EZO’dan yapılan açıklamaya göre, ziyaret yapılan mısır arazilerinde gübreleme ve çapalama işlemlerinin önemine vurgu yapılırken, üreticilere konu hakkında bilgi verildi.
Odanın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, mısırda kullanılan gübre miktarının toprağa ve ürüne göre değiştiği belirtilirken; “Gübrelemede toprak tahlili önem arz eder ve tahlil sonucuna göre toprağın ihtiyacı olan gübreyi doğru oranda vermemiz oldukça önemlidir. Özellikle genel tavsiye olması açısından Mısırın ihtiyacı olan bitki besin elementleri, Azot(N), Fosfor (P2O5), Potasyum (K), Kükürt (S), Çinko (Zn) ve Magnezyum (Mg)’ dur. Bitkimizin 25 kg Azot , 12 kg saf fosfor (P2O5) ve 13 kg saf potasyum (K2O) ihtiyacı vardır. Mısırda bir diğer önemli husus ise yabancı ot kontrolü ve çapalama işlemidir. Yabancı ot yoğunluğuna göre, mısır çıkışından mısır boyu tarlaya traktör girmeyecek duruma gelinceye kadar çapalama yapılabilir. Çapalama ile yabancı otlarla mücadele edilirken, mısır köklerinin havalanarak daha iyi gelişmesi ve topraktan buharlaşma ile su kaybının azalması sağlanır. Mısır bitkisinin gelişimi için çapalama ile toprağınızı havalandırmayı ihmal etmeyiniz” ifadeleri kullanıldı.
ATEŞ YANIKLIĞI HASTALIĞI
Sert çekirdekli meyvelerde çıkan ateş yanıklığı hastalığı ile ilgili de bilgi verildi. Açıklamada; “Hastalığın en tipik belirtisi, enfekteli bitki aksamının ateşten yanmış bir görünüm almasıdır. Nemli havalarda bu enfekteli kısımlarda krem rengi sütümsü bir akıntı oluşur ve bu akıntı kuruduğunda elmada amber rengi, armutta ise kahverengine dönüşür. Hastalığın kontrolü için; dezenfeksiyon, budama, imha, ağacı besleme, dayanıklı veya kimyasal mücadele içeren entegre bir program tavsiye edilir. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun” denildi. (Haber: Ali KARAMAN)





