Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Edirne İrtibat Ofisi’nin açıldı. Açılışa Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt, kamu kurum ve kuruluşları ile STK temsilcileri katıldı.
Açılışta konuşma gerçekleştiren TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, Başvuru yapacak vatandaşların 5.000 Avro ile 3.000.000 Avro aralığında proje başvurusu yapabileceğini ve TKDK’ dan bu yatırımları için % 50- %75 oranında hibe alabileceğini açıkladı.
TKDK tarafından, 42 ilde uygulanan IPARD programı, desteklerin 81 ile yaygınlaştırılması kapsamında 2024 yılı itibari ile tüm Türkiye’ de uygulamaya geçmesi planlanıyor. Bu kapsamda faaliyetlerine başlayacak olan TKDK Edirne İrtibat Ofisi için Vali Yardımcısı Ali Uysal, TKDK Edirne İrtibat Ofisinin faaliyete geçmesi ile Edirne’deki yatırımcıların gıda, tarım ve hayvancılık ile ilgili yatırımlarında IPARD hibe desteklerinden faydalanabilmelerinin memnuniyet verici bir gelişme olduğunu belirtti.
3 MİLYON AVROYA KADAR HİBE
Açılışta TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, hali hazırda yürütülen faaliyetler ve önümüzdeki dönemde desteklenecek sektörlerle ilgili bilgi verdi. İskender, “Başvuru yapacak vatandaşlarımızın 5.000 Avro ile 3.000.000 Avro aralığında (sektörlere göre değişmektedir) proje başvurusu yapabileceğini ve TKDK’ dan bu yatırımları için % 50- %75 oranında hibe alabileceğini açıkladı. Aynı zamanda başvuru sahiplerinin yatırımlarında KDV’ den muaf olacağı ve ödenen hibe tutarı için gelir vergisi ödenmeyecek.” İfadelerinde bulundu.
Edirne’deki yatırımcıların TKDK desteklemelerinden yararlanabilmesi için atılacak adımlarla ilgili bilgi veren İskender, TKDK desteklerinin; Tarımsal İşletmelere (Hayvancılık İşletmeleri) Yönelik Yatırım Destekleri: Süt Üreten Tarımsal İşletmeler (büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık), Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler(büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık),Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler (broyler, hindi, kaz ), Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler. Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi, Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi, Zanaatkarlık ve Yerel Ürün İşletmeleri (zeytin, zeytinyağı, reçel, salça, tarhana, erişte, bakliyat, çeltik kurutma, meyve sebze kurutma vs.), Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Yenilenebilir Enerji Yatırımları sektörlerinde olduğunu belirtti.(Haber Merkezi)