Tarım ve Orman Müdürü Bayazıt, Kurban tedbirlerini açıkladı

Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Kurban Bayramı sebebiyle; Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde gerek insan gerek hayvan sağlığını tehdit edebilecek olumsuzlukların önlenmesi amacıyla alınan tedbirler hakkında bilgi verdi.

Tarım ve Orman Müdürü Bayazıt, Kurban tedbirlerini açıkladı

Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Kurban Bayramı sebebiyle; Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde gerek insan gerek hayvan sağlığını tehdit edebilecek olumsuzlukların önlenmesi amacıyla alınan tedbirler hakkında bilgi verdi.

Tarım ve Orman Müdürü Bayazıt, Kurban tedbirlerini açıkladı
18 Temmuz 2021 - 16:48

Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, insan ve hayvan sağlığını tehdit edebilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi için alınan tedbirleri açıkladı. Bayazıt yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “ Kurban Bayramı sebebiyle; Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde gerek insan gerek hayvan sağlığını tehdit edebilecek olumsuzlukların önlenmesi amacı ile bir takım tedbirler alınmıştır. Yetiştiricilerin, kurbanlık  hayvan satıcılarının ve alıcılarının bu tedbirlerin gereklerini yerine getirmeleri önemlidir.  Hayvan satış yerleri ve kesim yerleri Valiliğimiz Kurban Komisyonunca belirlenmiş olup, İl Müdürlüğümüz Veteriner Hekimleri tarafından denetlenmektedir. Vatandaşlarımız bu satış yerlerinden kurbanlık hayvanlarını alabilir ve izinli kesim yerlerinde kestirebilirler. Bakanlığımız, hayvan bilgi ve hareketlerini düzenleyen TÜRKVET sisteminde kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgileri https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfasından veya ‘HaySag’ isimli mobil uygulamadan sorgulanabilmektedir. Satın alınacak kurbanlık hayvanlarla ilgili bilgilere vatandaşlarımız bu şekilde ulaşabilirler.” Dedi.
Kurban satış ve kesim yerlerinde pandemi tedbirlerine uyulması gerektiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Bayazıt, “Bakanlığımız Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünce  hazırlanan kurbanlık hayvanlar ve kurban satış ve kesim yerlerinde alınması gereken Covid-19 tedbirleri ile ilgili afiş ve broşürlerin kurban kesim ve satış yerlerine dağıtımı yapılmıştır. Covid-19 nedeniyle Kurban satış ve kesim yerlerinde maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulmalıdır. Vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan seçerken;  seçilen hayvanın, gebe ve damızlık dişi olmamasına dikkat etmeleri, ülkemiz hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanları kurbanlık olarak tercih etmeleri çok önemlidir. Kurbanlık olarak satılmak amacıyla getirilen kurbanlık hayvanların, aşılı ve  kulaklarında küpelerinin bulunması, büyükbaş hayvanlar için Hayvan Pasaportu Belgesinin, küçükbaş hayvanlar için ise Hayvan Nakil Beyannamesinin bulunması gerekmektedir. Kurbanlık Hayvanların kesimleri için veteriner hekim kontrolünün olduğu İl Müdürlüğümüzce onay verilen kesimhaneler ile Kurban Komisyonunca belirlenen ve İl Müdürlüğümüz web sayfasında yer alan kesim yerleri tercih edilmelidir. Kurban Bayramı süresince ve sonrasında oluşan atıkların da çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmesi, et ve deri dâhil tüm yan ürünlerin zayi edilmemesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir. Tüm vatandaşlarımızın ve Türk-İslam Âleminin Kurban Bayramını kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.” Şeklinde konuştu.  (Haber Merkezi)
 

Bu haber 166 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum