Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gök, ileri derece mitral kapak yetmezliği bulunan ve açık kalp ameliyatı için yüksek risk taşıyan hastalarda uygulanan kapalı yöntemle mitral uçtan uca onarım işleminin, kalp fonksiyonlarını güçlendirdiğini ve yaşam kalitesini belirgin şekilde artırdığını söyledi.
Doç. Dr. Gök, mitral kapak yetmezliği olan bazı hastaların cerrahi risk nedeniyle uzun süre yalnızca ilaç tedavisiyle takip edilebildiğini belirterek, teknolojideki gelişmelerle birlikte ameliyatsız tedavi seçeneklerinin bu hastalar için önemli bir alternatif haline geldiğini ifade etti. Kapalı yöntemle yapılan mitral kapak onarımının Türkiye’de sınırlı sayıda merkezde uygulandığını aktaran Gök, Trakya Üniversitesi’nde bu işlemin başarıyla gerçekleştirildiğini dile getirdi.
İleri derecede kalp yetmezliği bulunan ve kalp fonksiyonları yüzde 25 seviyesinde olan bir hastaya bu yöntemin uygulandığını anlatan Gök, hastanın daha önce sık sık yoğun bakıma yatmak zorunda kaldığını, akciğerlerinde sıvı birikimi geliştiğini ve yüksek ameliyat riski nedeniyle açık cerrahinin mümkün olmadığını kaydetti. Yapılan ayrıntılı değerlendirmelerin ardından kapalı yöntemle mitral kapağın onarıldığını belirtti.
Mitral kapak yetmezliğinin dört evrede değerlendirildiğini hatırlatan Gök, uygulanan işlemle kapak kaçağını en alt seviyeye indirmeyi hedeflediklerini söyledi. Anestezi altında, endoskopik ve perkütan yöntemle gerçekleştirilen işlemde iki klips kullanılarak kapağın onarıldığını ve kapak yetmezliğinin dördüncü dereceden birinci dereceye düşürüldüğünü aktardı.
İşlem sonrası hastanın kendini daha iyi hissettiğini ifade ettiğini belirten Gök, mitral kapak kaçağı bulunan hastalarda görülen nefes darlığı, akciğerde sıvı birikimi ve günlük yaşamı zorlaştıran şikayetlerin bu yöntemle önemli ölçüde azaltılabildiğini vurguladı. Kapak kaçağının giderilmesiyle hem yaşam kalitesinin arttığını hem de kalp yetmezliğinin ilerlemesinin önlenebildiğini dile getiren Gök, kapalı yöntemle mitral uçtan uca onarım işleminin önümüzdeki dönemde daha yaygın şekilde uygulanacağını ifade etti.(haber:Hasan Yiğit KONAKLILAR)




