Osmanlı mutfağının köklü lezzetlerinden biri olan demirhindi, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte yeniden iftar ve sahur sofralarındaki yerini aldı. Hem tokluk hissi vermesi hem de sindirimi kolaylaştırıcı özelliğiyle bilinen demirhindi şerbetine Edirne’de ilgi arttı.
Edirneli aktar Gökhan Baraz, Ramazan ayında demirhindi satışlarında gözle görülür bir artış yaşandığını belirtti. Baraz, bu geleneksel içeceğin yalnızca ferahlatıcı bir lezzet olmadığını, aynı zamanda hazmı destekleyen ve mideyi rahatlatan özellikleriyle de tercih edildiğini söyledi.
Ramazan’ın bu yıl kış mevsimine denk gelmesine rağmen uzun süren açlık nedeniyle tok tutan ürünlere talebin yoğun olduğunu ifade eden Baraz, demirhindinin özellikle sahurda tüketildiğinde vücut direncini artırmaya yardımcı olduğunu dile getirdi. İftarda ise yemekten yaklaşık bir saat sonra içilmesinin daha uygun olduğunu kaydetti.
Vakumlu paketlerde satışa sunulan demirhindinin hazırlanışına da değinen Baraz, küçük bir parça demirhindinin yaklaşık 1,5 litre suda kaynatılarak şerbet haline getirilebildiğini belirtti. Şerbete isteğe bağlı olarak karanfil, çubuk tarçın, nane, bal ve limon eklenebileceğini ifade etti.
Osmanlı’dan bu yana iftar sofralarında yer alan demirhindi şerbetinin, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel tatlar arasında bulunduğunu vurgulayan Baraz, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte bu kültürel mirasın yeniden canlandığını söyledi. Edirneliler de çarşı alışverişlerinde demirhindiyi Ramazan hazırlıklarının önemli bir parçası olarak görüyor.(Haber: Hasan Yiğit KONAKLILAR)





