Haber: Hatice ÖZSOY
Üreticilerin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Süt Sığırlarında Döl Verimi Ve Suni Tohumlama Başarısını Etkileyen Faktörler konulu konferansın üreticilere faydalı olacağına inandığını söyledi.Bayazıt, süt sığırcılığında karlılığı belirleyen en önemli etkenlerden birsinin döl verimi ve suni tohumlama olduğunu belirterek, “Biz özellikle bu konuları seçtik. Hemen ardından buzağılar ölmesin umutlar sönmesin diye bir programımız vardı. Bu proje kapsamında organizasyonu düzenlemiş olduk. Bu organizasyonumuzda da buzağıların ölümlerine değineceğiz. Bu programlar kapsamında inşallah yetiştiricilerimize ve öğreticilerimizle güzel bilgiler vereceğiz. Onlarda bu bilgilerden faydalanırlar inşallah. Bizler bu programları, bu eğitimleri önemsiyoruz. Eylül-Ekim ayı gibi de sürü yönetimiyle ilgili bir konferansımız olacak ve çalışmalarımız devam edecek” dedi. “ÜLKEMİZDE ÇELTİK ÜRETİMİNDE BİRİNCİ SIRADAYIZ”Bayazıt, Edirne’nin tarım ve hayvancılık istatistiklerini açıklarken, ülke genelinde yüzde 44’lük bir payla çeltik üretiminde Edirne’nin birinci sırada olduğunu belirtti.Bayazıt, Edirne’nin 314 bin 414 hektar verimli tarım arazisine sahip olduğunu belirterek şu sözlere yer verdi:“Öncelikle İlimize ait tarım ve hayvancılık istatistiklerini kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. İlimiz 314 bin 414 hektar verimli tarım arazisine sahip olup, ülkemizde çeltik üretiminin yüzde 44’ünü karşılayarak birinci sırada, ayçiçeği üretiminin yüzde 13’ünü karşılayarak üçüncü sırada ve buğday üretiminin yüzde 3’ünü karşılayarak onuncu sırada kanola üretiminin yüzde 9’unu karşılayarak dördüncü sırada yer almaktadır. Büyük baş hayvancılıkta, 156 bin 837 hayvan varlığı ile ülkemizde kırkıncı sırada, Küçükbaş hayvancılıkta ise, 348 bin 547 hayvan varlığı ile kır sekizinci sırada yer almaktayız.” DÖL VERİMİNİN SÜT SIĞIRLARINDAKİ ÖNEMİKonferansın konusu olan döl veriminden bahseden Bayazıt konunun önemine değindi. Döl veriminin süt sığırlarında ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu belirten Bayazıt, “Tüm verimler, (et, süt vb) sürdürülebilir bir döl veriminin varlığı ile mümkündür. Örneğin; yavru doğurmayan bir ineğin süt vermesi mümkün olamaz. Bir hayvancılık işletmesinde döl veriminin aksaması, en başta karlılığı olumsuz etkiler. Bilindiği gibi inekler ve düveler süt için yetiştirilirler. Ancak, süt üretiminin devamlılığı için; yavru veriminin de sürdürülebilir olması şarttır” dedi.Bayazıt, il genelinde buzağı ölüm oranlarının 2017 yılında yüzde 3 iken titiz çalışmalarla bu sayının 2018 yılında yüzde 1, 93, 2019 yılının ilk üç ayında ise yüzde 1,71 olduğunu dile getirdi. Bu oranın dahada düşmesi için çalışmalar devam ettiğini söyleyen Bayazıt suni tohumlamanın sığır yetiştiriciliğinde kullanılmasının çok sayıda nedeni ve faydası olduğunu belirtti.Bayazıt, “İlimiz Hayvancılığını daha iyi bir duruma getirmek, hastalıklarla mücadele etmek ve buzağılarımızın ölüm oranlarını en alt seviyeye getirmek için çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Güncel
14 Haziran 2019 - 11:09
Üreticiye eğitim konferansı
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere "Süt Sığırlarında Döl Verimi ve Suni Tohumlama Başarısını Etkileyen Faktörler" konulu eğitim konferansı verildi.
Güncel
14 Haziran 2019 - 11:09