Edirne İl Genel Meclisi Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu Başkanı Tunay Aslan, Havsa'nın Kuzucu köyündeki meyve bahçelerindeki sorunları gündeme getirdi. Aslan, 3 bin dönümlük meyve bahçelerinin satışa sunulduğunu belirterek, "Bu bahçeler teker teker satılıyor. Bakımları zor, su yok ve maliyetler yüksek." şeklinde konuştu.
Edirne İl Genel Meclisi Eylül Ayı 2’inci toplantısında Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu Başkanı Tunay Aslan, meyve ekim çeşitleri ve ekim alanları ile ilgili hazırlanan raporda Edirne merkezde 20 farklı meyve türünün üretildiğini açıkladı. Bu meyveler arasında İncir, Elma (Golden, Starking, Granny Smith), Armut, Ayva, Kayısı, Kiraz, Vişne, Şeftali, Nektarin, Erik, Dut, Badem, Ceviz, Muşmula ve Üzümler bulunuyor. Ancak, Aslan, 2024 yılına ait meyvecilik projelerinin olmadığını ve mevcut meyve üretiminin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini vurguladı.
Aslan, konuşmasında, "Kuzucu köyünde 3 bin dönüm meyve bahçesi var. Ancak, bu bahçeler teker teker satılıyor ve meyvecilik maliyetleri giderek artıyor. Üretici tarladan çıkan meyveleri düşük fiyatlarla satmak zorunda kalıyor, ancak aracılar bu ürünleri çok daha yüksek fiyatlarla piyasaya sürüyor" dedi. Aslan, bu durumun meyveciliği tehdit ettiğini ve önümüzdeki yıllarda meyve üretiminin ciddi şekilde azalabileceğini ifade etti.
CHP Havsa İl Genel Meclisi Üyesi Serdar Çığla da toplantıda söz alarak meyveciliğin önemine dikkat çekti. Çığla, "10-15 yıl önce meyveciliğe büyük teşvikler verildi ve kuru tarım bölgelerine su getirildi. Ancak, Kuzucu köyündeki meyve bahçelerinin durumu iç açıcı değil. Kiraz, şeftali ve elma ağaçları satıldı ve şu anda armut ağaçları da gidiyor" diye konuştu. Çığla, soğuk hava deposunun İl Özel İdaresi'nin katkısıyla yapıldığını, ancak maliyetlerin çok yükseldiğini belirtti. Ayrıca, piyasaya sürülmeyen malların işleme alt yapısının kurulmadığını ve dışarıdan gelen kişilerin bakım yapmadan tarlaları satın aldığını söyledi.(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)