Edirne’de 15-18 Mayıs Müzeler Haftası kapsamında konferans düzenlendi. Trakya Üniversitesi(TÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Güner, “Küresel Mirası Koruma” başlıklı konferans verdi. Güner, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin en sağlam eserlerinin bulunduğu kütüphanelerden birincisi, İstanbul’da Süleymaniye Camii Kütüphanesi, diğeri de Edirne’de Selimiye Camii Kütüphanesi’dir. Bütün Osmanlı’da yazılmış çizilmiş ne varsa bulabileceğimiz bu camilerde toplanırdı ”dedi.
Edirne’de Müzeler Haftası dolayısı ile çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda Edirne Kent Müzesi’nde TÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Güner, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin en sağlam eserlerinin bulunduğu kütüphanelerden birincisi, İstanbul’da Süleymaniye Camii Kütüphanesi, diğeri de Edirne’de Selimiye Camii Kütüphanesi’dir. Bütün Osmanlı’da yazılmış çizilmiş ne varsa bulabileceğimiz bu camilerde toplanırdı. Bu bağlamda modern müze kavramının gelişmesi için bu biraz daha batılı bir hikayedir. Müze ifadesinin kullanılmaya başlaması biraz daha ortaçağ sonunda Batı Avrupa’yla ilişkilidir.”sözlerini söyledi.
“BAZEN SOMUT, BAZEN SOYUT BİR KAVRAM”
Tabiat ve toplum gibi değiştirmek istenen her türlü araç bir kültür olduğunu belirten Güner; “Bu bazen somut bir unsurken, bazen soyut bir kavram olarak karşımıza çıkabilir. Şüphesiz, sahip olunması gereken, alılmayıcıyla kristalize hale getirilecek kültür, bu türden bir antropolojik kültürle izah edilemez. Herkesin sahip olduğunu söylediği kültür, yağmur yağarken kullandığınız, sizin yağmur yağmasından koruyan şemsiye bir kültür nesnesidir. İslam dünyasında çok ilginçtir, bugün çoğumuzun bu kültür alanı içerisinde yaşıyor olmamıza rağmen, uzaklaştığımız ve anlamını bilmediğimiz bir niteliği vardır. Mahallelerin hepimizin bilmediği bir niteliği vardır. Mahallerin fiziksel oluşumunda, mescitler ve camiler çok belirleyicidir. Kentsel anlamda, fiziksel anlamda mescitler ve camiler mutlak suretle muhataplarına hizmet edeceği küçük, sınırlı çevreye ulaşırlar. Ve bu çevre içerisinde bir yazar, bir doğa gözlemcisi, herhangi birisi bir metin yazıyorsa yasa gereği bir kopyasını camide bulundurma zorunluluğu vardır. Yapıp biriktirme ve onu bir sonraki aşamaya geçirme konusundaki çaba, dünyanın bütün uygarlıklarında karşılaştığımız, İslam uygarlığında da yoğun şekilde karşılaştığımız bir faaliyet alanıdır.” ifadelerini kullandı.
15-18 Mayıs Müzeler Haftası kapsamında Edirne Kent Müzesi’nde 16 Mayıs Perşembe günü saat 10:00-18:00 saatleri arasında Müze ve Araştırma Öğrenci Gezileri, 17 Mayıs Cuma günü 13:30’da Ebru Sanatı Atölye Çalışması ve 18 Mayıs Cumartesi günü 13:30’da Edirnekari Atölye Çalışması gerçekleştirilecek.(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)