Edirne’nin içme suyu sorununu kalıcı biçimde çözmeyi amaçlayan Süloğlu Barajı isale hattı projesinde çalışmalar son aşamaya geldi. Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, Süloğlu Barajı’ndan Edirne merkeze su taşıyacak 7 kilometrelik hattın boru kabul işlemleri Diyarbakır’da tamamlandı.
Projenin yılbaşına kadar bitirilmesi ve Süloğlu’ndan Edirne’ye kesintisiz içme suyu akışının sağlanması hedefleniyor.
Edirne İl Genel Meclisi’nin kasım ayı toplantısında konuşan DSİ 11. Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Meftun Çağlar, kent genelinde yürütülen su yatırımları hakkında bilgi verdi. Çağlar, özellikle Süloğlu Barajı hattının, kuraklık nedeniyle yaşanan su sıkıntısına çözüm olacağını belirtti.
Çağlar, uzun yıllardır kente Kayalı Barajı’ndan su sağlandığını, ancak bu yıl yaşanan kuraklığın baraj seviyesini kritik düzeye düşürdüğünü ifade ederek, “Mevcut hat artık ihtiyaca yanıt veremiyor. Belediye bazı yenilemeler yaptı ama bunlar geçici çözümlerdi. Yeni hattın ihalesi tamamlandı, boruların kabul işlemleri bitti. Hedefimiz hattı yılbaşına kadar tamamlayarak Süloğlu’ndan Edirne’ye kesintisiz içme suyu akışını sağlamak” dedi.
DSİ yetkilileri, 2026 yılı içinde bölgedeki su kaynaklarının sürdürülebilirliğini artıracak yeni projelerin de planlandığını bildirdi. Bu kapsamda baraj ve göletlerde bakım-onarım çalışmalarının yanı sıra yeni su depolama alanlarının oluşturulması da gündemde.
Toplantıda paylaşılan verilere göre, 12 Kasım 2025 itibarıyla Edirne genelindeki baraj ve göletlerin doluluk oranı yüzde 32,3 olarak ölçüldü. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 35,6 seviyesindeydi.
Kentteki barajlar arasında Hamzadere Barajı yüzde 94,7 doluluk oranı ve 105,1 milyon metreküplük su hacmiyle en yüksek seviyede yer alırken, Sultanköy Barajı yüzde 18,9, Altınyazı Barajı ise yüzde 3,3 doluluk oranıyla en düşük seviyede ölçüldü.(Haber: Gülşah AK)





