dolanıp puan alması ile kazanıyor. Normal oyunda doğru düzgün bir güreş olmuyor.” Sözlerini söyledi.
“HAKEMLER KENDİ BÖLGELERİNİ KOLLAMAYACAKLAR”
Hakemlere spor etiği hakkında eğitim verilmesi gerektiğini söyleyen Yazoğlu, hakemlerin kendi bölgelerini tutabildiklerini söyledi. Daha önce yaşadığı bir anısından örnek veren Yazoğlu, “Hakemler kendi bölgelerini kollamayacaklar. Hakemlerinde etik bir eğitime ihtiyacı var. Utanmadan kendi yöresini koruyor. Bu sene de olduğu söyleniyor. Çalınması gereken yerde çalınmadığı söylendi. Ben şunu gördüm. Hakem kulesinin önünde ki güreşte meydan hakemlerinden biri orada yakınında bulunana bir pehlivan galip gelince, üzerinde o hakem kıyafeti ile birlikte çocuk gibi zıplayarak sevindi. Bu adam nasıl hakem dedim. Bu hakemin verdiği kararlar tartışılır.”dedi.
Yazoğlu, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;
“Benim federasyon başkanlığı zamanımda Ankara Gazi Üniversitesi profesörleri yönetimimdeydi. İbrahim Yıldıran hoca ile birlikte Kırkpınar’ı izledik. Dedi ki “Kırkpınar’ın anlı, şanlı başpehlivanları bazı geleneksel güreşlerde de izliyoruz; iki, üç dakika güreşip, parayı alıp gidiyorlar. Oynaş güreş yapıyorlar. Bu spor etiğine uymuyor. Bana görev verirseniz ben bunu fikstür haline getireyim. Böyle bir çalışma yapayım ki özensinler güreşirken.”
Biz 1361 yılında Edirne’nin fethi tarihini Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başlangıç tarihi olarak belirledik. Bunu çok fazla işledik. Emek verdik ve şuan 663’üncü olarak geçiyor.”(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)





