Edirne’de uzun süredir devam eden kuraklığın ardından gelen yağışlar, hem toprağa hem çiftçiye nefes aldırdı. Son günlerde etkili olan yağmurların üreticiler için büyük bir rahatlama sağladığını belirten Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, “İlimiz genelinde ortalama 70-80 kilogram civarında yağış gerçekleşti. Bu miktar, buğday ekimi öncesinde tohum yatağını hazırlamak için oldukça yeterli” dedi.
Kurak geçen dönemin ardından bölge genelinde beklenen yağışın gerçekleştiğini vurgulayan Öztürk, yağmurun kısa sürede toprağı canlandırdığını ifade etti. Öztürk,“Bu yağış hem yüzeysel akışa neden olmadı hem de toprağın derin katmanlarına işleyerek verimli bir tav oluşturdu. Çiftçimiz için büyük bir moral kaynağı oldu” diye konuştu.
Toprağın ekim için uygun hale geldiğini söyleyen Öztürk, üreticilerin kısa zamanda buğday ekimine başlayacağını dile getirdi. “Şu anda yerin tavı ve nem oranı oldukça uygun. Tohumların sağlıklı bir şekilde çimlenmesi için ortam hazır. Bu şartlar devam ederse çıkışların da güçlü olacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
İklim değişikliği nedeniyle üreticilerin acele etmemesi gerektiğini belirten Öztürk, “Erken yapılan ekimler bu dönemde riskli olabilir. Kızgın tav dediğimiz yüksek toprak sıcaklığı oluştuğunda tohumun çimlenmesi zorlaşır. Bu da çıkışta sorunlara neden olur. Çiftçilerimizin bu konuda temkinli davranmaları önemli” uyarısında bulundu.
Son yıllara göre bu yağışların büyük bir avantaj sağladığını aktaran Öztürk, “Uzun zamandır ilk kez toprak zarar görmeden, sindire sindire yağan bereketli bir yağmur aldık. Bu hem çiftçimizin moralini yükseltti hem de ekim hazırlıklarını kolaylaştırdı” dedi.
Öztürk, geçmişte buğday ekimlerinin genellikle 15 Ekim’den sonra başladığını ancak son yıllarda mevsim dengesizlikleri nedeniyle bu takvimin değiştiğini hatırlattı. “Artık Kasım ve hatta Aralık aylarında bile hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Bu da erken ekilen buğdaylarda hastalık riskini artırıyor. Bu yüzden üreticilerimizin toprak sıcaklığını mutlaka dikkate almaları gerekiyor” diye konuştu.
Toprak sıcaklığının buğday gelişimi açısından en önemli faktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Çiftçilerimize önerimiz, sıcaklık 10 derecenin altına düşmeden ekim yapmamaları yönünde. Çünkü bu sıcaklık aralığında yapılan ekimlerde kök gelişimi daha güçlü oluyor ve bitki daha sağlam tutunuyor” dedi.
Ekim derinliği konusunda da uyarılarda bulunan Öztürk, “Tohumun 3-4 santimetreden daha derine ekilmesi kardeşlenme sorununa yol açabilir. Yüzlek ve ideal derinlikte yapılan ekim, hem çıkışı kolaylaştırır hem de verimi olumlu etkiler. Çiftçilerimizin buna dikkat etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Yeni sezon öncesi üreticilere bereketli bir yıl dileyen Öztürk, “Yağışların devam etmesi hem toprağın nemini koruyacak hem de ürünlerin gelişimini destekleyecek. Umuyorum ki bu yıl çiftçimiz için verimli bir sezon olacak” dedi.(Haber:Erkan KARAMAN)





