Edirne İl Genel Meclisi Ağustos ayı 4’üncü toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının gündem maddesi Çevre Ve Sağlık Komisyonu’nun hazırladığı Süloğlu ilçesinde Geçkinli ve Yağcılı köylerinde Maden ocaklarının çevre ve Ulaşım sorunları hakkında ki raporu oldu. Komisyon Başkanı Serdar Çığla’nın sunduğu rapor doğrultuda bölgedeki ocakların çevreye vereceği zararların takip edilip denetlenmesi gerektiği tavsiye edildi. Çığla, “Bölgede tarım arazilerine çevresel olarak toz zarar vermekte, görüşündeyiz. İnsan sağlığı, tarımsal alanlara, ulaşım yolları, havaya ve yeraltı sularına verilen zararlara karşı tesisler ilgili kurumlar tarafından sürekli izlenmeli, denetlenmeli eksiklerin giderilmesi için her türlü önlemin alınması görüşündeyiz.” dedi.
Edirne İl Genel Meclisi, İl Özel İdare Binası’nda bulunan İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda Ağustos ayı 4’üncü toplantısını gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen toplantıda Çevre Ve Sağlık Komisyonu’nun hazırladığı Süloğlu ilçesinde Geçkinli ve Yağcılı köylerinde Maden ocaklarının çevre ve Ulaşım sorunları hakkında ki raporu sunuldu. Sunumu yapan Komisyon Başkanı Serdar Çığla, yaptıkları araştırmalarda ocakların çevreye zarar verdiğini, bu sebeple ocak alanının büyütülmemesi yönünde açıklamada bulundu. Çığla’nın sunduğu raporda, “Süloğlu Geçkinli köyünde Akçelik Maden Tic. San. Batı Kömür işletmeleri A.Ş.(IV) grup kömür ocağıdır. 2018 yilından beri açık işletme olarak, ekskavatörle sökülen kömür, eleme yapılarak veya doğrudan piyasaya sürülmektedir.
143,36 hektarlık meveut proje alanının, 218,14 hektar artış ile 424.5 hektara çıkarılması planlanıyor, müracaatını yapmıştır. Yıllık 100.000 tondan, 500.000 tona çıkarmak tesise ilave 1 adet kurutma fırını, 1 adet yıkama ünitesi planlanıyor. Mevcut üretim alanında çevre düzenlenmesinde eksikler mevcut, alanın düzenleme yapılması görüşündeyiz. Alanın genişletilmesi, tarım alanları, doğa ve çevreye zararların ve sorunlarını daha çok büyüteceği görüşündeyiz.”ifadelerine yer verildi.
“SÜREKLİ İZLENMELİ”
İşletmelerin çevreye olan etkilerinin sürekli takip edilmesi gerektiğine dikkat çeken Çığla, “Kömür nakliyesinde kamyonların tonaj fazlalıklarından dolay, köyün içinden geçmesi, Geçkinli, Küküler ve Demirhanlı-Habiller yollarının nakliyede kullanılması il Özel idaresine ait yolları olumsuz etkilemekte, köylerde can güvenliği ve altyapısına zarar verdiği görüşündeyiz. Ayrıca çıkarılan kömürün bölgede depolanması, yanması, keskin karbondioksit gaz köye yakın olmasından dolayı, insan yaşamını ve bitki örtüsünü olumsuz etkilemektedir. Geçkinli deki Selim Usta madencilik uzun yıllardır üretim yapmamakta, atıl durumdadır. Yağcılı da GLC Enerji San. Tic. Lmt. Şti, maden ocağı kömür üretimini tamamlamış olup, kömür çıkan sahanın alanına 2. Sınıf katı atık düzenli depolama tesisi kurulmuş olup, 2017 yılından beri ruhsatlı olarak çalışmaktadır. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ bölgelerinde kat atık gelmekte ve depolanmaktadır. (Fabrika atıkları, Kömür atığı, Katı malzeme) SiI ve Kat kimyasal atık depolanmıyor. Bölgede tarım arazilerine çevresel olarak toz zarar vermekte, görüşündeyiz. Kömür ocak çukurları, atıkla doldurularak ve toprakla Örtülerek hava ile bağlantısı kesilerek düzenli bir hale getirilerek alan ağaçlandırılacak veya güneş enerji üretimi alanı olarak kullanılacağı proje kapsamında olduğu belirtilmiştir. İnsan sağlığı, tarımsal alanlara, ulaşım yolları, havaya ve yeraltı sularına verilen zararlara karşı tesisler ilgili kurumlar tarafından sürekli izlenmeli, denetlenmeli eksiklerin giderilmesi için her türlü önlemin alınması görüşündeyiz.”dedi.(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)