Edirne’de 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve 5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftası tören ile kutlandı. Gerçekleştirilen kutlama töreninde konuşma yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk, “2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde ve himayesinde bakanlığımızın koordinasyonunda başlattığımız Sıfır Atık Projesi başta tüm kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere ülkemizin her alanında uygulamaya başlatılmıştır. 2017 yılında başladığımız sıfır atık yolculuğuyla birlikte günümüze bakacak olursak 60 milyon ton atık geri kazanıldı.” dedi.
Edirne Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunularak 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve 5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftası kutlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk’ün Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Programda konuşma yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk, “Ülkemizde bu anlayışla çevre kirliliğini önlemek, atık yönetimini gerçekleştirmek üzere 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde ve himayesinde bakanlığımızın koordinasyonunda başlattığımız Sıfır Atık Projesi başta tüm kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere ülkemizin her alanında uygulamaya başlatılmıştır. Sıfır atık projesini uygulayan bina ve yerleşkeler sıfır atık belgesiyle taçlandırılmıştır” dedi. Sıfır atık projesi israfı önleyen, doğal kaynakları verimli kullanan, atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını, atığın kaynaklarında ayrıştırılmasını, atığın geri dönüştürülmesini sağlayan bir çevre yönetim sistemidir. Sıfır atık hareketi başladığı ilk günden beri ülkemize sağladığı çevreye, doya, doğaya, ekonomiye sağladığı katkılarla birlikte aldığı uluslararası ödüllerle Türkiye'nin en büyük çevre hareketi olduğunu gösterdi. 2017 yılında başladığımız sıfır atık yolculuğuyla birlikte günümüze bakacak olursak 60 milyon ton atık geri kazanıldı. Geri kazanılan bu atıkların sayesinde büyük miktarda enerji, su ve petrol tasarrufu sağlandı. 500 milyon adet ağaç kesilmekten kurtarıldı. 185 milyar TL ekonomiye kazandırıldı.” dedi.
Yaşadığımız dünyanın her geçen gün kirlendiğine dikkat çeken Öztürk, “Üzerinde yaşadığımız dünya ve bu yaşanabilirliği sağlayan çevre, hızlı nüfus artışıyla birlikte israf derecesine varan tüketimin artması, plansız kentleşme ve sanayileşme, doğal kaynakların ölçüsüz bir şekilde kullanılması yüzünden her geçen gün kirlenmektedir. Oluşan her türlü atığın ve kirleticinin yönetilmemesi ve önlenmemesi durumunda toprağımıza, suyumuza ve havamıza karışarak doğal yaşamı ve ekosistemi bozduğu çölleşme ve erozyon, iklim değişikliğine sebebiyet verdiği gibi başta insan olmak üzere tüm canlı hayatını tehdit etmektedir.” İfadelerini kullandı.
“DAHA YEŞİL, DAHA MAVİ, DAHA CANLI BİR DÜNYA YAŞANABİLİR BİR ÇEVRE İNŞA EDEBİLİRİZ”
Daha yeşil bir dünya için çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Öztürk, “ Çevre duyarlılığımızı arttırarak doğal kaynakları verimli kullanarak çevre dostu uygulamalar yaparak millet bahçeleri, bisiklet yolları yaparak planlı kentleşme ve sanayileşme yaparak, birlikte çalışarak daha yeşil, daha mavi, daha canlı bir dünya yaşanabilir bir çevre inşa edebiliriz. Hepimizin bir dünyası var temasıyla kutlamakta olduğumuz Türkiye, çevre haftası vesilesiyle Allah'ın emanet ettiği ortak evimiz dünyamızı kirletmeyelim, temiz tutalım. Savaşmayalım, barışalım. Üzmeyelim, sevindirelim. Katletmeyelim, elinden tutalım. Yıkmayalım, tamir edelim. Çünkü hepinizin bir dünyası var. Zulmeden değil, mazlumun yanında olan olalım. Çünkü hepimizin bir dünyası var. Bu duygu ve düşüncelerle birlikte tüm halkımızın ve tüm insanlığın Türkiye Çevre Haftası'nı ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü kutluyorum.” Şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Atatürk Anıtı önünden Edirne Halk Eğitim Merkezi’ne yürüyüş gerçekleştirildi ve Edirne Halk Eğitim Merkezi’nde tiyatro gösterileri ve halk oyunu gösterileri yapıldı.
Programa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk, diğer kurum müdürleri, vatandaşlar ve çok sayıda öğrenci katıldı.(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)





