Edirne İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Şenol Kılıç, 2024 yılı Özel İdaresi’nin ilk 9 aylık mali performansını açıkladı. Kılıç'ın sunduğu raporda, 2024 yılının ilk 9 ayında Özel İdare'nin giderlerinin 816 milyon 826 bin 166 lira 79 kuruş, gelirlerinin ise 551 milyon 128 bin 111 lira 46 kuruş olduğu belirtildi. Bu rakamlar, giderler ve gelirler arasında 265 milyon 698 bin 055,33 TL'lik bir fark olduğunu ortaya koydu.
Edirne İl Genel Meclisi, Ekim ayı 3’üncü toplantısını gerçekleştirdi. Edirne İl Özel İdaresi Binası’nda bulunana İl Genel Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Edirne İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, başkanlık etti. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun hazırladı ilk 9 aylık raporu sunun Komisyon Başkanı Kılıç, Özel İdare bütçe giderlerini detaylandırarak, "Personel giderleri 68 milyon 873 bin 355,71 TL, SGK devlet primi giderleri 7 milyon 923 bin 135,38 TL, mal ve hizmet alım giderleri 251 milyon 746 bin 921,89 TL, faiz giderleri 513 bin 192,97 TL, cari transferler 15 milyon 105 bin 644,48 TL, sermaye giderleri ise 466 milyon 284 bin 011,36 TL olarak gerçekleşti." ifadelerini kullandı. Ayrıca sermaye transferleri 6 milyon 379 bin 905 TL olarak raporda yer aldı. Böylece toplam gider miktarı 816 milyon 826 bin 166,79 TL olarak hesaplandı.
Gelir kalemleri ise şu şekilde açıklandı: "Vergi gelirleri 3 milyon 512 bin 866,47 TL, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri 5 milyon 7 bin 665,30 TL, diğer gelirler ise 542 milyon 607 bin 579,69 TL" dedi. Bu veriler ışığında, 2024 yılı ilk 9 ayındaki toplam gelir 551 milyon 128 bin 111,46 TL olarak belirlendi.
Edirne İl Genel Meclisi'nin bugünkü toplantısında Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Üyesi İsmail Keskin, hububatlarda görülen buğday kesik sineği ile ilgili önemli bir sunum gerçekleştirdi. Keskin, sineklerin hububat ürünlerine verdiği zararın sebeplerini ve bu zararlı ile mücadele yollarını detaylı bir şekilde açıkladı. Buğday kesik sineğinin Türkiye'de ve dünyada yaygın görüldüğünü vurgulayan Keskin, özellikle son birkaç yılda erken ekim ve kuraklığın etkisiyle bu zararın arttığını belirtti. Keskin, “Buğday, bu zararlıya yenik düştü. Çiftçiler, doğru yönlendirme olmadan gereksiz kimyasal kullanıma yöneldi" diyerek bu durumun dikkatle ele alınması gerektiğine işaret etti.
Keskin, bu sineklerle mücadele için beş farklı çözüm önerisi sundu:
Dayanıklı Çeşit Ekimi: En etkili ve ucuz seçenek olarak dayanıklı tohum çeşitlerinin ekimi önerildi. Ancak Türkiye'de genetik bilgilendirme eksikliği nedeniyle bu seçeneğin uygulanamadığını ifade eden Keskin, sineklerin birkaç yıl içinde yeni biyotipler oluşturarak dayanıklı tohumların direncini kaybettirebileceğini vurguladı.
Son Uçuş Tarihinden Sonra Ekim: Feromon tuzaklarıyla sineklerin uçuş tarihinin tespit edilip bu tarihten sonra ekim yapılması gerektiğini öneren Keskin, ancak bu gözlemi yapacak kurumların eksikliğinden dolayı bu yöntemin uygulanamadığını belirtti.
Tohum Kaplama: Tohumların kaplanarak sineklerin yumurta bırakma olasılığının azaltılabileceğini söyleyen Keskin, ancak ruhsat problemleri nedeniyle bu yöntemin önerilmediğini ve çiftçilerin kendi imkanlarıyla ilaç bulup kullandıklarını dile getirdi. Kaplamaların genellikle geç kış enfeksiyonlarına kadar koruma sağladığını, ancak yüzde 100 çözüm olmadığını ekledi.
Neonicotinoid İlaç Kullanımı: Bu sineklerle mücadelede bir diğer seçeneğin, 1-2 yaprak döneminde neonicotinoid türü insektisitlerin kullanılması olduğunu ifade etti. Ancak bu ilaçların yasaklanma sürecinde olduğunu ve gelecekte ne olacağı konusunda belirsizlik bulunduğunu vurguladı.
Geç Ekim: Son seçenek olarak sineklerin zararını azaltmak için geç ekim yapılmasını önerdi.”
Toplantıda CHP Uzunköprü İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Üstün de söz alarak, tohum temizliği ile ilgili çözüm önerisinde bulundu. “Tohum Temizleme Tesisleri’nin kurulması gerektiğini düşünüyorum” diyen Üstün, buğday kesik sineğiyle mücadelede tohum temizliğinin önemine dikkat çekti.
Keskin, bu sineklerin kısa yaşam döngüsü hakkında bilgi vererek, "Bir ergin sinek ortalama 250-300 yumurta bırakabilir ve larvalar 14-30 gün arasında beslenebilir" dedi. Sineğin sap saman ticareti ile farklı bölgelere taşınabileceğini, bu yüzden hastalığın yayılma riskinin arttığını belirtti. "Larvalar bir kez görüldükten sonra ilaçla mücadele ihtimali çok zayıf" diyen Keskin, uçuş döneminde bazı ilaçların faydalı olabileceğini belirtti.
Keskin'in bu sunumu, hububat üreticilerine yönelik bilgi ve önlem alma konusunda farkındalık yaratırken, bölgedeki çiftçilerin bu sineklerle mücadelede daha etkili yöntemlere ulaşma ihtiyacını da gündeme getirdi.(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)