TÜ ve ETSO iş birliğince düzenlenen Edirne Tarım, Hayvancılık, Gıda ve Sanayi Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Açılış öncesinde Trakya üniversitesinin halk oyunları ekibi gösteri sundu. Bu yıl 22. düzenlenen fuarda stantlar açan üreticiler tarafından Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale bölgesindeki coğrafi işarete sahip yöresel ürünlerin tanıtımı yapılırken, fuarın 31 Mayıs’a kadar ziyaretçilere açık olduğunu belirtildi.
Vali Kırbıyık, Bulgaristan Hasköy Valisi KatyaPaneva, Rektör Tabakoğlu, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Edirne Borsa Başkanı Özay Öztürk, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı tarafından kurdele kesilerek fuarın açılışı yapıldı. Fuar, ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.
Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, fuarın açılışında yaptığı konuşmada tarım, hayvancılık ve çok önemli bir konu olduğunu ifade etti. Kırbıyık Tarım fuarlarının vatandaşların tarımı sevmesinde önemli rol oynadığını belirtti. Kırbıyık, Edirne'de verimliliği en üst noktaya taşımak için tüm paydaşlarla birlikte gayreti ortaya koyacaklarını dile getirdi.
“FUARLAR İNANILMAZ DERECEDE ÖNEMLİ”
Tarımsal üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini ifade eden Vali Kırbıyık, “Tarım ve hayvancılık günümüzün en önemli sorunlarından, konu başlıklarından bir tanesi. İçinde bulunduğumuz durum bunun ne kadar önemli olduğunu her geçen gün bize biraz daha detaylı bir şekilde anlatmakta. Bugün birçok ülke tarımsal ürünlerin ihracatı ile ilgili kısıtlama kararına gidebiliyor. Belirli ülkeler belirli tarım ürünlerinin ihracatını yasaklayabiliyor. Ya da rezervlerinde artışa giderek doğal tedarik sürecinde aksamalara neden olabiliyor. Yapabileceğim en kuvvetli seçeneğimiz tarımsal üretim kapasitemizin artırılması. Bu tarz fuarların inanılmaz derecede önemli olduğunu değerlendiriyorum. Burada firmalarımızın ürünlerini görüyoruz çeşitli iş birliğine imkanlar tanıyoruz. Birbirilerimizin tecrübelerinden faydalanıyoruz.” Diye konuştu
Şehrin dinamiklerinin şehre hizmet önemli hizmetler ettiğini ifade eden Kırbıyık, “Bugüne kadar burada bulunanlar şehrin dinamikleri çok önemli hizmetlerde bulunmuşlar ve bulunmaya da devam ediyorlar. Tarımsal alanda verimliliğin artışı konusunda gerek sulama imkanlarının genişletilmesi gerek tarımsal ürün veriminin artırılmasına yönelik olarak sulanabilir araziden yeni çeşitli tarım tekniklerinin kullanılmasına kadar hep birlikte yeni arayışlar içeresinde olacağız. Tarımsal üretim kapasitemizde Edirne’de en üst noktaya çıkarmak için tüm paydaşlarımız ile birlikte gerekli gayreti ortaya koyacağız.” Dedi.
“ŞEHİR VE ÜNİVERSİTE KUCAKLAŞMASINI DA SAĞLIYORUZ”
TÜ Rektörü Erhan Tabakoğlu Tabakoğlu, üniversitenin bölgenin ihtiyaçlarına cevap verdiğini belirtti. Tabakoğlu, Öğrencilerin 2 yıl üniversite okurken sanayi tecrübesinin olduğunu ve mezun olmadan iş tekliflerini aldıklarını dile getrdi. Tabakoğlu, “Üniversitenin imkanları ile bölgenin bütün dinamiklerini harekete geçiren bir çalışma yapmak istiyoruz. Bu yıl ETSO Başkanı Zıpkınkurt ile güzel bir anlaşma ile bir iş birliği yaptık. Şehir ve üniversite kucaklaşmasını da sağlamış oluyoruz.” Dedi.
ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, bu yıl fuarı Trakya üniversitesi ile birlikte yaptıklarını belirten Zıpkınkurt, “Bu yıl ilk defa yepyeni bir yüz kazan ilimizin bölgemizin tanıtımını, ticaretin gelişmesinde önemli bir fonksiyon üstlenen Edirne Tarım Hayvancılık Gıda ve Sanayi Fuarı ETSO olarak en büyük destekçisi olduğumuz üretici ve tüketiciyi bir araya getiren ve bu yıl 22. Kez kapılarını açan fuarımız 22 yıllı tecrübemizi bu yıl bölgemizin en büyük üniversitesi olan Trakya üniversitesi ile birleştirdik.” İfadelerine yer verdi.
Fuara bütün Trakya’dan katılımcıların geldiğini belirten Zıpkınkurt, “Bu yıl fuarımızı tarih ve kültür ile birleştirdik. Yepyeni bir yüz kazandırdık. Bugün tüm Trakya aramızda. Yurtdışından yüzlerce misafirlerimiz geldi. Fuarımızda tarım, hayvancılık gıda sektörünün yanı sıra coğrafi işaretli yöresel lezzetlerimizi de misafirlerimizin beğenisine sunuyoruz. Trakya’nın tescili 30 farklı lezzetini ziyaretçiler ile buluşturuyoruz” Şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Protokol üyeleri ve ziyaretçiler stantları gezerek firma yetkililerinden bilgi aldı. Fuarda ziyaretçilere yöresel ürünler de ikram edildi. (Haber-Fotoğraf: Alp Togan BOLU)





