Edirne’de 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. İstiklal Marşı ve Saygı Duruşuyla başlayan tören, günün anlam ve önemini anlatan konuşmaların yapılması ile devam etti.
Atatürk Anıtı’nda 14 Mart Tıp Bayramı kutlandı. Atatürk Anıtı’nda çelenk bırakma töreniyle başlayan etkinlik, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.
Etkinliğe kamu ve özel hastane hekimleri ile sağlık çalışanları katılım sağladı. Her yıl olduğu gibi bu yılda 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlamanın onurunu ve şerefini yaşadıklarını aktaran Edirne İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mustafa Talha Sütçü, hekimlerin insanlık tarihinde eskiye dayanan mesleğin yapı taşlarından olduğunu aktardı.
Tarih boyunca insanların en değerli hazinesinin sağlık olduğunu ve sağlıkçıların onu iyileştirmek ve korumakla görevli olduğunu söyleyen Sütçü, "Öznesi insandır hekimliliğin, binlerce insanın umudu olduk. Gece gündüz demedik, bayram-tatil demedik, büyük bir özveriyle insanların sağlığı için azimle çalıştık. Sabır gösterdik, uykusuz yorgunlukla geçen geceler fedakarlıkla geçen koca bir ömür... Ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak için salgın, doğal afet her koşulda hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız en ön safta mücadele vermektedirler. Bu mücadeleyi kendi hayatlarımızdan sağlığımızdan sevdiklerimizden ve ailelerimizden büyük fedakarlıklarda bulunarak sorumluluk bilinciyle üzerimize düşen vazifeyi en iyi şekilde yerine getiriyoruz ve bundan sonra da getirmeye devam edeceğiz. Bu vazifeyi yerine getirirken canımız pahasına kahramanca mücadele ediyoruz. Bu kahramanca mücadelede de hayatlarını kaybeden pek çok hekimimiz ve sağlık çalışanlarımız oldu. Görevi başında hayatını kaybeden şehit olan hekimlerimizi ve sağlık çalışanlarımızı rahmet ve minnetle bir kez daha anıyoruz" Dedi.
14 Mart tarihinin Türk tıp tarihi için çok önemli olduğunu aktaranTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, "Bugün sadece Türkiye’de çağdaş tıp eğitiminin başladığı tıphani amire ve cerrahhani amire isimli tıp okulunun 14 Mart 1827'de eğitime başladığı tarih değil, aynı zamanda işgal altındaki İstanbul’da bu okulun açılışının 92. yılında bu işgali isyan yabancı bayrakların güzel ülkemizde dalgalanmasına isyan, onların buyundurukları altında yaşamaya isyanın bir örneği olarak ilk kez kutlanması açısından da çok önemli bir tarih. Bu tarihte 14 Mart 1919 da bugünkü tıp okulunun 3. Sınıf öğrencisi tıbbiyeli hikmetin başkanlığında tıp öğrencileri özgürlük ve bağımsızlık kararlılıklarını bütün dünyaya ilan ettiler. Birinci Dünya Savaşı şartlarını düşünürsek o an için mevcut 765 tıp öğrencisinin 364 ünü şehit verdik. 1915 yılında mektebi şahane-i ye kayıt olan öğrencilerin tümü Çanakkale cephesinde şehit oldular. Bir yıl tıp okulu hiç mezun veremedi. O anlamda ben hem şuanda aramızda olan öğrencilerimizin hem bütün Türk tıp öğrencilerinin değerli meslektaşlarımızın ve onları yetiştiren çok kıymetli öğretim üyelerimizin tıp bayramlarını kutluyorum" İfadelerini kullandı.
Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Celal Karlıkaya da Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Düzenlenen tören toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.(Haber:Erkan KARAMAN)