LGS sınavı için bugüne kadar ders çalışan öğrencilerin artık dinlenmesi gerektiğini ifade eden Psikolog Meral Uçak, Cumartesi'den itibaren 'ben elimden geleni yaptım’ deyip o ders alanında çıkmaları ve aileleri ile arkadaşları ile keyifli vakit geçirip dinlenmeleri gerektiğini söyledi.
Özel Trakya Hastanesi Psikolog Meral Uçak, Pazar günü öğrencilerin liseye geçiş sınavı olduğundan ailelerin ve öğrencilerin oldukça heyecanlı ve kaygılı olduğunu ifade etti. Uçak, "Özellikle öğrencilerimiz, son güne kadar kendilerini ders çalışmak üzere konumlamış durumdalar ve bu onları daha çok strese sokabilir. Çocuklarımız cumartesiden itibaren ‘ben elimden geleni yaptım’ deyip o ders alanında çıkmaları ve aileleri ile arkadaşları ile keyifli vakit geçirip dinlenmeliler. Çocuklar uykudan bir saat önce telefonla geçirdikleri zamanı kısmaları gerekli. Buradan aldığımız beyaz ışınlar uyku kalitemizi ve melotonik seviyemizi çok etkileyecek ve uyku kalitemiz çok bozulacaktır." Dedi.
"SINAV SAATINDEN YARIM SAAT ÖNCE ORADA BULUNULMASI GEREKİR"
Uçak, sabah kahvaltısına özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Ama şunu da önermeliyim, çocukların yemediği şeyleri kahvaltıda yemelerini engelleyelim. Çünkü stresten midelerinde yaşanacak sıkıntının da önüne geçmiş oluruz. Sınav sabahı,sınav saatinden yarım saat önce orada bulunmak çocuklarımız için daha iyi olacak. Son dakika gitmek koşa koşa panik halini daha da artırabilir. Çocuklarımız bu dönmede sınavla ilgili kaygılara kapılmış olabilirler. Yeterli olmadıklarını düşünebilirler yada hayatlarında ilk kez bir geçiş sınavı. Büyük bir sınava giriyorlar. Her değişim bir stres yaratır." Şeklinde konuştu.
"ILK ANLARDA TABI KI HEYECANLANACAKLAR"
Çocukların sınav anında panik yapma lüksü olmadığını düşünmelerinin yanlış olduğunu ifade eden Uçak, "Bu ilk kez girecekleri sınav ilk anlarda tabi ki heyecanlanacaklar. O yüzden orada stresin oluşması bizim beklediğimiz ve istediğimizde bir şeydir. Çünkü biraz daha dikkatte odaklamak ve uyanıklığı artırmak üzere zihnimiz bize bu kaygı hormonlarını salgılatır. İlk 10-15 dakika heyecen tabiki olacaktır. Burda önemli olan stres tepkilerini yönetmek.Mesela şöyle başlarsak; ayağımızı çok salıyorsak, elimizi bir yere vurduğumuzu fark edersek bunlar kendimizi rahatlatmak için yaptığımız şeylerdir bunların farkında olup onları durdurmamız. Zihnimize şu mesajı verir ‘sen şuanda streslisin’ evet ama bedensel olarak da onu onaylıyoruz. Böylece kaygı hormonumuz daha kısa sürede bitecekken daha uzun sürede düşmeye devam edecek. Öncelikle bunları durdurmak kalbi düzene sokmak gerekir. Nefes egzersizi ile kalp atışımızı yavaşlatmaya meyillenmeliyiz ki zihinlimize şöyle bir mesaj gitsin; ‘ senin kalbin şuan normal atıyor,demek ki bir tehlike yok' mesajını verelim." Diye konuştu.
"BAŞARABILIRSIN INANIYORUM AMA BAŞARAMAZSAN BILE BIZ SENIN YANINDA OLACAĞIZ"
Uçak, "Çocuklarımıza çok iyi niyetli şunları söylüyoruz; 'Başarabilirsin biz sana inanıyoruz’ bunu motive edelim diye söylüyoruz ama ancak şöyle strese soktuğunun görüyoruz danışanlarımızdan. 'Ailem bana çok inanıyor ben bu sınavda başarılı olmazsam onların beklentilerini emeklerini karşılayamam' gibi strese sokuyorlar kendilerini. Aslında şöyle bir söylemle onları rahatlatabiliriz; başarabilirsin inanıyorum ama başaramazsan bile biz senin yanında olacağız. Bütün hayatın bütün geleceğin beklentilerin bu sınava bağlı değil. Öğrencilerimizde bunu kendine hatırlatabilir ve ailelerimizde çoklarına hatırlatabilir. Hepsine başarılar diliyorum”. Dedi. (Haber: Hasan Boyacıoğlu)





