Edirne'de Dünya Diyabet Günü kapsamında Trakya Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan stantta ücretsiz kan şekeri ve kitle endeksi ölçümü gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Tütüncüler Kökenli, Türkiye’de yaklaşık 20 bin çocuğun Tip-1 diyabet hastası olduğunu söyledi.
Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri tarafından vatandaşların kan şekeri ve kitle endeksi ölçümleri yapıldı. Vatandaşlara diyabet, diyabette insülin tedavisi ve beslenmeye ilişkin bilgiler verildi. Etkinlikte görevli öğrenciler tarafından vatandaşlara broşür dağıtılarak diyabetin riskleri, diyabet tedavisi, beslenme, kan şekerini düzenleyici ilaçlar, insülin tedavisi ve diyabetin belirtileri hakkında farkındalık oluşturulması amaçlandı.
Edirne’de Saraçlar caddesinde 13-17 Kasım Diyabet Haftası nedeniyle vatandaşların şeker ölçümü yapıldı. Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik öğrencileri, vatandaşların beden kitle endeksine bakarak risk oluşturup oluşturmadığı konusunda uyarıda bulundu. Diyabet konusunda farkındalık oluşturan öğrenciler, vatandaşları da bilgilendirdi.
“CİLT ALTI KAN ŞEKERİ ÖLÇÜMÜ SENSÖRLERİNİ SGK KARŞILASIN”
Prof. Dr. Filiz Tütüncüler Kökenli, cilt altı kan şekeri ölçümünü sağlayan cihazların, sensörleri olduğunu belirterek, eğer bu sensörlerin devlet tarafından ücretsiz olarak çocuklara dağıtılabilirse tüm çocuklar için karşılanabilirse diyabetin kontrolü çok daha iyi olabileceğini söyledi.
Kökenli, “Tam sayıyı açıklayamasak bile yaklaşık olarak 18-20 bin arasında çocuğumuzu ve her yıl 1700-1800 arasında çocuğun Tip-1 diyabet tanısı aldığı dolayısıyla bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğun Tip-1 diyabet yani mutlak insülin tedavisi görmesi gerekiyor. Dünyada da bu sayı 1 milyon 100 binin üzerinde her yıl da giderek artmakta. Günümüzde cilt altı kan şekeri ölçümünü sağlayan cihazlar, sensörler mevcut. Eğer bu sensörler ücretsiz olarak çocuklarımıza dağıtılabilirse devlet tarafından tüm çocuklar için karşılanabilirse diyabetin kontrolü çok daha iyi olabilir. Kan şekerleri çok daha düzgün gidebilir. Her 3 ayda bir yaptığımız değer ne kadar iyiyse normale ne kadar yakınsa bu çocukların büyüme, gelişmesi ileride böbrek, gözle ilgili sorunlarının daha az gelişme riski olduğunu biliyoruz. Bunun için de sürekli kan şekerlerinin ölçülmesi çok daha etkili olacak. Özellikle Sağlık Bakanlığı ve SGK’dan isteğimiz tüm diyabetli çocukların sürekli cilt altı glikoz ölçümünü sağlayan sensörlerin ücretsiz olarak temin edilmesi. Sanıyorum bu da yakın zamanda herhalde meclise gelecek ve konuşulacak.” Diye konuştu.
Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, etkinlikte hem farkındalık oluşturmak hem de diyabet konusunda bilgi vermeyi amaçladıklarını söyledi.
(Haber: Hasan BOYACIOĞLU)