Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK), solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak ciddi bir salgın ile karşı karşıya kalınması üzerine çevrimiçi bir basın toplantısı düzenledi. ; TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Güçlü Yaman’ın yayımladığı verilere atıfta bulunulan toplantıda, fazladan ölüm sayısının yeniden pandemi öncesi dönem ortalamasının üzerine çıktığını belirtildi. .Ülke genelinde yoğun bakım doluluk oranının %72’ye; İstanbul’da ise %82’lere çıktığı, bu hastaların önemli bir bölümünün şu anda ne yazık ki ya İnfluenza(Grip) ya da COVİD-19 ve bunun ardından gelişen komplikasyonlara bağlı olduğu bildirildi.
Artan solunum yollaı hastalıklarına bağlı salgından dolayı TTB Aile Hekimliği Kolu basın açıklamasında bulundu. Yapılan basın açıklamasında , bu dönemde maske takılması, koruma önlemleri alınması ve en önemlisi özellikle riskli vatandaşların aşılarını olmasıyla tablonun bu noktaya gelmeyeceği vurgusu yapıldı.
TTB Merkez Konseyi II. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) yanı sıra ikinci (devlet hastaneleri) ve üçüncü basamak (üniversite hastaneleri) sağlık hizmetlerinde de salgın gerçeğiyle karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti. Acil servislerin ve yoğun bakımların dolduğunu, randevuların aksadığını, bu durumun başka hastalıklar nedeniyle tedavi gereksinimi duyan insanları etkilediğini dile getiren Ökten, topluma maske-mesafe-hijyen-havalandırma önlemlerini uygulama çağrısı yaptı.
“HASTALARIMIZ NEZLE DEĞİL”
TTB AHEK Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, pandemi döneminde de bugünküne benzer dalgalar yaşandığını fakat alınan önlemlerle bu dalgaların geri çekilebildiğini, oysa bugün önlem alınmadığı için çok daha ciddi bir durum ile karşı karşıya kalındığını belirtti. Türkiye’nin dört bir yanındaki aile hekimleriyle konuştuklarını ve hemen hepsinin aynı tabloyu çizdiğini kaydeden Kırımlı, “Bakan nezle diyor ama biz nezlenin ne olduğunu biliyoruz. Hastalarımız nezle değil, COVID ve İnfluenza geçiriyor. Bazılarını kaybediyoruz. Buna karşın ne test yapılıyor ne tanı konuyor”şeklindekonuştu.
Deprem bölgesindeki aile hekimleri adına Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz ve Adıyaman Tabip Odası Başkanı Dr. İsmail Tosun; gelen başvuruların %50’den fazlasının solunum yolu hastalıklarına bağlı olduğuna dikkat çekti. Konteynır ASM’lerde bekleme alanları olmadığından, hastaların yağmur ve kar altında beklemek zorunda kaldığından, konteynırların ve çadırların dar ve kapalı alanda kalabalık bir nüfusun barınmak zorunda kalması nedeniyle bulaş alanlarına dönüştüğünden bahseden Yılmaz ve Tosun, depremzedelerin depremin ve salgının yıkımını bir arada yaşadığını vurguladı.
TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Aydın Şirin, Adıyaman’da hasta sayısının arttığını, polikliniklerin dolduğunu, özellikle işyerlerinin ve okulların ciddi bulaş ortamlarına dönüştüğünü ifade etti. Şirin, “Biz Eylül aylarında risk grubundaki hastalarımızı aşılamaya başlarken, aşı eksikliği nedeniyle bu dönem birçok hastamızı geri çevirmek zorunda kaldık. Kamu otoritesinin bilimsel yaklaşımdan uzak bir şekilde aşı karşıtlığını ve tereddüdünü beslemesi de kaosu büyüttü” diye konuştu.
Yapılan açıklamada “Ülkemizde bir aya yakın süredir hız kesmeden süren İnfluenza, COVID-19, RSV başta olmak üzere Adenovirüs, Rotavirüs gibi mevsimsel virüslerin kaynaklık ettiği salgın, toplumu ve sağlık emekçilerini adeta esir almış, oldukça önemli bir toplumsal sağlık sorunu haline gelmiştir.” İfadelerine yer verildi.
NE YAPILMALI? NE YAPMALIYIZ?
Yapılan basın açıklamasında salgın durumu karşısında ne gibi önlemler alınacağına dair şu ifadelere yer verildi:
“Yaşadığımız salgın basit bir nezle değildir. Toplum ve sağlık çalışanları salgınla ilgili sürekli bilgilendirilmeli, koruyucu önlemler hatırlatılmalı, eğitimler yapılmalıdır.
Sağlık kurumlarında maske takılması zorunludur. Genelgeler halen geçerlidir ve maske şu an en çok ihtiyacımız olan koruyucu tedbirlerden biridir.
Toplu taşıma, kapalı kalabalık ortamlarda maske-mesafe-hijyen kuralının uygulanması, bunun için yönetenlerin kararlı tutum içinde olmaları önemli ve gereklidir.
Riskli grupları korumak için grip aşısı halen mevcuttur ama aşı karşıtları söylemleriyle kafası karıştırılan yurttaşlar doğru bilgilendirilmelidir. Yaşlı ve risk grubu hastaların zatürree aşılarını aile hekimliklerinde ücretsiz yaptırabileceği, grip aşılarının da reçeten dirilerek ücretsiz temininin sağlandığı hatırlatılmalıdır. COVID-19 güncel varyantı için aşı temin edilmeli risk gruplarına uygulanmalıdır.” (Haber Merkezi)





