Edirne Ticaret ve Sanayi Odası(ETSO) da Edirne Ticaret Sicil Müdürlüğü, Kooperatif Ana Sözleşme İntibak İşlemleri Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirdi. Arda Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda kooperatiflerin, kanun hükümlerine intibak ettirmek zorunluluğundan dolayı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurulması gerektiği vurgulandı.
Yapılan toplantıda Ticaret Sicili Müdür Vekili Yeşim Öztoprak Tuna, “7339 sayılı Kooperatifler Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun 26 Ekim 2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'na eklenen Geçici Madde 9 "Kooperatifler ve üst kuruluşları, ana sözleşmelerini en geç üç yıl içinde bu Kanun hükümlerine intibak ettirmek zorundadır. Ana sözleşmelerini intibak ettirmeyen kooperatif ve üst kuruluşları dağılmış sayılır.” İfadelerini kullandı.
Edirne Ticaret Sicil Müdürlüğü, ETSO’da Kooperatif Ana Sözleşme İntibak İşlemleri Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda kooperatiflerin intibak işlemlerini 26 Ekim 2024 tarihine kadar tamamlamaları gerektiği belirtildi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Ticaret Sicili Müdür Vekili Yeşim Öztoprak Tuna, “Kanunen tasfiye ile görevlendirilmiş kimseler tarafından dağılmadan başlayarak iki ay içinde tasfiye işlemlerine geçilmemesi halinde, kooperatif ve üst kuruluşun ortakları ya da alacaklıları tarafından mahkemeden iki yıl içinde tasfiye memuru atanması istenebilir." hükmünü haizdir. Bu itibarla ilgili kooperatiflerin intibak işlemlerini 26.10.2024 tarihine kadar tamamlamaları gerekmektedir. Ticaret Bakanlığı görev ve yetkileri kapsamında bulunan kooperatiflerde 23/08/2022 tarihi Öncesinde kurulmuş olan kooperatifler, Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı görev ve yetkileri kapsamında bulunan kooperatiflerde 29/12/2022 tarihi Öncesinde kurulmuş olan kooperatifler, Tarım ve Orman Bakanlığı görev ve yetkileri kapsamında bulunan kooperatiflerin tümü intibak işlemlerini yapmalıdırlar.”dedi.
İntibak işlemi hukuki durumu Faal olan kooperatifler tarafından gerçekleştirileceğini belirten Tuna , “Tasfiye halindeki kooperatifler genel kurullarında tasfiyeden dönüş kararı almadıkça; münfesih durumda olanlar faaliyetlerinin devam ettiği yönünde, terkin ve re 'sen terkin durumundaki kooperatifler ise kooperatifin ihyası yönünde mahkeme kararı getirmedikleri sürece intibak işlemi gerçekleştirilemeyecektir. Bu durumdaki kooperatiflerin intibak talepleri Bakanlıkça sonuçlandırılacaktır.” İfadelerini kullandı.
YAPILMASI GEREKENLER
Ana sözleşme İntibak İşlemlerinde Kooperatiflerin Yapması Gerekenler, “Hali hazırda mevcut olan Yönetim Kurulu'nca; "Bakanlık Makamının 25.01.2024 tarih ve E-980%6904-205.02-11909329 sayılı Olur'u ile yürürlüğe giren ana sözleşmeye intibak yapılması'" diye karar alınması, alınan bu kararın fotokopisi Noter'de onaylatılması.” İfadeleri ile açıklandı.
Ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın Merkezi Sicil Kayıt Sisteminde (MERSIS) bulunan yeni ana sözleşmenin boşlukları doldurulacağı ve indirileceği belirtilerek 6 adet çıktı alınması gerektiği aktarıldı. 6 adet ana sözleşmenin her bir sayfası Yönetim Kurulu' tarafından imzalanmış olması gerekmektedir.
Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne Dilekçe ile yapılacak başvurularda, Dilekçe
ekinde; Noter tasdikli Yönetim Kurulu Kararı, Yönetim Kurulu için, İmza Sirküleri belgesi, İmzalanmış 6 adet yeni ana sözleşme, Döner Sermaye Dekontu (Madde değişikliği Onayı 1.100,00 TL/4=275 TL) olması gerektiği belirtildi. (Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)





